Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2014 13:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Maroš Kramár rozbieha nový biznis: Do môjho divadla sa dostanú len vyvolení a bohatí!

Po tom, čo prednedávnom prerobil desaťtisíce eur, keď skúšal rozbehnúť v Bratislave vlastné divadlo, sa obľúbený herec pustil do nového projektu!  

Teraz v menšom, ale o to odvážnejšom meradle. Maroš Kramár totiž bude účinkovať na malej ploche vlastného bytu! Ale dostanú sa tam iba bohatší vyvolenci... O svojom novom divadle, ale aj o sľubne rozbehnutej kariére syna Timura (12), porozprával Kramár pre Nový Čas Nedeľa.

Čo takto zahrať si divadlo v byte? S takýmto nápadom prišiel nedávno herec Maroš Kramár a novému projektu obetoval svoj staromládenecký byt. Ten sa nachádza v romantickom podkroví starého domu na ulici Fraňa Kráľa v Bratislave. 

„Nejaký čas som tu aj žil, ale nie príliš dlho, lebo potom sa otvorili hranice a odišiel som do Ameriky a tak som ho začal prenajímať,“ hovorí o byte v srdci Starého Mesta. Herec si ho zaobstaral ešte v roku 1989, prerábal ho práve v čase Nežnej revolúcie. „V tejto vežičke bola povala a kedysi aj veľa holubieho trusu,“ ukazuje na 12-metrovú vežu, akú v bežnom byte nenájdete. „Pamätám si, ako mi robotníci počas Nežnej revolúcie hovorili: ,Pán Kramár, keď všetci budeme na námestí ako vy herci, kto tu bude robiť? Povedal som im, chlapci, dolejte ten betón a ideme na námestie, a tak aj bolo...“ smeje sa herec, ktorého kedysi chceli všetky ženy. A keďže Kramár sa oženil až na prahu štyridsiatky, je možné, že tento bytík si pamätá aj nejaké frajerky. „Kým som bol slobodný, tak som nebol taký, že by som sa bol od žien odťahoval. A vzadu je aj sauna,“ hovorí so zdvihnutým obočím. „Niečo si, samozrejme, tento byt už pamätá, a dúfam, že ešte aj bude,“ dodá žoviálne.

 

Divadlo v byte

Do divadla v byte sa vrhol asi dva roky po nevydarenom podnikaní v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde utratil desaťtisíce. „Vtedy mi to nevyšlo aj preto, že som sa dal dokopy so zlými ľuďmi...“ spomenie.

Verí, že vo vlastnom byte mu strata nehrozí. „Predstavenie je venované nielen nedávnemu výročiu Nežnej revolúcie, ale aj mojej mame, ktorá bude mať narodeniny,“ prezrádza podrobnosti. A keďže je zdatným podnikateľom - jeho firma sa venuje rekonštrukciám bytov - našiel si aj partnerov. Pomohla mu napríklad firma s orientálnym nábytkom, ktorá celý byt dobovo zariadila. „Chceli sme navodiť pocit, že tu naša hlavná postava, spisovateľ Abel Snorko, nositeľ Nobelovej ceny z pustého ostrova v Nórsku, aj býva,“ približuje svoje úmysly herec. A to ani zďaleka nie je všetko. Priestor je obklopený knihami bez domova, ktoré Kramárovi darovali záchrancovia kníh. „Po predstavení si návštevníci budú môcť z knižiek vybrať a zobrať si ich domov.“ Atmosféru oživí aj ochutnávka kvalitných vín za účasti someliérov.

Ponuka je teda lákavá, žiaľ, bežným smrteľníkom nedostupná. Divadlo bude zatiaľ len pre zopár vyvolených. „Priestory a ich réžia sa musia aj zaplatiť, a to vstupné je dosť vysoké pre bežného diváka, preto sme sa zatiaľ rozhodli, že to najprv budeme ponúkať firmám a ich top manažmentu ako exkluzivitu, bonbónik a dvojhodinový divadelný večierok s Kramárom,“ vysvetľuje principál exkluzívneho bytového divadla pre 30 divákov.

Konkurencia v synovi

Okrem nového divadla drží Kramára v Bratislave, samozrejme, rodina. No keďže je stále na cestách, najmä v Česku, už ani jeho vlastné deti pomaly nevedia, ako vyzerá. „Šofér je moje druhé povolanie. Ročne najazdím takých 50 000 km, vozia ma len zriedka,“ priznáva herec, ktorému doma rastie vážna konkurencia. Jeho syn Timur (12) totiž momentálne hviezdi v markizáckom seriáli Chlapi neplačú. Čo na jeho výkony hovorí otec?

„Veľmi ho nesledujem, ale keď mám niekedy čas, tak si to pozriem. Zatiaľ ho to baví a má už pomaly viac filmovacích dní ako ja. Texty sa učí sám, nejako veľmi mu s tým nepomáham, lebo často nie som doma a nie je na to čas. Zo začiatku som mu však, samozrejme, pomohol a niečo poradil,“ hovorí.

A hoci sa veľa hovorilo aj o protekcii, pravdou je, že u Kramárovcov sa talent dedí. „Na to si treba zvyknúť, to je bežné a vždy tam tá výčitka bude. Záleží na šikovnosti, lebo pomáhať netalentovanému je ubližovanie. Je logické, že doktorova dcéra ide tiež na medicínu, lebo je to v rodine a má k tomu vzťah. Rovnako to bolo kedysi aj s obuvníkmi a nikto nehovoril, že to je protekcia,“ uvažuje.

Timurove peniaze

Synovi fandí a to, že sa uchytil v seriáli, ho teší. „Dnes sú seriály, ktoré dokážu rýchlo naštartovať kariéru a popularitu ako teraz Timurkovi. Ja som začínal v divadle a v inscenáciách. Mal som viac príležitostí a času na hranie rôznorodých charakterov, dnes je to zväčša stále o tom istom,“ povie Kramár, ktorý pochádza z legendárnej hereckej rodiny. A tak ako on dnes dozerá na Timura, bol aj on kedysi pod drobnohľadom vlastného otca. Mal to jednoduchšie? „Otec mi nič nezakazoval a ešte som mal aj deda Jána Klimu, ktorý bol režisér a neskôr učil na škole. Takže som mal veľmi dobré zázemie.“

Timur dnes v seriáli zarába okolo 1500 eur mesčne. „Timurko ešte nemá vlastný účet, hoci veľmi by chcel. Stále ho odo mňa pýta. Zatiaľ som manažérom jeho peňazí ja a všetko, čo zarobí, ide ku mne. Trošku ho naťahujem, že aj môj otec si kúpil za moje peniaze, keď som hrával ako dieťa, garáž. A keďže teraz je iná doba, ja si kúpim za Timurove peniaze dom! No, samozrejme, že mu to odkladám, a keď bude dospelý a bude vedieť, čo s peniazmi, tak mu ich dám...“ povie s úsmevom.

Kritika za češtinu

Viac ako doma sa Kramárovi teraz darí u našich západných susedov, kam pravidelne chodieva za prácou. Práve v Česku už päť rokov moderuje obľúbenú televíznu reláciu Zázraky přírody. Problém je, že po česky. A preto sa aj stal pre mnohých tŕňom v oku.

„Rozprávam po česky, lebo to odo mňa Česká televízia vyžaduje. V Amerike vás nikto neupozorňuje na angličtinu, lebo každá ulica hovorí inou angličtinou. Dôležité však je, že si rozumieme. Keby bola moja čeština až taká zlá, nevolali by si ma,“ obhajuje sa Kramár, ktorý má predstavenia a seriály, kde rozpráva aj po slovensky a kritiku na svoju adresu považuje za smiešnu.

„Je to akoby sme hovorili Banderasovi, že má v amerických filmoch španielsky prízvuk. Slovenčinu si obhajujem, a kde sa len dá hovorím po slovensky. V Česku to dokonca majú radi,“ objasňuje herec a priznáva, že často mu chodia od patriotov aj anonymy. „Okrem Slovákov sú aj Česi, ktorí mi vyčítajú češtinu. Veľa Slovákov mi píše listy, že by ma dali najradšej vysťahovať aj s celou rodinou za to, že sa vtieram Čechom a hovorím po česky. No keď dá nejaký náš hokejista v zámorí gól, ideme sa z toho zblázniť, keď spieva Peter Dvorský v La Scale po taliansky, tak tiež mu to nevyčítajú, a sme na nich pyšní. Tak prečo nie sme hrdí aj na herca, ktorý sa naučil ten jazyk v takej kvalite, že je schopný každú sobotu o ôsmej hodine v hlavnom vysielacom čase moderovať?“ dodáva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?