Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2015 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vajnory čaká nevídaná výstavba a 20 000 ľudí: Ľudia aj analytik hovoria o kolapse

Zdá sa, že vajnorské motto Dedina v meste bude minulosťou. 

Starosta jednej z najmenších bratislavských mestských častí Ján Mrva totiž súhlasil s niektorými zmenami v navrhovanom územnom pláne mesta, ktoré Vajnory o status dediny celkom pripravia. Naplánovaná je lavína výstavby, ktorá počet obyvateľov zvýši niekoľkonásobne. Z terajších zhruba 5 300 ich môže byť podľa odhadov aj viac ako 25-tisíc! Toľko ich nemá ani Senec.

Otvoriť galériu
Starosta Vajnor Ján Mrva
Zdroj: Ivan Kováč, Nový Čas

Podľa navrhovaných zmien v územnom pláne Braislavy sa má v lokalite Staré letisko zmeniť funkcia z voľnočasovej na viacpodlažnú zástavbu. Zmeny sa majú týkať aj neďalekéh Šprinclovho majera. Nový Čas sa dostal k materiálu, ktorým nespokojný obyvateľ Vajnor pripomienkoval navrhované zmeny. Upozornil na vážny problém. Podľa neho výstavbou na Šprinclovom majeri dôjde k devastácii chráneného prírodného prostredia, starosta mestskej časti to popiera. Rovnako sa pobúrený Vajnorčan, ktorý nechcel byť menovaný, oprel aj do územia bývalého letiska, kde by malo dôjsť k prírastku obyvateľstva o viac ako 11 000 ľudí. „Umiestnenie objektov bývania a občianskej vybavenosti pre takýto počet obyvateľov a zamestnancov, ktorý je vyšší ako súčasný počet obyvateľov Vajnor, nie je možný bez predchádzajúceho vybudovania potrebnej dopravnej a technickej infraštruktúry v území vrátane trasy MHD,“ uviedol občan v pripomienkach.

Otvoriť galériu

Menej športových plôch

 

Starosta Vajnor Ján Mrva potvrdil, že na viacerých miestach sa bude stavať s tým, že mestská časť sa bude snažiť tieto výstavby regulovať a redukovať. „Príde k zníženiu športových plôch, bude tam občianska vybavenosť nadmestského charakteru, tiež aj rekreačná zeleň,“ uviedol starosta, ktorý dodal, že zmeny by sa mali udiať až pri primeranej dopravnej obslužnosti územia. „Spoliehame sa na výstavbu diaľnice D4 , ktorá by mala odľahčiť Vajnory od tranzitu,“ vysvetlil Mrva. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského by pri súčasnom stave dopravnej infraštruktúry mestská časť nárast obyvateľstva nezvládla. Ako však uzavrel starosta, Vajnory dedinou v meste určite zostanú, pretože dnešný intravilán si regulujú a strážia, majú aj pamiatkovú zónu­.

Otvoriť galériu
Tu sa plánuje výstavba.
Zdroj: infografika NČ

Domáci: Radšej chceme ostať dedina

Karol (76):

Otvoriť galériu
Karol
Zdroj: Tivi.sk, youtube

- Vajnory sú do určitej miery dedinou. Ten ráz by sa stratil, ak by sa tu robila veľká výstavba. Nebolo by to dobré. Narušilo by to aj dopravu. Vajnory už nebudú Vajnorami, bola by to Bratislava.

Katarína (46):

Otvoriť galériu
Katarína
Zdroj: Ivan Kováč, Nový Čas

- Nikto si nepraje, aby sa tu dostavovalo. Už teraz sa robia výstavby a pribúdajú ľudia. Ráno sú tu obrovské kolóny, do mesta chodíme 45 minút až hodinu. Boli by sme ochotní spísať aj petíciu.

Pre dopravu to bude problém

dopravný analytik Jozef Drahovský

Tisícky nových obyvateľov je taký veľký objem cestujúcich, že k existujúcej infraštruktúre treba vybudovať úplne nové nekolízne komunikácie. Tie, čo sú tam teraz, už nestačia ani pre aktuálny stav. Povoliť výstavbu bez vyriešenia dopravy je krajne nezodpovedné, ale na Slovensku obvyklé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí