Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2015 13:55 | Správy | Domáce správy

Koľko je vlastne všetkých svätých? Tajomstvá veľkého cirkevného sviatku

V týchto dňoch si spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Na slovenských cintorínoch horia tisícky sviec a hroby zdobia kvety. 

Dušičky sú jedným z mála sviatkov, ktorých tradíciu prísne dodržiavame aj v modernej dobe. Lenže dnešný deň nie je len o hroboch. Pre katolíkov je to Sviatok všetkých svätých. Aká je jeho história?

Základná otázka znie, koľko je vlastne svätých? Prvých svätých začali kresťania uctievať už okolo roku 100. Samotná katolícka cirkev v ich počte nemá úplne jasno, za tie dve tisícročia sa odhaduje, že ich je okolo 10 000.

Niektorí asi ani neboli

 

Zatiaľ čo mnohí z nich sa v živote preslávili záslužnými činmi, láskou k Bohu i k blížnemu, zdá sa, že niektorí zo svätých v skutočnosti nikdy nežili. Je to príklad sv. Krištofa, ktorý mal zomrieť v 2. storočí. Traduje sa, že keď sv. Krištof išiel prebrodiť rieku, malé dieťa ho požiadalo, aby ho preniesol na druhý breh. Bohabojný muž si vyložil chlapca na plecia a ucítil ohromnú váhu, pretože to bol Kristus, ktorý na seba zobral celú ťarchu sveta. A tak sa sv. Krištov stal patrónom cestovateľov a v niektorých krajinách sa jeho sviatok slávi 25. júla napriek tomu, že nie je potvrdené, že ide o historický fakt.

Pôvod sviatku siaha do Ríma

„Sviatok všetkých svätých sa prvýkrát slávil v Ríme 13. mája 609, keď pápež Bonifác IV. prevzal od cisára Fokasa pohanský chrám všetkých bohov - panteón, a zasvätil ho Preblahoslavenej Panne Márii, vždy Panne a všetkým svätým mučeníkom. Pápež Gregor III. (731 - 741) zmenil slávenie Sviatku všetkých svätých z 13. mája na 1. novembra, keď v Bazilike sv. Petra slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých,“ vysvetľuje katolícky kňaz a teológ Juraj Vittek. „Cirkev si v tento deň uvedomuje svoje spojenie s oslávenou cirkvou v nebi. Vo vyznaní viery to vyjadruje slovami - verím v spoločenstvo svätých. Toto spoločenstvo nepreruší ani smrť.“

Otvoriť galériu

Podmienky na svätosť

Kto je pre cirkev vlastne svätý? „Kľúčom k pochopeniu svätosti je láska. Svätí v prvom rade milujú Boha a blížneho. Členovia cirkvi sú hriešnici, ktorých pretvára Božia láska v lepších ľudí. Niektorí dosiahnu hrdinský stupeň čností, najmä lásky. Tých potom cirkev kanonizuje, teda zapisuje do kánonu - zoznamu svätých. Robí tak preto, aby všetkým veriacim pripomenula ich povolanie k svätému životu a dala im niektorých svojich členov za príklad.“

Blahorečený a svätorečený

Hoci sú svätých tisíce, dostať sa medzi nich nie je jednoduché. Dnes katolícka cirkev podrobne skúma každý jeden prípad a na posudky si volá prvotriednych odborníkov. Napríklad preto, aby sa potvrdilo alebo vylúčilo zázračné uzdravenie, keď sa niekto modlil k niekomu, kto má byť vyhlásený za svätého.

„Proces kanonizácie má viac stupňov. Keď má niekto fámu - povesť svätosti, začne sa skúmať jeho život na miestnej úrovni, zhromažďujú sa svedectvá za a proti. Potom sa tieto materiály posielajú do Ríma. Pápež má na tieto procesy zvláštnu inštitúciu, Kongregáciu pre kauzy svätých. Tá poverí skúsených teológov, aby rozlíšili, či ide skutočne o svätého človeka. Na základe vyjadrení týchto teológov a názoru kardinálov pápež môže podpísať dekrét potvrdzujúci hrdinské čnosti kandidáta. Na slávnostné vyhlásenie za blahoslaveného je potrebný zdokumentovaný zázrak na orodovanie tohto člena cirkvi. Druhým stupňom slávnostného vyhlásenia je svätorečenie, keď sa tento človek predkladá ako vzor pre celosvetovú cirkev. Pre svätorečenie je potrebný ďalší zázrak,“ vysvetľuje Vittek.

Otvoriť galériu

Láska, žiadne službičky

Svätí majú byť potom pre veriacich nielen vzormi, ale aj pomocníkmi. „Život svätých je povzbudením, že Božie milosrdenstvo mení srdce človeka napriek jeho slabostiam, nestálosti a krehkosti. Svätí sú pre kresťana priateľmi, ktorí mu pomáhajú na ceste životom. Svätí sú mimoriadne duchovnými ľuďmi, blízkymi Bohu, ktorí sa za nás prihovárajú u Boha,“ hovorí teológ. Mnohým svätým sa prisudzujú rôzne atribúty. „Niekedy sa zdôrazňuje, že sú patrónmi pri rozličných situáciách. To nesmie navodzovať dojem, že sa špecializujú na nejaké praktické službičky. Svätí nás v prvom rade vedú k láske k Bohu a k blížnemu. A táto láska sa prejavuje aj v tých najpraktickejších oblastiach života,“ dodáva kňaz.

Ako vznikol Halloween?

V stredovekej Británii a Írsku bol rozšírený názov All hallows Even, skrátene Hallowe’en, na pomenovanie Sviatku všetkých svätých. Postupne sa však sekularizoval najmä v USA a prešiel až do dnešnej podoby Halloweenu.

Otvoriť galériu

Sv. Antona majte v peňaženke!

Mnohí svätí sa považujú za pomocníkov v istých životných situáciách alebo sú patrónmi povolaní. Napríklad:

sv. Apolónia – patrónka zubárov,

sv. Martin z Porres – patrón holičov a kaderníkov

sv. Florián – patrón hasičov a ochranca pred požiarmi

sv. Izidor zo Sevilly – patrón počítačov a internetu

sv. Anton z Padovy – patrón stratených vecí, niektorí nosia jeho obrázok v peňaženke, aby o ňu neprišli

sv. Rita z Cascie – orodovníčka za „nemožné veci“

sv. Marta – patrónka čašníkov

sv. Benedikt – patrón Európy

Niektorí slovenskí svätí

Zdenka Schellingová (1916 – 1955)

Otvoriť galériu

Rehoľná sestra sa v roku 1952 podieľala na úteku kňaza, ktorý sa v nemocnici liečil na následky mučenia pri policajnom výsluchu. Sestra Zdenka strážnikovi namiešala do čaju uspávací prostriedok a kňaz mohol ujsť. Komunistická Štátna bezpečnosť ju zatkla v roku 1952 a pri vypočúvaní ju kruto mučili. Režim ju odsúdil na 12 rokov väzenia, v apríli 1955 ju už ťažko chorú prepustili a v júli toho istého roka zomrela.

Svorad (okolo r. 908 – 1034)

Otvoriť galériu
Svorad
Zdroj: iStock

Pochádzal z Poľska, po dovŕšení 40. roku odišiel žiť ako pustovník na Skalku pri Trenčíne. Žil v prísnom pôste a odriekaní, počas 40-dňového pôstu mal ako stravu 40 orechov, pričom namáhavo pracoval a klčoval les. V noci sedával v dubovom kláte s ostrými bodcami, aby nezaspal a neustal v modlitbe. Keď zomrel, našli na ňom reťaz zarytú hlboko do tela.

Vasiľ Hopko (1904 – 1976)

Otvoriť galériu
Vasiľ Hopko
Zdroj: anc

Bol gréckokatolícky pomocný biskup v Prešove. Komunistická ŠtB ho zatkla v roku 1950, vo väzení prežil takmer 14 rokov. Zomrel v roku 1976, v jeho tele sa pri pitve potvrdila vysoká prítomnosť arzénu, ktorý mu museli podávať v malých dávkach veľmi dlhý čas.

Alžbeta Uhorská (1207 – 1231)

Otvoriť galériu
Alžbeta Uhorská
Zdroj: iStock

Narodila sa zrejme v Bratislave, bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. Bola veľmi skromná a počas života napriek svojmu urodzenému pôvodu pomáhala chudobným, rozdávala im jedlo a podporovala ich.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!