Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2015 11:32 | Správy | Politika

V parlamente sa koná mimoriadna schôdza: Minister Čislák opäť čelí odvolávaniu!

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v piatok otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci.

Jediným bodom rokovania je už druhý návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD). Štyridsať poslancov na čele s KDH, OĽaNO a SaS, ktorí schôdzu iniciovali, ministrovi vyčítajú, že nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. Čislák čelil pokusu o odvolanie aj v apríli, kedy ho opozícia obvinila zo zametania káuz pod koberec.

V aktuálnej dôvodovej správe opozícia pripomína, že Čislák k 1. októbru 2015 vymenoval Miroslava Vaďuru za šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), a to po prevalení kauzy, kedy VšZP podpísala zmluvy s Annou Sučkovou, tetou dovtedajšieho riaditeľa poisťovne Marcela Foraia. "Išlo o 12 zmlúv a 69 dodatkov, pričom by v nich malo ísť o celkovú sumu 14 miliónov eur," uvádzajú poslanci.

Podľa ich slov Forai pred svojím odvolaním podpísal nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve na prenájom nového sídla štátnej VšZP s dodatkami, podľa ktorých poisťovňa za desaťročný prenájom zaplatí takmer 10 miliónov eur, a to bez vypísania verejnej súťaže. "Vaďura ako doterajší podpredseda predstavenstva VšZP má prehľad o dianí v poisťovni a ako riaditeľ sekcie ekonomiky pozná zmluvy, ktoré poisťovňa uzatvára. Preto je zrejmé, že ministerstvo zdravotníctva, ktoré je jediným akcionárom VšZP, nemá záujem o skutočné objasnenie situácie ohľadne zmlúv, ktoré podpísala VšZP so 77-ročnou tetou Ankou a schvaľuje nevýhodný prenájom sídla VšZP," tvrdia opoziční poslanci.

 

Vymenovanie Vaďuru za nového šéfa VšZP tak považujú za dôkaz, že minister Čislák nechce skutočne riešiť netransparentné správanie štátom vlastnenej poisťovne. KDH, OĽaNO a SaS sa tiež domnievajú, že Vaďurove potenciálne väzby na ľudí podnikajúcich v zdravotníctve vytvárajú podmienky na pokračovanie korupčných škandálov. "Vaďura bol v roku 2010 odvolaný z postu riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre plánovaný nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch, vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky," pripomínajú.

Opozícia zároveň Čislákovi vyčíta, že nie je schopný zabezpečiť dostatok príjmov pre svoj rezort. "Nie je zrejmé, ako je zabezpečené finančné krytie platov zdravotníckych pracovníkov. Nespokojnosť stavovských organizácií odzrkadľuje neriešenie situácie platov v zdravotníctve na základe poznania reality. Čislák tiež nedal odpoveď na to, ako zníži dlh štátnych nemocníc na úrovni viac ako 500 miliónov eur, pričom dlh stále stúpa," dodali poslanci.

Za svojho ministra sa v stredu postavila vláda Roberta Fica (Smer-SD). Krok opozičných poslancov je podľa kabinetu neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a vykonštruovaný. "Vláda SR sa dištancuje od uvedených neprávd. Práve minister Čislák prispel k zabezpečeniu peňažných prostriedkov v rozpočte na krytie zvýšených nákladov na mzdy zdravotníkov. Od januára 2016 sa vďaka opatreniam ministerstva zdravotníctva zvýšia platy zdravotníkov v priemere o 16 percent. V niektorých prípadoch bude mzda zdravotníckych pracovníkov v priemere aj o 200 eur vyššia," upozorňuje kabinet.

Za účelové považuje vláda aj tvrdenie opozície, že Čislák nezaviedol v rezorte žiadne opatrenia na zamedzenie korupcie. Podľa exekutívy nie je pokus o jeho odvolanie motivovaný snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov zviditeľniť sa aj za cenu destabilizácie situácie v rezorte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!