Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2015 07:55 | Správy | Domáce správy

Príhody so štvornohými pacientmi sú jedinečné: Kameňožrúti, letušky aj obojpohlavné škrečky!

Zvieratá sa stali členmi mnohých rodín. Už po nich netúžia len deti, ale sú spoločníkmi aj aktívnych dospelých ľudí, alebo seniorom pomáhajú zahnať samotu.

A ľudia si ich za odmenu viac či menej rozmaznávajú, a keď má ich zvierací spoločník nejaký zdravotný problém, neváhajú utratiť veľké peniaze a zabezpečiť mu tú najlepšiu starostlivosť. Špičkovo vybavené kliniky dnes zvieratá liečia takmer rovnako ako ľudí. Aké to je, sme sa presvedčili v bratislavskej Veterinárnej nemocnici Bennett.

Na operačnom stole leží v narkóze drsnosrstý jazvečík. Labky má zafixované šnúrkami, cez telo má ochrannú fóliu, v ústach zavedenú hadičku, ktorou dostáva kyslík. Elektródy na brušku zaznamenávajú jeho tep, ktorý sa prenáša na monitory. Naozaj to vyzerá ako záber z nejakého zvieracieho Dr. Housa.

„To je Cirka, o chvíľu začneme,“ upozorňuje nás veterinárna lekárka Anna Salajová. Spolu s asistentkou Petrou Menclovou sa psiu sučku chystajú sterilizovať. „Sterilizácia a kastrácia sú najbežnejšie zákroky. Operujeme laparoskopicky, teda zásah do organizmu zvieraťa je minimálny,“ vysvetľuje chirurgička a do telíčka psíka zavádza cez niekoľkomilimetrové rezy dva porty. Jeden s operačným nástrojom a druhý s kamerou. Vo zvieratku sa rozsvieti červený bod – to je kamera so svetlom, obraz sa prenáša na obrazovku. Lekárka tak detailne vidí, čo robí aj bez toho, aby sa psík musel „otvárať“. „Laparoskopia je síce drahšia ako klasická operácia, ale zásah do tela je minimálny a rany sú veľmi malé, aj rehabilitácia je kratšia,“ vysvetľuje.

Odborníci

 

Po polhodine je po všetkom, o ďalšiu štvrťhodinu sa psík prebúdza z narkózy. „Cirku k nám pred niekoľkými rokmi doniesli ochrnutú jej majitelia, bol to poľovnícky psík. Chceli ho usmrtiť, ale môj kolega ortopéd sa jej ujal, operoval ju a zachránil. Dnes Cirka behá akoby nič,“ hovorí doktorka Salajová a hladká psíka v nemocničnom oddelení. Spolu s ňou sú tu aj ďalšie dva psy a dokonca korytnačka.

Okrem sterilizácie či kastrácie sú veľmi časté operácie zlomenín, šliach, kĺbov. Vo svete sa už robia zvieratám aj mozgové operácie. Všetko, čo sa dá robiť ľuďom, sa dá aj zvieratám – a tak sa aj veterinári rozdeľujú na ortopédov, kardiológov či neurológov. Dokonca sa robia aj plastiky. „Ale iba zo zdravotných dôvodov. Iné plastické operácie, aké sa robievali kedysi – kupírovanie uší či skracovanie chvostíka, sú dnes zakázané. Nedávno sme jednému psovi po kastrácii zavádzali implantáty, majiteľom bolo divné, že mu tam visela iba koža.“

Nepoučiteľné psy

Medzi časté operácie psov patria zákroky v žalúdku. „Prehltnú cudzie predmety, ako sú loptičky, hračky, gumičky... Niektoré psy vyslovene žerú kamene, čo je pre majiteľov problém, lebo ich to nevedia odnaučiť. Viaceré psy boli u nás s kameňmi v žalúdku už zopár ráz. Rovnako sú časté aj mačky-letušky, ktoré vypadli z okna. Sedia na parapete, zaženú sa za muchou a už letia,“ opisuje veterinárka.

Vo zvieracej nemocnici však nekončia len psy a mačky, ale aj vtáky, hlodavce, ba dokonca hady. „Prednedávnom jeden starší pán, ktorému robí spoločnosť škrečok, priviezol svojho miláčika. Zistili sme, že je to hermafrodit – mal ženské aj mužské pohlavné orgány. Tak sme ho sterilizovali,“ hovorí doktorka Salajová. Hoci taký škrečok stojí nejakých päť eur, ich majitelia neváhajú do liečby vraziť aj stovky, a to napriek tomu, že malé hlodavce sa zvyčajne dožívajú iba okolo dvoch rokov. „Ľudia majú tieto zvieratká ako člena rodiny a na peniaze nehľadia. Je to vec názoru...“ dodáva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov