Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2025 00:00 | PR články
PR článok

Čo Slováci jedávajú viac, chlieb či radšej rožky?

Ktorý druh pečiva sa na Slovensku míňa najčastejšie, doslova ako teplé rožky? To, ktoré je upečené s láskou, lebo vďaka nej chutí tak, ako má. Ako domov.

Raňajky bez čerstvého pečiva? Pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľné. Vôňa chrumkavých rožkov, žemlí či vianočiek jednoducho patrí na naše stoly a je pre nás doslova chlebom každodenným. Ak si obľúbené pečivo vyberáte v regáloch Kauflandu, možno vkladáte do košíka aj produkty, ktoré na trh prináša pekáreň Dobrota. „Každý mesiac upečieme asi 5 miliónov rožkov a vyše 380-tisíc bochníkov chleba,“ hovorí Tomáš Kajan, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá má na Slovensku 9 prevádzok od Prievidze cez Trenčín, Martin až po Veľký Krtíš. Pracuje v nich takmer 650 zamestnancov a mnohí nastupujú do práce vtedy, keď si my líhame do postele. Aj vďaka nim si môžeme dať na raňajky chlieb či rožky, ktoré sú naozaj čerstvé. 

Otvoriť galériu

Receptúry staré desaťročia

Hoci pekárenská výroba už využíva najmodernejšie technológie, v pekárňach Dobrota sa mnohé druhy chleba dodnes pripravujú ručne. Čo znamená, že cesto treba zamiesiť, nechať vykysnúť a vytvarovať z neho bochník, ktorý oddychuje v ošatke. „Dobrý pekár musí byť nielen zručný, ale potrebuje aj trpezlivosť. Veď kvások na chlieb potrebuje zrieť aj dvanásť hodín a kváskoví majstri ho doslova strážia, aby nepremeškali moment, kedy s ním môžu začať pracovať. Na pečivo treba striehnuť aj pri pečení, inak sa spáli,“ opisuje nástrahy pekárskej profesie Tomáš Kajan a dodáva, že chlieb tu pečú podľa receptov, ktoré sú staré aj niekoľko desaťročí. „Našim zákazníkom najviac chutí rascová a konzumná klasika, ale snažíme sa prinášať na trh aj novinky. Receptúry testujeme a vylaďujeme do dokonalosti aj niekoľko mesiacov, aby sme zabezpečili tú najlepšiu chuť. Samozrejme, občas sa vyskytnú aj nepodarky, pri vianočkách sme ich zažili viac, než by sme chceli,“ prezrádza s úsmevom.

V Dobrote sa myslí na množstvo detailov, vďaka ktorým má bochník chleba chrumkavú kôrku a mäkkú nadýchanú striedku. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny, takže múka aj kvások majú slovenský rodný list, no základ je v správnej receptúre cesta, kde sú všetky ingrediencie vážené doslova na gramy. Okrem nich však každý pekár do práce vkladá aj vlastné umenie, svoje robia tiež rôzne typy pecí či ošatiek, preto sa rascová klasika z trenčianskej pekárne môže jemne líšiť od bochníka z Prievidze či Dolného Kubína. V jednom si však každý môže byť istý. Že si ho ráno v Kauflande kúpi chrumkavý, doslova vytiahnutý rovno z pece.

Otvoriť galériu

Aj malé rodinné pekárne majú v reťazci príležitosť

Chlieb a pečivo prichádzajú na pulty reťazca priamo z pekární, vďaka čomu majú zákazníci záruku skutočnej čerstvosti. „Pri tomto sortimente spolupracujeme s dodávateľmi zo všetkých regiónov Slovenska, aj s malými rodinnými pekárňami, ktoré z kapacitných dôvodov zásobujú len predajne v najbližšom okolí. Aj preto je naša ponuka v regáloch široká a dá sa počítať na stovky rôznych druhov,“ vysvetľuje Matúš Jaďuď, nákupca z oddelenia pečiva v spoločnosti Kaufland.

Mimochodom, aj výber pečiva podlieha sezóne. Kým na prelome rokov a počas sviatkov sa v predajniach zapráši najmä po sendvičových druhoch vhodných na chlebíčky, v lete sa častejšie spoliehame na žemle či ciabatty, ktoré sa hodia ku grilovacím špecialitám. Slovenské maškrtné jazýčky však nedajú dopustiť ani na sladké pečivo. V rebríčku obľúbenosti na plnej čiare vyhrávajú produkty s čokoládovými náplňami či polevami.

Regálom kraľuje chlieb

Pekárenskému sortimentu však v Kauflande suverénne kraľuje tradičný bochník chleba, ktorým už naši predkovia vítali vzácnych hostí a v predajniach je overenou stálicou. „Vďaka dlhodobej spolupráci s pekárňami ako je Dobrota dokážeme reagovať na potreby zákazníkov aj tak, že keď sa zásoby vypredajú, môžeme čerstvé pecne do regálov doplniť aj priebežne počas dňa. Platí to aj pri rožkoch, ktoré v našej obchodnej sieti predávame v tisíckach kilogramov,“ pokračuje nákupca Matúš Jaďuď.

Otvoriť galériu

Ak je reč o rožkoch, spoločnosť Dobrota len vlani priniesla na pulty reťazca vyše sedem miliónov kusov. Nezaostáva však ani v dodávkach klasického chleba, sendvičovej Veky, pagáčikov či sladkých produktov ako vianočky, záviny alebo bratislavské rožky plnené makom či orechmi.

„Kaufland je pre nás viac ako len odberateľ,“ potvrdzuje Tomáš Kajan. „Je to férový obchodný partner, ktorý nám vychádza v ústrety a už jedenásť rokov sa na neho môžeme spoľahnúť. Aj vďaka nemu dobroty z Dobroty poznajú domácnosti na celom Slovensku,“ dodáva výkonný riaditeľ spoločnosti, kde pekári k remeselnému fortieľu predchádzajúcich generácií pridávajú aj kus srdca. Aby si každý, kto sa s pôžitkom zahryzne do voňavého chleba či chrumkavého pečiva, mohol povedať, že v ňom okrem tradičnej chuti cíti aj niečo navyše. Lásku k Slovensku.

https://www.youtube.com/watch?v=OL2xO9rVpEk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Protest Slovákov v Prahe sa uskutočnil na Námestí Václava Havla pri Národnom divadle.
K protestom na Slovensku sa pridalo aj zahraničie: V Prahe sa zišli stovky ľudí
Na proteste v Bratislave vystúpil aj študent Simon Omaník.
AktualizovanéFoto
Študent Omaník na proteste v Bratislave: Odvážny odkaz všetkým Slovákom!
Ilustračné foto
S chladným počasím sa ešte nelúčime: Meteorológovia vydávajú výstrahu! V TÝCHTO okresoch to bude divoké
Šérka eurokomisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová chce zvýšiť investície do obrany: Musíme míňať viac, lepšie a spoločne
(ilustračné foto).
Požiar slamy v Kostolišti! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov: Došlo k zraneniu osôb?
(ilustračné foto)
Znepokojivé odhalenie: Zvyšuje COVID-19 riziko TEJTO choroby? To neznie dobre
K incidentu došlo na tomto mieste.
Foto
Napadli deti pri bardejovskom hypermarkete bezdomovkyňu?! Svedkyňa PREHOVORILA, na uliciach nie je bezpečno
Stovky ľudí opustili ostrov Santorini pre početné zemetrasenia.
Foto
Núdzový stav! Santorini sa pripravuje na najhoršie: Slová premiéra hovoria za všetko
Archívny záber: Na snímke exminister výstavby za SNS Marián Janušek.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol: Exministra z SNS PREPUSTILI do domáceho väzenia
Diplomatické vzťahy oboch krajín sú napäté. (ilustračná foto)
Spolupráca Ruska a USA! Napriek vojne sa dohodli: Budúci rok budú...
Zhromaždenia s názvom Slovensko je Európa v Bratislave.
Foto
Ďalší masový protest v Bratislave: Prišlo 40-tisíc ľudí! Rečnil aj študent, ktorý nepodal ruku prezidentovi
Christopher Stockton (38) bol za vraždu batoľaťa odsúdený na doživotie s minimálnym trestom 25 rokov. Matka bola odsúdená na štyri roky.
Foto
Brutálna vražda malého chlapčeka († 22 mes.): To, čo s ním robil partner jeho matky, naháňa hrôzu