Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Malá bojovníčka zdoláva niekoľko diagnóz naraz: Urobme s Dorotkou jej prvý krôčik!

Život sa s ňou nemazná. Malá Dorotka Milanová má len 18 mesiacov, ale za svoj krátky život zažila už utrpenia viac ako mnohí dospelí.

Modrooké usmievavé dievčatko sa pasuje s niekoľkými vážnymi diagnózami a zatiaľ nedokáže chodiť, stáť, a ani sa sama posadiť. Dorotka nedávno musela podstúpiť náročnú operáciu lebky a teraz nevyhnutne potrebuje rehabilitácie, ktoré by jej pomohli prvýkrát sa postaviť na nožičky. Pomocnú ruku môžete malej bojovníčke podať aj vy prostredníctvom Srdca pre deti - charitatívneho projektu denníka Nový Čas spravovaného Nadáciou Pontis.

 

Patrícia (22) a Martin (26) sa spoznali v Bielom Potoku (okr. Ružomberok) a po dvoch rokoch kamarátstva sa medzi nimi zrodila láska. Mladá žena otehotnela a zaľúbená dvojica sa veľmi tešila na príchod prvého spoločného bábätka. Už počas tehotenstva sa však u mamičky objavili zdravotné problémy, malá Dorotka v brušku priberala veľmi pomaly. Dramatický pôrod sa napokon skončil cisárskym rezom a je zázrak, že sa dievčatko vôbec narodilo živé! Pupočnú šnúru malo trikrát omotanú okolo krku, okolo telíčka dvakrát.

Otvoriť galériu
Krutá správa

Len pár sekúnd po pôrode si mladá mamička musela vypočuť najhoršiu správu svojho života. „Prišla zdravotná sestra a ľadovým hlasom mi oznámila, že sa mi narodila dcéra, ktorá ma poškodený mozog aj srdce. V sekunde sa mi zrútil celý svet, neprajem to zažiť nikomu,“ hovorí so slzami v očiach Patrícia Ambrosová. Jej dcérka Dorotka prišla na svet hneď s niekoľkými ťažkými diagnózami.

Otvoriť galériu
Trpí hypotóniou (ochabnutý svalový tonus), čo znamená, že vo svojom veku, keď iné deti už behajú, nesedí, nelezie štvornožky, nestojí. Má krivú hlavičku aj zväčšenú pravú mozgovú komoru. Lekári navyše zistili, že Dorotka má aj ďalšiu vrodenú poruchu - chýbajúcu spojku medzi mozgovými hemisférami.

Náročný zákrok

Dievčatko čakala náročná a ojedinelá operácia. „Ak by ju Dorotka nepodstúpila, mozog by nemal kam rásť a mohol by tlačiť na niektoré z mozgových centier. Z toho dôvodu by nevedela vôbec chodiť, videla by dvojito. Museli sme ísť do Ostravy, kde mali s takýmito zákrokmi skúsenosti,“ opisuje dni plné strachu o dieťa otec Martin Milan (26). Operácia bola pridrahá, no mladí rodičia neváhali ani chvíľku a zohnali peniaze, aby milovanej dcérke pomohli. O svoje dievčatko sa starajú s nesmiernou láskou, denne s ním niekoľko hodín cvičia. Ich Dorotka by však potrebovala aj pomoc odborníkov.

Otvoriť galériu
Z platu, aký dokážu partneri zarobiť, však nezvládnu zabezpečiť Dorotke dvojtýždňový intenzívny rehabilitačný pobyt v Trnave. Rehabilitácia je pritom teraz pre ňu nesmierne dôležitá. Malá princezná by sa možno práve vďaka nej mohla postaviť na vlastné nôžky a urobiť svoj prvý vysnívaný krok! „Žiaľ, brzdia nás financie. Mať choré dieťatko je ťažké, no najťažší je pocit rodičov, keď mu chcú pomôcť, ale nemajú na to dostatok peňazí,“ dodáva so smútkom v hlase mama Patrícia.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Dorotke môžete aj vy, a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete do pondelka 19. 10. (vrátane), alebo do soboty 24. 10. 2015 navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad 2 000 € potrebných na intenzívny rehabilitačný pobyt, Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti. To podporíte vo výške 1 € aj vtedy, keď v predajni O2 odovzdáte svoj starý nepotrebný mobil.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii