Bratislava, kedysi Prešporok - niekdajšie uhorské korunovačné mesto - má svoje tradičné makové a orechové bratislavské rožky. Tie boli kedysi také obľúbené, že ich posielali na cisársky dvor do Viedne či do zámoria, dokonca aj do ďalekej Indie. Príbeh dobroty sa dočkal knižného spracovania od Občianskeho združenia Bratislavské rožky.
Za oficiálny dátum vzniku bratislavských rožkov sa považuje podľa záznamov rok 1599. Existuje totiž zápis v Knihe majstrov cechu prešporských pekárov z uvedeného roku. Dlho sa však v spojitosti s rožkami uvádzal rok 1785. Na Mikuláša prvýkrát vystavil pekár Scheuermann vo svojej pekárni na dnešnom Hviezdoslavovom námestí špecialitu s názvom Pressburger beugel/Pozsonyi kifli.
Prísne strážený recept
Tajomstvá obľúbených rožkov na prelome rokov 1990 - 1991 odkrýval bratislavský Večerník. „V sérii článkov sa písalo o tom, že tajomstvo originálnej voňavej pochúťky odišlo s posledným majiteľom receptu, že recepty sa dedili z otca na syna, ale aj o odlišnostiach v jednotlivých receptoch či o záhadnom recepte v kanadskom trezore,“ uvádza sa v knihe.
Podľa regionálneho historika a jedného z autorov Júliusa Cmoreja sa ukázalo, že neexistoval len jeden recept. „Každý pekársky majster ponúkal svojim zákazníkom bratislavské rožky jedinečnej chuti, vyrábané podľa vlastného, prísne chráneného receptu,“ vysvetľuje Cmorej. Odlišné boli spôsobom výroby, pecou, zložením či kvalitou surovín.
Čítajte ďalej →