Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2015 11:55 | Správy | Domáce správy

Zverejnili údajné prepisy rozhovorov exšéfa SIS: Čo odhalila Gorila II?

Gorila opäť ožíva! Pár mesiacov pred parlamentnými voľbami a necelé dva týždne po tom, ako bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš priznal, že pracoval pre finančnú skupinu Penta, anonym na webe zverejnil dokument s názvom Gorila II.

Píše sa v ňom, že ide o prepisy rozhovorov Arpáša, ktorý sa stretával s celým zoznamom vplyvných politikov či biznismenov. Ako na to zareagovali kompetentní a o ktorých zvučných menách sa v dokumente hovorí? Text zverejnili na americkej stránke tumblr.com pod názvom Gorila Slovakia II. V úvode sa píše, že ide o prepis nahrávaných stretnutí bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša.

 

„Ten sa v rokoch 2006 - 2012 stretával s celým zoznamom dôležitých ľudí zo spravodajského, biznisového a politického prostredia. Prepisy nahrávok Ľubomíra Arpáša sú kľúčovým svedectvom o našej spoločnosti,“ uvádza text. Dokument má zachytávať rozhovory od roku 2007 do 2011. Niektoré médiá špekulovali o tom, že môže ísť o záznamy, ktoré polícia našla pri Arpášovej prehliadke počítačov v roku 2012.

Podľa dokumentu sa Arpáš stretával napríklad s bývalým šéfom ŠtB Alojzom Lorencom či majiteľom konšpiračného bytu z údajného spisu Gorila Zoltánom Vargom. V materiáli sa spomínajú mená ako Robert Fico, Robert Kaliňák, Martin Glváč, Lucia Nicholsonová či Pavol Frešo. Objavujú sa tam aj veľkopodnikatelia ako Juraj Široký, Miroslav Výboh, Jozef Brhel, Slavomír Hatina a Ivan Weiss. Zatiaľ čo prvý spis Gorila odhalil miliónové kšefty, druhý skôr opisuje pozadie politických vzťahov či nominácií.

Exsiskár to nepoprel

Arpáš označil Gorilu II za zaujímavý materiál. „Z profesionálneho hľadiska je zaujímavejšie, kto je zdrojom, spracovateľom a distributérom uvedeného materiálu a čo tým sleduje,“ napísal pre portál aktuality.sk. Podľa neho ide o paralelu zdroja materiálov, ktoré boli zverejňované pred voľbami v roku 2006, 2010 a teraz pred voľbami 2016. „To všetko za účelom odpútania pozornosti od podstatných javov v spoločnosti prostredníctvom opätovného očierňovania mojej osoby a traumatizovania našej spoločnosti, už aj tak rôznymi okolnosťami nesmierne spoločensky zdecimovanej a polarizovanej,“ dodal Arpáš.

Čo na to polícia?

Nový Čas oslovil aj policajné prezídium s tým, či ide o hodnoverný materiál. „Polícia môže reagovať až po vyhodnotení zverejneného materiálu. V prípade, že bude materiál obsahovať skutočnosti oprávňujúce políciu konať, polícia si svoje zákonné povinnosti splní,“ povedala Marianna Paulíková z komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru. Stanovisko poskytla aj finančná skupina Penta.

„Nevieme sa k tomu konkrétne vyjadriť, ide o rozsiahly a veľmi neprehľadný materiál. Jeho zverejnenie a spôsob spracovania má charakter spravodajskej hry. Dôveryhodnosť tohto materiálu je preto veľmi pochybná a vzbudzuje celý rad otázok,“ tvrdí hovorca Penty Gabriel Tóth.

Hovorca SIS Branislav Zvara zareagoval tak, že tajná služba nebude reagovať na neoverené informácie, ktoré sa objavujú na internete. „Pokiaľ naša spravodajská služba získa relevantné informácie, ktoré by nasvedčovali podozreniam z úniku utajovaných skutočností z SIS, takéto informácie vždy preveruje v rámci vnútornej inšpekcie,“ dodal Zvara.

Kto je Ľubomír Arpáš

Pracoval ako šéf kontrarozviedky SIS. V spise Gorila sa písalo, že práve on vyniesol citlivé informácie zo SIS a odovzdal ich Zoltánovi Vargovi, majiteľovi bytu na Vazovovej. Od Penty mal za to dostať 4 milióny korún. Arpáš to odmietol. Začiatkom novembra tohto roka pre aktuality.sk priznal, že po vyhadzove zo SIS vypracovával analýzy pre finančnú skupinu cez firmu Barkont.

Otvoriť galériu
 O prvej Gorile

V decembri 2011 bol zverejnený údajný spis tajnej služby. Podľa neho pred desiatimi rokmi začali tajní odpočúvať politikov a vplyvných podnikateľov, ktorí sa stretávali v konšpiračnom byte Penty. Návštevníkmi tajných schôdzok mali byť Jaroslav Haščák z Penty, exminister hospodárstva Jirko Malchárek či exšéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková. Polícia prípad stále vyšetruje a pravosť spisu nikto nepotvrdil.

Úryvky z dokumentu

O Valkovej vražde

Otvoriť galériu

Dátum uloženia: 23. 2. 2011

„A. sa pýta, či by SMER mal záujem na likvidácii VALKA? Ž hovorí, že asi nie a A. že či by to aspoň zakryli? Ž hovorí, že sa stretáva s nejakými ľuďmi a vymieňajú si informácie (01:49).“

O Ficovej kandidatúre

Otvoriť galériu

„SS: ak sa dostanú do vlády, bude Paška predseda parlamentu, to je dosť významné. MK: Myslím, že áno. A: dohoda je následne post prezidenta FICO, kto zoberie predsedu strany? Ak bude Fico, zostáva tam Paška a Maďarič. Kaliňák bude ťahať bezpečnostnú a spravodajskú štruktúru, ale Paška bude šéfom. Kaliňák nie je obchodník, nemá až taký vplyv, rieši problémy. Paška je vplyvný, je nastavený na obchod – zabezpečuje zdravotníctvo, stavebníctvo, expandovanie smerom na Ukrajinu, rôzne finančné aktivity, Maďarič musí byť čistý.“

O Kaliňákovi

Otvoriť galériu
Robert Kaliňák.
Zdroj: anc

„A. hovorí, že KALIŇÁK koordinuje LIPŠIca – nie je stratég, za všetkým je biznis a chce prevalcovať HRUŠA a spolupráca s KALIm mu pomôže, LIPŠIC presvedčil MITRÍKa, že kúpi odpočúvací systéme pre PZ aj pre SIS, tým pádom bude mať oba pod kontrolou, ale MIKY to stopol, keď bol za MITRÍKOM, MIKY vie, že LIPŠIC ide proti nemu. A. hovorí, že zoberme si viceprezidentov VAĽA a ÁBELA – tí sú pod vplyvom TÓNA RÁZGU?“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo