Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2015 13:13 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Turci zostrelili na sýrskej hranici ruskú stíhačku, jeden z pilotov je mŕtvy: Zabili ho povstalci!

Turecko potvrdilo, že v utorok zostrelilo ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa neho narušilo turecký vzdušný priestor a ignorovalo varovania. 

Turecká armáda oznámila, že neidentifikované lietadlo vstúpilo do tureckého vzdušného priestoru nad mestom Yayladagi v provincii Hatay a pred zostrelením ho varovala desaťkrát počas piatich minút. Rusko však popiera, že by jeho lietadlo prekročilo sýrske hranice a ocitlo sa v tureckom vzdušnom priestore, píše agentúra AP. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že prešetruje "okolnosti havárie ruskej stíhačky. Ministerstvo obrany chce zdôrazniť, že sa lietadlo nachádzalo počas celého letu nad sýrskym územím".

 

 

Rusko uviedlo, že jeho nadzvukovú stíhačku SU-24 zostrelila delostrelecká paľba, avšak Turecko tvrdí, že ju zostrelili dve jeho stíhačky F-16, ktoré na "neidentifikované" lietadlo vystrelili, keď ignorovalo niekoľko varovaní. Jeden z dvoch pilotov zostreleného lietadla sa nachádza v rukách turkménskych síl v Sýrii, ktoré pátrajú po druhom pilotovi, citovala agentúra Reuters televíziu CNN Türk.  Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré prostredníctvom siete miestnych aktivistov monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii, uviedlo, že "ruské vrtuľníky prehľadávajú oblasť, v ktorej pristáli piloti s padákmi". Oblasť sa nachádza v turkménskych horách pobrežnej provincie Lázikíja.

 

 

V oblasti turkménskych hôr prebiehala v uplynulých dňoch ofenzíva sýrskych vládnych síl podporovaná ruskou leteckou paľbou. Minulý mesiac turecké stíhačky zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo, ktoré podľa nich narušilo turecký vzdušný priestor. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol o incidente informovaný šéfom armády a premiér Ahmed Davutoglu vydal príkaz na konzultácie s NATO, OSN a krajinami, ktorých sa to týka.

Zastrelili pilota

Jedného z pilotov ruského bojového lietadla zostreleného dnes nad severom Sýrie zasiahla povstalecká streľba, keď sa pokúšal nasmerovať svoj padák smerom k územiu, ktoré je v rukách sýrskych vládnych síl. Oznámila to sýrska povstalecká skupina, ktorá sa prihlásila k jeho zabitiu, informovala agentúra DPA.

"Počas pádu sa opakovane pokúšali nasmerovať si padáky tak, aby dopadli na územie kontrolované diktátorom Bašárom Asadom," uviedol v posolstve na Facebooku hovorca povstaleckej brigády Džábir Ahmad. "Kým stačil uniknúť, boli ho schopní zasiahnuť naši muži z guľometnej jednotky Desiata pobrežná brigáda a jeho telo potom spadlo na oslobodené územie," spresnil Ahmad.  Agentúra Reuters uviedla, že od tejto povstaleckej skupiny operujúcej na severozápade Sýrie dostala videozáznam, na ktorom skupina mužov stojí okolo tela s vážnymi zraneniami, ležiaceho nehybne na zemi. Počuť slová "ruský pilot" a "Alah je veľký!". 
Podľa agentúry Reuters pôsobí v danej oblasti aj Slobodná sýrska armáda, ale prítomnosť Islamského štátu tam nič nepotvrdzuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali