Táto prelomová štúdia, vedená výskumníkmi z Harvard TH Chan School of Public Health, ponúka nové pohľady na to, ako stravovanie môže ovplyvniť naše kognitívne zdravie, píše ScienceAlert. Výskum analyzoval údaje zo zdravotníckych databáz USA zahŕňajúcich neuveriteľných 133 771 ľudí, ktorých sledovali až 43 rokov. Z tejto obrovskej vzorky bolo zaznamenaných 11 173 prípadov demencie.
A výsledky sú jasné: spracované červené mäso môže zohrávať dôležitú úlohu. Už priemerná štvrtina porcie spracovaného mäsa denne – napríklad polovica plátku slaniny – zvýšila riziko demencie o 13 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali červené mäso len zriedka. Dokonca každá ďalšia porcia spracovaného červeného mäsa denne (napríklad jeden hot-dog) mohla urýchliť kognitívne starnutie o 1,6 roka.
Vedci predpokladajú, že kľúč môže byť v črevnom mikrobióme. Spracované červené mäso môže spôsobovať zmeny v zložení črevných baktérií, čo môže nepriaznivo ovplyvniť mozog. Na hlbšie pochopenie tohto procesu však výskumníci plánujú ďalšie štúdie.
Zaujímavosťou je, že nespracované červené mäso, ako je hovädzie, jahňacie alebo bravčové mäso v prirodzenej podobe, nepreukázalo jednoznačnú spojitosť s demenciou.