Príznaky, ktoré ľudia pripisujú celiakii, môžu mať podľa nej aj iné príčiny. Ak rýchlo zmenia jedálny lístok, napríklad vylúčia mäso a začnú jesť veľa strukovín, bývajú prekvapení, že sú nafúknutí. Alebo to môžu spôsobiť aj presladené a niektoré mliečne jedlá.
Pacienti si podľa Pekárkovej potom niekedy sami vyhodnotia, že im škodí lepok a zo dňa na deň prestanú jesť pečivo, cestoviny a podobne. "Prvé, čo nesmie urobiť nikto, kto má podozrenie na celiakiu, je, že nesmie vylúčiť lepok zo stravovania," zdôraznila odborníčka.
Vylúčenie lepku zo stravy ešte pred odborným vyšetrením podľa nej komplikuje samotné určenie diagnózy. "Ak pacient vysadí lepok, teda vysadí chlieb a všetko, nazvime to všeobecne, pšeničné, tak testy aj histologický obraz na celiakiu prestávajú byť pozitívne. Sú falošne negatívne," vysvetlila Pekárková.
Mnohí pacienti, ktorí prídu k lekárovi s podozrením na celiakiu, konštatujú, že vysadili pečivo a už im je lepšie. "Potom sú sklamaní, lebo im povieme, aby ho na tri-štyri mesiace nasadili naspäť, aby sme mohli urobiť serióznu diagnostiku," povedala.