Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2014 10:02 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Bohém a milovník žien Petr Hapka († 70): Dokázal byť verný len hudbe!

Hudobného génia Petra Hapku († 70) vždy považovali za veľkého milovníka žien. Ani jednej však nedokázal byť dlho verný. 

Do chomúta ho dostali len dve ženy, ktoré však pri ňom čakal rovnaký scenár - po čase ich opustil a našiel si inú. Počas svojho života tak splodil s piatimi ženami sedem detí, z ktorých najmladší je syn Kašpar (13). Jeho poslednou milenkou bola študentka Katarína Klepišová (22), mladšia o 48 rokov, ktorá sa s Hapkom rozišla krátko pred vypuknutím jeho choroby. 

Hapka, ktorý bol dlho označovaný za „salónneho leva“, si viac ako čokoľvek cenil svoju slobodu. Počas života prešlo jeho posteľou nespočetné množstvo žien, pri žiadnej však dlho nevydržal. Z piatich vzťahov mal sedem detí, pričom s prvou manželkou Zuzanou potomkov nikdy nemal.

„Svojim družkám som bol dosť neverný. Čo som sa ja tým ženským naklamal,“ prezradil na seba v knihe Váš Petr Hapka. Pred tridsiatimi šiestimi rokmi mu však istá pani Rohanová porodila jeho prvú dcéru Markétu. Tá ako prvá urobila z Hapku starého otca. S druhou manželkou, ktorou bola vtedy slávna herečka Zora Ulla Keslerová, splodil skladateľ dcéru Petru, ktorú v auguste 2013 priviedol - už sediac na vozíčku - pred oltár. V tom čase sa už jeho zdravotný stav rapídne zhoršoval a Hapka výrazne zostarol.

 

Ženy nútil k potratom

O známom skladateľovi sa hovorilo, že má veľmi rád ženy a ich spoločnosť. Veľa zo svojich mileniek priviedol do druhého stavu, čo mal tento bohém riešiť umelými potratmi. „V jednom roku sa mu malo v Prahe 1 nakopiť toľko potratov, že mu bolo už trápne sa znova objaviť pred interrupčnou komisiou, takže za seba poslal svojho kamaráta,“ píše sa v Hapkovej knihe. So slovenskom milenkou Martinou si však deti nechal a z tohto románika vzišli dcéra Kamila (30) a syn Ferdinand.

Otca však videli zriedka, keďže žili na Slovensku. Nasledoval vzťah s opernou speváčkou Ingeborg Žádnou, ktorá si ho pri sebe udržala neuveriteľných 14 rokov. Porodila mu syna Mikuláša (23) a Haštala (17). Nepoučiteľný Hapka však podvádzal aj ju, a to s módnou návrhárkou Olgou Michálkovou, ktorá mu porodila jeho najmladšieho syna Kašpara (13).

K vode ho poslala po tom, čo sa opäť prevalila jeho nevera. Hapka si potom na staré kolená našiel o 48 rokov mladšiu milenku Kateřinu, s ktorou tvoril pár tri roky. Krátko predtým, ako známemu umelcovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu, sa však dvojica rozišla. Ešte tesne pred rozchodom mladá študentka tvrdila, že ak niekedy Hapka skoná, ona pôjde určite za ním. „Dám do seba lieky a zapijem ich s whisky a nebudem,“ tvrdila. Neskôr si to však zrejme rozmyslela, keďže o krátky čas dostal od nej o 48 rokov starší frajer ko­pačky.

Osobnosti sa lúčia s géniom

Jana Kirschner

- S Petrom Hapkom som sa prvýkrát stretla niekedy v roku 2000 u neho doma na Okoři. Celé to vlastne vymyslel Horáček, ktorý bol očarený mojím albumom V cudzom meste, a tak ma pozval do Prahy na nahrávanie piesne Bude mi lehká zem. Bola to moja prvá skladba v češtine a nik nevedel, či to bude fungovať, či medzi nami vznikne chémia potrebná na túto skladbu a či sa to celé stihne vzhľadom na to, že Petr mal pred operáciou, ktorá mu mala výrazne ovplyvniť hlasivky. Keď sme dokončili nahrávanie, vyšli sme na dvor a nad strechami vyšla nádherná dúha. Petr povedal: „Bůh nám dává znamení, že jsme udělali něco dobrého.

Richard Müller

- Je mi to veľmi ľúto. Je to strašná škoda, pretože druhý Hapka neexituje. V čase, keď sme sa pracovne stretli nad „Štěstím...“, tak sme boli veľmi úzko spojení priatelia. Vždy keď som prišiel do Prahy, tak som ako prvému volal Hapkovi. On bol nočný vták, ako vieme, a bol k dispozícii niekam vyraziť. Veľmi som sa tešil na stretnutia s ním, vždy to stálo za to. Mojou najobľúbenejšou skladbou je jednoznačne Rozeznávam, je to najkrajšia milostná pieseň, aká sa kedy v Československu zrodila.

Lucie Bílá

- Niektorí ľudia sú pre mňa nenahraditeľní.

Hapkov život v skratke

  • Narodil sa v roku 1944 do umeleckej rodiny opernej speváčke a maliarovi. Učil sa hrať na klavír, venoval sa spevu a dramaturgii. Rád lovil pavúky a motýle. Ako malý zložil svoju prvú pesničku pre mamu, ku ktorej napísal aj text s názvom Mamička je kočička. 
  • Ako študent hrával na piano v divadlách, neskôr sa stal dirigentom v Divadle Za branou, pre ktoré zložil hudbu k niekoľkým inscenáciám. Do povedomia verejnosti sa dostal až vtedy, keď začal komponovať pre známych českých spevákov - napríklad Karla Gotta a Hanu Zagorovú. 
  • V 70. rokoch Hapka skladanie piesní zanedbával a viac sa venoval filmovej hudbe. Jeho pesničky zazneli vo filmoch Akce Bororo, Páni kluci, Deváté srdce, Panna a netvor či v Jakubiskovej Tisícročnej včele. Jeho tvorba zaznela aj v zábavnom programe Manéž Bolka Polívku. 
  • V 80. rokoch pripravil Hapka s Michalom Horáčkom album V penziónu Svět, na ktorom sa podieľal aj Richard Müller. V 90. rokoch naspieval skladateľ po boku Lucie Bílej veľký hit Dívám se, dívám a v roku 2006 nasledoval veľký hit s Janou Kirschner - Bude mi lehká zem. 
  • Petr Hapka musel ísť v novembri 2011 pod nôž. Lekári mu operovali bedrový kĺb, pre ktorý si potom dlho nemohol sadnúť na svoju milovanú motorku. 
  • V marci prekonal ďalšiu operáciu kĺbu a v apríli ho už museli hospitalizovať na psychiatrickej klinike v Bohniciach, keďže bol agresívny a napádal nemocničný personál. Práve tu sa obávali najhoršieho, že Hapka trpí Alzheimerovou chorobou, čo sa aj neskôr potvrdilo. 
  • V júni 2013 sa na Bratislavskom hrade dočkal veľ- kej pocty na špeciálnom koncerte Viva, Petr Hapka. Jeho pesničky vtedy spievali Katka Koščová, Petra Hapková, Szidi Tobias, Jana Kirschner či Lucie Bílá. Zdravotný stav mu už nedovolil zúčastniť sa na tomto festivale. 
  • V auguste 2013 po tom, čo strávil dlhý čas v nemocniciach, ho na invalidnom vozíčku priviezli na svadbu jeho dcéry Petry. Jeho stav sa v tomto období rapídne zhoršil a známy bohém už spozná- val len málokoho zo svojho okolia. 
  • Až do skladateľovej smrti sa o neho starala najbližšia rodina v českom Okoři. Alzheimerova choroba postupovala a na následky viacerých zdravotných problémov skonal 25. novembra 2014
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené