Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2015 00:00 | Správy | Servis | Trh práce

Našli sme Slovákov, ktorí si prácou z domu privyrobia aj 500 eur mesačne: Takto sa k nej dostanete aj vy!

Možno ste si už aj vy v práci niekedy povzdychli nad tým, prečo musíte trčať v kancli a čo by ste dali za to, keby ste ráno iba vstali a svoje pracovné povinnosti riešili v pohodlí domova. 

Pre mnohých ľudí je to realita. Či už preto, že sú k tomu donútení, ako napríklad ženy na materskej či invalidi, alebo preto, že zariskovali a skúšajú sa buď uživiť, alebo aspoň si privyrobiť mimo štandardného firemného prostredia či už existujúceho zamestnania. Nejaký čas to už úspešne skúšajú aj Martin (28) zo Serede a Eva (35) z Nitry. Ako práca z domu funguje?

Deväťdesiat percent prác doma je doručiteľných a dodateľných cez internet. Nezáleží teda na tom, kde sa človek nachádza. Môžete pracovať na Oravskej priehrade či v kaviarni v meste. Najviac letia práce, ktoré viete naťukať do počítača. Neznamená to však, že záujem nie je aj o ručné výrobky ako hračky, dekorácie, šaty či cukrárske a pekárske výrobky. Okrem bežných inzertných portálov existujú aj špecializované, ktoré ponúkajú vyslovene takúto mikroprácu od ľudí pracujúcich doma. Pre niekoho môže byť aj prilepšenie si 20 eurami mesačne veľkou pomocou.

„Akýkoľvek príjem do 500 eur ročne je nezdaniteľný príjem, keď však presiahnete túto hranicu, je potrebné príjem zdaniť,“ upozorňuje právnik Juraj Hudák. Zaujímavé je, že web využíva kdekto. Medzi bežných amatérov sa tak často zamiešajú „profesionáli“, človek teda často ani nevie, aká kapacita mu napríklad pripravila cudzojazyčný preklad. Výška zárobku je individuálna. Sú predajcovia, čo dokážu zarobiť stovky eur, a sú takí, čo svoj inzerát odfláknu, neupravujú a nezlepšujú svoju produkciu, a tak ich ponuka upadá. Mali by si vo svojom segmente sledovať konkurenciu a reagovať na ňu. Najdôležitejšie je však dodržať to, čo človek sľúbi, službu dodať tak, aby bol kupujúci spokojný. 

 

Na podnikanie potrebujete živnosť

Právnik Juraj Hudák

Otvoriť galériu

- Ak ste registrovaní na portáli, kde ponúkate svoju prácu, v absolútnej väčšine prípadov tak napĺňate znaky podnikania, pretože je zrejmý charakter tejto činnosti, a to zisk.

- Pokiaľ nemáte príslušné podnikateľské oprávnenie, dopúšťate sa ne­oprávneného podnikania, čo je okrem iného trestným činom.

- Osoby, ktoré ponúkajú služby cez podobné portály, by teda mali získať príslušné podnikateľské oprávnenie (živnosť), ktoré by sa vzťahovalo na ponúkanú službu.

- Aj na tieto služby sa vzťahujú zákonné ustanovenia o povinnosti tých, čo ich poskytujú, poskytnúť ich bez chýb. Zákazník si teda voči nim môže chyby služby alebo výrobku riadne uplatniť (a to aj v prípade, ak je mu napríklad doručená iná vec, než si objednal).

- Platby za dané služby sa väčšinou realizujú vopred alebo sa tovar odosiela na dobierku, takže riziko, že kupujúci tovar nezaplatí, je minimálne.

Myslite dopredu!

Jana Mesárová, personálna agentúra McRoy

Otvoriť galériu
Jana Mesárová
Zdroj: anc

- Pri mikropráci pribúda riziko, či si daný človek dokáže na seba vôbec zarobiť a získať dostatok zákaziek (prípadne predať svoju produkciu). Okrem toho si musí riešiť sám aj administratívu spojenú s takouto činnosťou (napríklad viesť si účtovníctvo)alebo si na to niekoho najať, čo zvyšuje náklady. Výhodou je však väčšia miera slobody (čo sa týka pracovného času, voľna, prijímaných zákaziek – človek je „sám sebe šéfom“) či možnosť zarobiť si viac. Ak sa niekto chce do takéhoto podnikania pustiť, mal by mať už dopredu zabezpečený aspoň minimálny objem zákaziek a dostatok potenciálnych klientov a nepočítať automaticky s tým, že „ono sa to nejako samo rozbehne“.  

Táto práca ma živí

Martin (28) zo Serede

- Vyrábam ručne šité kožené peňaženky, puzdrá na tablety a mobily. Snažím sa, aby každý kus bol originál, nepoužívam žiadne stroje. Študoval som environmentalistiku, vždy ma zaujímala práca rukami a práca s kožou. Keďže som sa po škole nevedel zamestnať, skúsil som toto. Momentálne ma to živí. Najväčší problém bol so zviditeľnením, v tomto mi veľmi pomohli sociálne siete. Zo začiatku sa ozývali dvaja-traja ľudia mesačne, dnes sa mi denne ozve asi päť ľudí (v jeden extrémny deň to bolo 78 ľudí!). Najsilnejšie mesiace sú pre mňa október, november a december, priemerne si však mesačne dokážem zarobiť pár stoviek eur.

Privyrábam si na materskej

Katka (32), Jasenie

Otvoriť galériu
Katka
Zdroj: anc

Vyštudovala som výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte, pracujem v oblasti bankovníctva, teraz som na materskej s dvomi deťmi (2,5 a 1 rok). Vždy ma bavilo niečo tvoriť alebo maľovať. S touto prácou som začala len nedávno po svadbe mojej sestry, kde som mala vyrobiť svadobné oznámenie, svadobné menu a menovky. Zatiaľ sa to len rozbieha, ale viem si predstaviť, že by to bol môj hlavný zdroj obživy. Za dva týždne sa mi ozve tak šesť ľudí, čiže si prilepším asi len o sto eur mesačne. Je to skutočne prácne a popri dvoch deťoch fakt náročné. Bolo by fajn keby aj štát viac podporoval originálnu ručnú prácu.

Nevedel som si nájsť brigádu

Filip (16), Liptovský Mikuláš

Otvoriť galériu
Filip
Zdroj: anc

Som študent strednej odbornej školy so zameraním na informatiku a grafiku a keďže som si nenašiel brigádu na leto tak som skúsil toto. V mojej brandži je veľmi veľká konkurencia, takže 2 – 3 zákazky za týždeň sú pre mňa úspech. Mesačne si zarobím len asi 30 eur. 

Robím to, čo ma vždy bavilo 

Eva (35) z Nitry

Otvoriť galériu

- Na objednávku vyrábam predovšetkým saténové kytice pre nevesty, pierka, venčeky, ale aj rôzne doplnky ako kvetinové svadobné party, ozdôbky pre družičky, ozdoby na svadobné stoly či autá. Tvorba bižutérie bola vždy moje hobby, a keďže niektoré výrobky som nestíhala nosiť, rozhodla som sa ich inzerovať na internete. Takto začala moja forma mikropráce. Hlavnú sezónu mám od marca do septembra, mimo sezóny zarábam desiatky, v sezóne stovky eur. Mám stabilnú prácu a toto je môj vedľajší príjem. 

Nevýhody a výhody mikropráce

- nízka socializácia – niektorým ľuďom kolektív vyslovene chýba, je pre nich navyše zdrojom inšpirácie

- organizácia času – nie každý je rovnako disciplinovaný; osamelá práca vyžaduje pevnú vôľu

- pochvala – v práci vás pri dobrom výkone pochvália, doma to veľmi nemá kto urobiť

- pracovný úraz – ťažko sa dokazuje

+ komfort – pohodlie domova je oproti hlučnému pracovnému priestoru veľkým plusom, nemusíte dodržovať dress code a pracovať môžete pokojne aj v teplákoch

+ ušetríte – nemusíte platiť za prenajatý priestor, neplatíte za dopravu do práce

+ flexibilný pracovný čas – ako si rozplánujete deň, záleží len na vás, je však dôležité, aby ste si vytyčovali deadliny

+ zdravie – pokiaľ ste nachladení, môžete sa liečiť doma, navyše nenakazíte žiadneho kolegu 

Otvoriť galériu

Ponuka prác závisí od sezónnosti

Celoročne najžiadanejšie:

- contentové služby – teda tvorba obsahu, spravovanie stránok sociálnych sietí, kariérnych profilov, tvorba blogov, písanie článkov, príspevkov, recenzií produktov

Najväčší záujem na jar:

- pred marcom letí poradenstvo v daňovej či právnej oblasti

Najväčší záujem v lete:

- grafické služby (výroba loga, svadobnej knihy, úprava fotografií)

Najväčší záujem v čase Vianoc:

- netradičné darčeky, elektronické priania, naspievanie vianočného pozdravu či jingla

Ako odhaliť falošnú ponuku

- text má gramatické chyby

- zárobok je príliš rýchly a jednoduchý

- ponuka, že ak zapojíte ďalších ľudí, dostanete províziu

- vstupný poplatok

- adresa, z ktorej je vám zaslaná odpoveď, nie je na konkrétne meno

Stránky s registráciou

www.keyoka.sk

www.sashe.sk

www.fler.cz

www.potvor.cz

www.jaspravim.sk

www.fiverr.com

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami