Rivella, ktorého talianske médiá označujú za otca Nutelly, bol jedným z tvorcov tejto najznámejšej lieskovoorieškovej nátierky na svete. Podľa tlačovej agentúry Jam Press začal Rivella pracovať v talianskej čokoládovej a cukrárenskej spoločnosti Ferrero v roku 1952, teda dvanásť rokov predtým, ako bola Nutella predstavená svetu. Francesco mal vtedy 25 rokov a bol čerstvým absolventom vysokej školy v Turíne, kde študoval chémiu.
Pôsobil v „chemickej miestnosti“ spoločnosti Ferrero, kde sa zrodili niektoré z najznámejších výrobkov tejto značky. Bol zodpovedný za štúdium surovín na vývoj nových výrobkov miešaním, zjemňovaním a ochutnávaním zložiek v snahe nájsť dokonalé chute. Rivella úzko spolupracoval s Michelom Ferrerom († 89), synom zakladateľa celej spoločnosti Pietra Ferrera († 50).
Taliansky novinár Gigi Padovani (72) vo svojej knihe Svet Nutelly spomína, že Rivella spolu s Michelom Ferrerom cestovali po svete, nakupovali sladkosti, avšak „nie aby ich kopírovali, ale aby ich vylepšili“. Zaujímavosťou je, že jeho priateľ Ferrero zomrel tiež 14. februára, ale v roku 2015, čiže presne desať rokov pred Rivellom.
Vznik Nutelly
Prvá verzia výrobku, z ktorého sa neskôr stala legendárna Nutella, sa pôvodne volala Giandujot, a je odvodená od gianduje, cukrovinky z čokolády a lieskových orieškov, ktorá sa predávala v roku 1946. „Sladká hmota podľa prvého receptu bola vytvarovaná do tvaru bochníka, ktorý sa dal krájať a natierať na chlieb. V roku 1951 sa pasta zmenila na nový krémový výrobok, ktorý sa ľahšie rozotieral a volal sa SuperCrema,“ uvádza sa na webovej stránke spoločnosti Nutella. Následne trvalo viac ako desať rokov, kým sa receptúra vylepšila natoľko, aby sa mohla vytvoriť vôbec prvá nádoba s krémom z lieskových orieškov a kakaa v roku 1964.