Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2015 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Dva plány odborníkov: Ako splniť novoročné predsavzatia?

Koncoročné bilancovanie je tu! Málokto a možno skoro nikto si nepovie, že by vôbec nič nezmenil, a na ďalší rok si teda vytýči cieľ.

Koľkí z nás už chceli schudnúť, prestať fajčiť, viac športovať či učiť sa niečo nové a po čase všetky predsavzatia vyšumeli do stratena? Nový Čas sa poradil s odborníkom na úspech Mirom Veselým z portálu uspech-ako.sk a koučkou Denisou Nikolovou z lifekouc.sk, ako vytrvať a s pevnou vôľou svoje predsavzatia naplniť.

 
Plán koučky

Denisy Nikolovej

Otvoriť galériu
Denisa Nikolová.
Zdroj: anc
1. Zamyslenie

Dlhé formulácie sa vám nebude chcieť ani čítať, nieto ešte plniť. Najprv si dajte otázku: „Čo chcem vo svojom živote zmeniť?“ alebo „V čom by bol môj život krajší, lepší, keby som sa zbavil/a tohto zlozvyku alebo začal/a robiť toto?“ . Tak získate obsah predsavzatia.

2. Počet

Dávať by sme si ich mali toľko, koľko sme schopní splniť. Niekto 2 – 3, niekto 10, iný len jedno. Je to individuálne. Napíšte si zoznam a zamyslite sa najmä nad tým, ako vaše predsavzatia ovplyvnia váš život. To znamená, koľko času im budete musieť venovať, čo všetko ešte budete musieť zmeniť. Po dľa dôležitosti si ich zoraďte a zvážte, či budete mať na všetky čas a energiu.

3. Formulácia

Predsavzatia neformulujeme správne. Strácajú potom svoj motivačný charakter. Najčastejšími chybami sú, že často nie sú konkrétne a pozitívne.

Takže:

NIE „Začnem behať.“

ÁNO „Každý deň ubehnem 5 km.“

NIE „Budúci rok schudnem.“

ÁNO „Do konca decembra 2016 schudnem 15 kilogramov.“

Predsavzatia formulujte vždy pozitívne, lebo negatívne sformulované mozog neprijíma.

NIE „Nebudem toľko jesť.“

ÁNO „Budem jesť zdravo.“

NIE „Nebudem leňošiť.“

ÁNO „Každý deň budem večer 30 minút cvičiť.“

NIE „Nebudem fajčiť.“

ÁNO „Mám dostatok sily a odvahy, aby som prestal fajčiť."

4. Zotrvanie

Pamätajte na to, že predsavzatia sú tu pre vás. Zotrvať vám pomôže aj toto: Majte svoje predsavzatia stále na očiach a neustále si ich pripomínajte. Môžete si ich dať do mobilu alebo vyvesiť na viditeľnom mieste. Večer pred spánkom si predsavzatia zopakujte. Dostanú sa vám tak lepšie do podvedomia a začnete s nimi každodenne pracovať. Veľké predsavzatia rozdeľte na menšie. Postupujte krok za krokom. Budete mať pocit, že postupujete a už ste niečo pre danú vec urobili. Za každý, aj malý, úspech sa pochváľte, prípadne odmeňte. Ak si neviete rady a predsavzatia opakovane neplníte, nájdite si niekoho, kto vám s tým pomôže.

Plán motivátora

Mira Veselého

Otvoriť galériu
Miro Veselý.
Zdroj: anc
1. Cieľ

Kúpte si napr. nejakú knihu, v ktorej sa téma rozoberá podrobne. Tým sa stanete kompetentní. Nie je nič horšie, ako pustiť sa do niečoho, o čom nič neviete. Typické je to pri chudnutí. Tučný človek sa nazdáva, že pomôže hladovka alebo diéta. Samozrejme, že nepochodí, pretože sa riadi zlým (alebo žiadnym) plánom.

2. Oznámenie

Oznámte všetkým, že chcete prestať fajčiť, začínate športovať, chudnúť či brať na seba menej povinností. Tí múdrejší vás nielen pochvália, ale keby ste práve začali zlyhávať, možno vás podržia a pomôžu vám ustáť to.

3. Kontrola

Nastavte si merateľné výsledky a denne si zapisujte, ako sa vám darí.

4. Zotrvanie

Priebežne sa dopujte motivačnými informáciami. Ak teda chcete začať posilňovať, čítajte články o kulturistike. Ak sa chcete učiť programovať, začnite navštevovať diskusné fóra o programovaní. To, že sa v duchu pravidelne téme venujete, vám pomôže nezabúdať.

5. Zlyhanie

Týždeň držíte zdravý životný štýl a v nedeľu vás rodina zlomí dať si krémeš. Na to musíte byť pripravení a nedať sa tým znechutiť. Jeden „prešľap“ neprekáža a môžete ísť ďalej. Bola by škoda skončiť so záväzkom s pocitom „zlyhal som, zabalím to“.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!