Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2016 00:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Rozkošné šteniatka sa po Vianociach ocitli na ulici: Nechcené darčeky prosia o druhú šancu!

Mali byť darčekom, no skončili na ulici. Útulky z celého Slovenska hlásia v týchto dňoch zvýšený počet prijatých šteniatok.

Iba 13 zariadení patriacich pod Alianciu združení na ochranu zvierat eviduje celkovo 74 chlpáčov a číslo stále rastie. Dôvodom sú aj nechcené vianočné darčeky, ktorých majitelia si to počas sviatkov rozmysleli a zvieratiek sa zbavili. „Môže ísť aj o šteniatka po jesennom háraní sučiek, ktoré ich nezodpovední majitelia nedali sterilizovať, či choré šteňatá z nelegálnych chovov množiteľov,“ povedala aktivistka Zuzana Stanová z tímu Zvieracieho ombudsmana. Štvornohí chlpáči sa tak ocitajú v igelitových vreciach či škatuli na uliciach a v lese, kde sa teploty v noci pohybujú pod bodom mrazu. Niektorí z nich sú už v dočasnej opatere, kde čakajú na nový domov. Najviac najdúchov je na západnom a južnom Slovensku.

Štyri sučky našli v lese

Otvoriť galériu
Zvieratká hľadajú nový domov.
Zdroj: archív útulkov

Štyri vyhodené dievčatká z Plaveckého Štvrtka hľadajú svoje nové domovy. Našiel ich Tomáš na zemi v lese, keď ešte ani poriadne nevedeli chodiť. Šteniatka mali zhruba 3 týždne, sú odchované na mlieku a granulkách. Teraz majú 2 mesiace a vážia do 4 kg. V dospelosti budú stredného vzrastu. Sú zdravé, odčervené a prvýkrát zaočkované. Sučky sú veľmi hravé, milé, nebojácne a výmyselnícke. Hygienické návyky zatiaľ neovládajú. Sú zvyknuté na pobyt dnu.

Stelu vyhodili aj s vianočnou výbavičkou

Otvoriť galériu
Zvieratká hľadajú nový domov.
Zdroj: archív útulkov

Len dva dni po Štedrom večere sa ocitla na ulici malá Stela. Túto zhruba 2-mesačnú slečnu niekto vyhodil aj s kompletnou výbavou, ružovou dečkou a vzorkami granúl. Živý vianočný darček ich veľmi rýchlo omrzel, asi zistili, že sa oň treba starať, že robí mláčky, kňučí, keď je smutné a treba sa mu venovať. Stela je dočasne umiestnená v Bratislave, kde čaká na ten najlepší domov a trpezlivých ľudí, ktorí ju nikdy nesklamú. V dospelosti bude menšieho až stredného vzrastu, vhodná je len na pobyt dovnútra. Je veterinárne ošetrená. 

Paris s chorým srdiečkom

Otvoriť galériu
Zvieratká hľadajú nový domov.
Zdroj: archív útulkov

O Paris sa jej predošlí majitelia dobre nestarali. Šteniatko vyhodili v obci Povoda, keď vážila iba 3,6 kila. Má choré srdiečko a preto musí brať lieky. Sučke však čoskoro dajú vakcínu a čip. Na srsti jej však ešte vidieť zvyšky žltej farby, čo svedčí o zlom zaobchádzaní jej nezodpovednými majiteľmi. Malá sučka sa najradšej túli k svojej dočasnej mamičke, ktorá ju pravidelne kúpe, češe a čistí jej uši. Chceli by si však nájsť rodinu, ktorá jej dá dostatok lásky.

Šteniatko našli v igelitke

Otvoriť galériu
Zvieratká hľadajú nový domov.
Zdroj: archív útulkov

Pred svojou bránou v Kvetoslavove našla jedna z členiek občianskeho združenia malú dvojmesačnú sučku zabalenú v igelitovom vreci. V dospelosti bude väčšieho vzrastu. Pracovníci združenia pre ňu súrne hľadajú dočasnú starostlivosť.

Malí súrodenci zo škatule

Iba deň pred sviatkom Troch kráľov sa našlo v obci Ohrady v odhodenej škatuli päť šteniatok. Dvaja bratia a tri sestričky vyzerajú ako krížence ovčiaka a majú zhruba 2 mesiace. Zháňajú dočasnú starostlivosť, kým sa odčervia, zaočkujú a nabehne im imunitný systém, aby v útulku neochoreli.

Strapatú Cipku našli v Šobove

Otvoriť galériu
Strapatú Cipku našli v Šobove
Zdroj: archív útulkov

OZ Túlavá labka, Banská Štiavnica

Maličké a strapaté šteniatko Cipku vzali členovia Občianskeho združenia Túlavá labka v osade Šobov pri Banskej Štiavnici. Podľa Radky Kosezovej zo združenia je asi 4-mesačný teriérik veľmi priateľský, milý, hravý, jemný a aktívny. „Zatiaľ je trošku vystrašený, ale veľmi rýchlo sa osmeľuje a vrtí chvostíkom,“ doplnila. Rozkošné šteniatko je momentálne v dočasnej opatere v domčeku s prístupom dnu, vhodné je aj do bytu. Psík sa učí hygienickým návykom, je zvyknutý na iné psíky, mačičky aj deti. V dospelosti bude malého vzrastu. 

Šteniatko Sam so srdiečkom na hlavičke

Otvoriť galériu
Sam so srdiečkom na hlavičke.
Zdroj: archív útulkov

OZ Túlavá labka, Banská Štiavnica

Kríženec labradora 7-mesačný Sam bol nájdený na ulici v obci Krupina. „Nikto ho však u nás zatiaľ nehľadal, nikomu nechýba a tak pre neho hľadáme nového majiteľa,“ povedala Radka Kosecová zo združenia. Psík je veľmi pokojný, milý, jemný a priateľský. Sam je zvyknutý na iné psíky, problém mu nerobia ani mačičky. „Na svoj vek je veľmi rozumný a šikovný. Má už hygienické návyky a na vôdzke chodí pri nohe,“ vysvetlila Radka. Šteniatko je vhodné do bytu alebo do domu s prístupom dnu. Môže ísť do rodiny k deťom aj k starším ľuďom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky