Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2015 12:07 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Premiéra navštívil 34. najbohatší muž planéty: Čo chcel princ od Fica?

Prišiel potichu a nenápadne. Jeden z najbohatších mužov sveta, saudskoarabský princ Al-Waleed bin Talál (60), strávil deň na Slovensku. 

Rovnako potichu a nenápadne sa však multimiliardár stretol aj s Róbertom Ficom (50). Jeho stretnutie s ním však bolo utajované a neobjavilo sa ani v oficiálnom programe premiéra. Nový Čas zisťoval, prečo si muž, ktorý patrí medzi najvplyvnejších na planéte, vybral pre svoju návštevu práve našu malú krajinu. Najbohatší muž najbohatšej krajiny sa najprv ubytoval u našich susedov v Prahe. Priviezol si aj luxusný športiak Bugatti Veyron, ktorý parkoval pred hotelom Four Seasons. To, že býval práve tam, nie je výnimočné, pretože hotel patrí do jeho svetového impéria.

Po centre sa však pohyboval po svojich a keď ho mesto omrzelo, nastúpil do lietadla a namieril si to v stredu rovno do Bratislavy. Podľa informácií Nového Času sa stretol so štátnym tajomníkom hospodárstva Rastislavom Chovancom (36), podvečer si však podal ruky priamo s Robertom Ficom. Zaujímavé je, že o tomto rokovaní nebolo v programe premiéra ani slovo. Netušili o ňom dokonca ani niektorí z Ficových blízkych spolupracovníkov. „Stretnutie malo interný pracovný charakter ako mnoho iných stretnutí tohto typu, ktoré absolvujú členovia vlády,“ tvrdil včera Úrad vlády. 

„Saudskoarabský princ prišiel na Slovensko z vlastnej iniciatívy s cieľom získať informácie o možnostiach podnikania a investovania v našej krajine a s cieľom obo­známiť sa s miestnym ekonomickým prostredím,“ dodal na vysvetlenie. Podľa politológa Tomáša Koziaka Úrad vlády však mal vydať informáciu o tomto stretnutí ešte pred tým, než sa uskutočnilo. „Nie je štandardné, že to nebolo dopredu zverejnené,“ tvrdí.

Otvoriť galériu

Do čoho by mohol investovať

U odborníkov sme zisťovali, čo by mohli byť pre rozprávkovo bohatého princa na Slovensku zaujímavé. „Môže ho zaujímať energetika, pretože to je odvetvie, v ktorom Saudská Arábia vyniká z dôvodu ťažby ropy a nerastných surovín. Mohli by sa dostať sa na trhy v Európe. Na Slovensku prekvitá automobilový priemysel a ropa je na to priamo naviazaná, tak by mohlo ísť aj o technologické projekty v tomto priemysle. Treťou oblasťou je cestovný ruch, v ktorom tiež princ investuje,“ myslí si analytik Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka. Politológ Koziak pridáva aj nákup zbrojnej techniky.

Morálny problém

Pre bezpečnostného analytika Iva Samsona sú dôvody rokovania Slovenska so saudskoarabským princom jasné. „Je ich niekoľko. Prvé špecifikum je obrovské bohatstvo Saudskej Arábie a tiež ich spojenectvo s USA. Okrem toho majú obrovský vplyv a môžu si dovoliť zasahovať do vnútorných konfliktov niektorých krajín, vysvetľuje. „Teraz bojujú proti islamským radikálom v Jemene, čím sa stali okrem ekonomického aj vojenským spojencom USA. Keďže sú v Saudskej Arábii horibilne porušované najmä práva žien, z morálneho hľadiska nie je v poriadku, že s nimi Slovensko rokuje. Z hľadiska pragmatického a ekonomického je to však vítané a pochopiteľné,“ dodal odborník.

Otvoriť galériu

Tipy Nového Času na investície pre princa

Šport - Do hokejového Slovana, pretože sa topí v dlhoch.

Zdravotníctvo - Mohol by stáť za novou nemocnicou, ktorá je naplánovaná v Bratislave a má slúžiť aj na vzdelávanie a výskum. Možno by sa tak stala prvou skutočne fungujúcou nemocnicou na Slovensku.

Hospodárstvo - Na východe je množstvo priemyselných parkov, ktoré po predchádzajúcich investoroch zívajú prázdnotou.

Cestovný ruch - Už 14 rokov sa rozpadávajú kedysi preslávené kúpele Korytnica. Svoje tráviace ťažkosti si tam liečil aj Ľudovít Štúr. Veľké plány na rekonštrukciu doteraz nevyšli.

Saudskoarabský princ Al-Waleed bin Talál (60)

Otvoriť galériu

Kto to je

Najbohatší muž najbohatšej zeme. Je synovcom kráľa Salmána. Jeho mama je dcérou libanonského premiéra a otec bol ministrom financií. Je dvakrát rozvedený. Umiestnil sa v prvej stovke najvplyvnejších ľudí sveta.

Otvoriť galériu

Čo vlastní

Obchodného magnáta časopis Forbes označil za 34. najbohatšieho muža sveta. Sám tvrdí, že má majetok v hodnote 28 biliónov dolárov. Patrí mu 95 % v investičnej spoločnosti Kingdom Holding. Vlastní podiely v obrovskom množstve firiem. Najznámejšie sú hotelové reťazce Four Seansons, Plaza, Fairmont, Mövenpick. Je majiteľom hotela George V. v Paríži a hotela Savoy v Londýne. Má podiely aj vo filmových produkciách Warner Bros, HBO, 21st Century Fox, v sieťach Saks a eBay, ale aj vo firmách Twitter, AOL, Apple a v médiách, ako sú CNN, Time, People, Fox, Sports Illustrated. Okrem toho podniká v zdravotníctve, hospodárstve a obchoduje s ropou.

Otvoriť galériu

Ako žije

Býva v paláci v Rijáde, s takmer 380 izbami a obytnou plochou 43 000 m². Areál má 250 000 m2. V okolí vlastní ďalšie dva paláce. Má tiež množstvo lietadiel a jachtu, ktorá má 86 m a nakrúcala sa na nej bondovka. Hoci má deti, dediť zrejme nebudú. Nedávno totiž oznámil, že svoj majetok prerozdelí charite.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?