Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2015 09:05 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slovenské rádiá čaká obrovská zmena: Ako na to reagujú naše hudobné hviezdy?

Ľady sa pohli! Snaha niektorých hudobníkov, ktorí bojovali za presadenie väčšieho podielu slovenskej hudby v rádiách, konečne prináša ovocie. 

Keďže domácim umelcom prekážalo, že sa zo slovenského éteru ozývali najmä zahraniční interpreti, ministerstvo kultúry informovalo o zmenách, ktoré určite uvíta množstvo našich muzikantov! 

Na slovenskej hudobnej scéne a aj v éteri sa podobne ako v zahraničí nájdu dobré aj zlé kapely. Ale poklad, ktorý tu máme v podobe skvelých kapiel ako Elán, Desmod či výborných spevákov ako napríklad Marián Čekovský či Beata Dubasová, by sme si mali chrániť. Mnohí poslucháči by však privítali aj možnosť dať v éteri priestor novým a mladým talentom. Na neznáme mená totiž doteraz slovenské rádiá pozerali veľmi nedôverčivo.

Podľa ministerstva kultúry sa to onedlho zmení. Ohlásilo totiž novelu zákona o vysielaní a retransmisii. Tá rádiám nariadi, koľko slovenskej a koľko zahraničnej hudby budú hrať. Od januára 2016 by to malo byť od 6.00 do 24.00 hod. až 20 % slovenskej produkcie a o rok neskôr dokonca až 25 %. Pri verejnoprávnom rozhlase sú čísla vyššie - minimálne 35 %. „Ľudia chcú počuť viac slovenskej muziky, ukázali to aj prieskumy Slovenského rozhlasu,“ povedal Novému Času frontman kapely Iné Kafe Vratko Rohoň. Tvorcovia „hudobného“ zákona tvrdia, že domáca muzika nemá šancu byť vysielaná inde ako na Slovensku, a preto ju chcú takýmto spôsobom podporiť.

Otvoriť galériu

Marián Čekovský (38)

 

spevák, hudobník, producent

- Konečne budú hudobníci aj činní v oblasti kreativity a budú tvoriť hudbu, ktorá národ poteší, pohladí a povznesie. Inak sme ako umelci-hudobníci-autori práve na to povolaní - inšpirovať vlastnou tvorbou.

Otvoriť galériu

Mário „Kuly“ Kollár (43)

- spevák skupiny Desmod

- Štát nemá práve veľa peňazí na podporu kultúry a takto vzniká možnosť pre mladé talenty prezentovať svoju tvorbu v médiách a a pomocou SOZA získať nejaké peniaze na svoj ďalší rozvoj a napredovanie. Prinúti to aj zabehnutých hudobníkov a textárov pracovať na nových nápadoch. Ale staré dobré hity by som určite nechal znieť v éteri ďalej.

 

Otvoriť galériu
Vratko z Ine Kafe
Zdroj: anc

Vratko Rohoň (41)

- spevák

- spevák skupiny Iné Kafe - V tomto celom sa mi nezdá limitácia pesničky na dva roky a 20% slovenskej hudby za mesiac. Myslím si, že by to malo byť 20 % denne. To percento, čo sa hralo doteraz, bola úplná mizéria. Už pred dvoma rokmi som bol aj s inými hudobníkmi za premiérom a preto som rád, že sa veci pohli.

Otvoriť galériu
Beata Dubasová
Zdroj: anc

Beata Dubasová 

- speváčka

- To, že sa zvýši hranosť slovenskej hudby vítam. Časovému obmedzeniu, že pesnička nemôže byť staršia ako dva roky, však nerozumiem. Čo budú teda hrať rádiá, ktoré hrajú iba staré hity?

Otvoriť galériu
Zlatý Slávik Peter Cmorik.
Zdroj: jf, Nový Čas

Peter Cmorík

- spevák

Vidím to ako pozitívny krok pre slovenskú hudbu, skoro všade vo svete to tak je, a dokonca tie určené percentá sú vyššie. Každý kultúrny národ si zachováva svoj jazyk a chráni svoju kultúru. A pri tom všetkom, Slováci majú slovenskú hudbu radi a naše kapely sú čoraz lepšie, treba im dať priestor aby sa dostali k ľuďom.

Otvoriť galériu

Robo Papp

- spevák

Ak je pravda to, čo nám tvrdia rádiá, že Slováci si neprajú slovenskú hudbu v rádiách, potom je nutné to uzákoniť, v záujem zachovania našej kultúry. Všade vo vyspelých krajinách to funguje. Okrem toho je určite lepšie ak peniaze za hranosti a tým pádom aj dane zostanú doma.

Otvoriť galériu
Robo Opatovský
Zdroj: aro

Robo Opatovský

- spevák

Konečne svitla nádej pre nových spevákov, kapely, producentov autorov, ktorí uz nemali chuť tvoriť, lebo nemali v rádiách žiadnu podporu. Ak sa to zmení a naozaj sa začne hrať, pozitívne to zmení a naštartuje celú slovenskú pop music. Ľudia budú chodiť viac na koncery, budú sa viac predávať albumy a vznikať hity. 

Otvoriť galériu

Pavol Hammel

- spevák

Tento zákon sa nenavrhuje kvôli hudobníkom, ale aby nezmizla spievaná slovenčina z éteru. Keďže majitelia rádií a redaktori nemajú dosť vlastného presvedčenia a povedomia, tak tomu treba trochu pomôcť. 

Otvoriť galériu

Miko Hladký

- spevák

Gladiátor Je to super pozitívna správa pre slovenskú hudbu. Hlavne mladí ľudia spoznajú viac slovenských pesničiek, čo sa prejaví aj vúčším záujmom na koncertoch. Hlavne mladé kapely a interpreti majú sťaženú situáciu prezentovať vlastnú muziku, toto by tomu určite pomohlo.

Otvoriť galériu
Speváčka Mária Čírová
Zdroj: gt, Nový Čas

Mária Čírová

- speváčka

"Ja si myslím, že hudobní dramaturgovia slovenských rádií nebudú mať problém zaplniť tých 20% kvalitnou slovenskou hudbou. Škoda je len to, že sa to musí riešiť zákonom, povedala speváčka.

Braňo Kostka

- dirigent, spevák skupiny Fragile

Pevne verím, že tento zákon prinesie obrodu slovenského popu. Zväčší sa mediálna plocha pre väčší počet autorov, takže bude i väčšia konkurencia a v konečnom dôsledku sa začne hudbou na Slovensku profesionálne zaoberať viacej muzikantov textárov, čím sa po čase jednoznačne zvýši i jej kvalita. V dnešnej dobe, kedy sme svedkami masívnej globalizácie, je nevyhnutné takýmito krokmi chrániť domácu tvorbu. Všade na svete to už vedia a som rád, že sme to pochopili už aj na Slovensku. V opačnom prípade môžeme rovno zrušiť aj slovenský jazyk a na školách sa učiť už len po anglicky. Aspoň budeme konečne rozumieť aj Lady Gaga.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu? SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné