Pravidelná porcia zelených listov vám navyše zníži cholesterol a už v 100 gramoch prijmete dve tretiny dennej dávky vitamínu A, celú dávku kyseliny listovej, polovicu „povinného“ céčka a štvrtinu železa. Zároveň však „nezjete“ viac ako 22 kalórií.
Studené špenátové rolky so pstruhom a syrom
Na 6 porcií budeme potrebovať:
• 4 hrste čerstvého špenátu, môže byť aj mrazený
• 4 vajcia
• 3 lyžice kukuričného škrobu
• 1 stredne veľkého čerstvého pstruha dúhového
• 350 g smotanového syra
• soľ, mleté čierne korenie
• kôpor
• maslo na vymastenie plechu
Príprava: 10 minút
Varenie: 25 minút
Postup:
Pripravte cesto na roládu: Na horúcej panvici krátko poduste špenát a nechajte vychladnúť. Polovicu z neho ponorným mixérom rozmixujte do krémova so žĺtkami a štipkou soli. Ak treba, pridajte trochu vody.Druhú polovicu špenátu odložte - použijete ho ako plnku do rolády. Bielky vyšľahajte do tuha. Opatrne ich primiešajte s 3 lyžicami škrobu do špenátových žĺtkov. Plech vyložte papierom na pečenie a ten ešte potrite maslom. Rúru vyhrejte na 200 °C. Cesto vylejte na vymazaný papier na pečenie, rozotrite ho po celom plechu a pečte 5 minút. Cesto nevysušte, pri rolovaní by popraskalo. Upečené cesto vyberte z rúry a dajte von z plechu. Nechajte vychladnúť. Očisteného, osušeného a osoleného pstruha opečte na panvici z oboch strán - môže to trvať asi 8 minút. Z mierne vychladnutého potom odstráňte kožu a mäso oberte. Pozor na kosti! Zmäknutý smotanový syr dochuťte soľou a korením. Naneste ho (pomocou striekacieho vrecúška) na upečené cesto, pridajte kúsky pstruha, poduseného špenátu a zrolujte. Vytvorte pár malých roládok alebo jednu veľkú roládu.