"Zvýšené množstvo arginínu (aminokyselina) v strave podporuje vznik herpesu, a naopak, zvýšené množstvo lyzínu ho brzdí. Preto je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny s vysokým obsahom lyzínu, ako napríklad ryby, kuracie, jahňacie, teľacie mäso, mlieko, syry, fazuľu, kvasnice a väčšinu druhov ovocia a zeleniny. Ako nevhodné sa javia potraviny ako čokoláda, kokos, sója, oriešky, biela múka," poznamenala.
V rámci liečby herpetických vírusov je dôležitý aj správny čas podania liečiva. "Ešte pred vznikom pľuzgierov by mal pacient začať liečbu antivirotikami. V lekárňach sú voľne dostupné len vo forme krému. Ak u vás už pľuzgiere prepukli, je potrebné ich vysušovať. Účinne pôsobia krémy s obsahom oxidu zinočnatého. Lokálne sa môžu použiť aj antiseptiká a adstrigenciá (na liečbu mokvajúcich rán)," vysvetlila farmaceutka.