Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši
To však nie je jediný dôvod, prečo by nás plytvanie potravinami malo zaujímať. Každý rok na Slovensku vyprodukujeme okolo 538 000 ton potravinového odpadu*, to je takmer 100 kilogramov na každého obyvateľa. Práca farmárov, životy zvierat, voda aj pôda – všetky tieto zdroje sa premárnia, ak potraviny skončia v odpade. Zaujímajú vás presnejšie čísla? Predstavte si plochu väčšiu, než je celý indický subkontinent – viac ako 4 milióny km². Práve toľko pôdy sa ročne využíva na dopestovanie potravín, ktoré sa nakoniec vyhodia.
Keby sa toho vyrábalo menej, dokázali by sme prirodzene znížiť produkciu skleníkových plynov – až 10 percent celosvetovo vyprodukovaných emisií vzniká iba v dôsledku plytvania potravinami. „Ak plytváme potravinami, ničíme si vlastnú budúcnosť. Potraviny, na ktoré sme dnes spotrebovali množstvo energie, práce a prírodných zdrojov, nám zajtra budú chýbať. A práve preto sa snažíme prípadné potravinové straty neustále minimalizovať,” vysvetľuje Roman Briatka, Manažér odpadového hospodárstva spoločnosti Kaufland Slovensko, v.o.s.
Čerstvé potraviny pod jeho strechou kúpite každý deň, dôležité je nimi neplytvať
Hoci najviac potravinového odpadu u nás tvoria najmä domácnosti, Kaufland robí všetko preto, aby plytvaniu potravín v najlepšom prípade úplne predchádzal. V rámci skupiny Schwarz prijal odvážny záväzok a do roku 2030 plánuje svoj potravinový odpad znížiť až o polovicu oproti roku 2018.
K dosiahnutiu tohto cieľa mu pomáha aj interná smernica, ktorá hľadá riešenia pre znižovanie potravinového odpadu naprieč celou spoločnosťou, od nákupu cez logistiku až po predajne. Reťazec efektívne plánuje zásoby a vďaka automatizovanému objednávaniu dokáže minimalizovať prebytky. Pri preprave používa inovatívne skladacie palety, ktoré chránia potraviny pred poškodením, a viaceré chladiace zóny, aby zabezpečil ich čerstvosť.
Vedeli ste, že darovanie potravín charitatívnym organizáciám na Slovensku podlieha prísnej legislatíve? Napriek náročnosti sa od začiatku spolupráce s potravinou bankou, diecéznymi a katolíckymi charitami, ale aj mestskými výdajňami a ďalšími organizáciami, podarilo darovať takmer 500 000 potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, ktoré sa už síce nemôžu predávať, ale sú naďalej jedlé a chutné. Od roku 2022 obľúbený predajca potravín podporuje aj ZOO a malých farmárov, ktorí chovajú zvieratá iba pre vlastnú spotrebu. „Takmer žiadny potravinový odpad v Kauflande nekončí na skládke,“ dodáva Roman Briatka.
S týmito tipmi ušetríte planétu aj svoju peňaženku
- Nevyhadzujte potraviny priskoro len preto, že si nie ste istí, čo znamená dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Je medzi nimi dôležitý rozdiel. Dátum spotreby sa uvádza slovami „spotrebujte do“ a označuje deň, do ktorého je potravina bezpečná na konzumáciu. Viete ho predĺžiť, keď sa vám toho v chladničke nakopí zrazu viac, stačí potravinu zamraziť, usušiť, zavariť, fermentovať alebo tepelne upraviť.
- Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že do tohto dňa si potravina pri správnom skladovaní udrží svoju arómu, chuť, konzistenciu. Aj neskôr je ale jedlá a chutná. Bežne sa týmto dátumom označujú trvanlivé potraviny ako ryža, strukoviny, cestoviny, múka, koreniny, olej, konzervy, škatuľkové džúsy a trvanlivé mlieko, preto ich nehádžte do koša bez rozmyslenia.
- Nenakupujte hladní a robte si nákupný zoznam. Vopred skontrolujte svoje zásoby potravín a dobre si premyslite, čo budete variť. Predídete tak nakupovaniu položiek, ktoré potom nespotrebujete.
- Čerstvé potraviny posuňte v chladničke viac dozadu a tie, ktoré máte z predchádzajúceho nákupu, umiestnite do prednej časti. Budete ich mať na očiach. V neposlednom rade, snažte sa variť tak, aby vám ostávalo čo najmenej zvyškov. Dobré tipy, ako na to, nájdete aj v Kaufland online kuchárke.
* Zdroj: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/SEPDF/cache/110448.pdf