Vedci z Harvardovej univerzity sledovali príjem čokolády u viac ako 300-tisíc zdravých ľudí počas dvadsiatich piatich rokov. Zistili, že konzumácia horkej čokolády bola spojená s nižším rizikom tohto ochorenia. Konzumácia mliečnej čokolády viedla k obezite a vyššiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.
Čokoláda obsahuje vysoké množstvo flavonoidov, ktoré preukázateľne podporujú zdravie srdca a znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Po kontrole faktorov životného štýlu a stravovacích návykov bolo riziko vzniku cukrovky o desať percent nižšie u tých, ktorí aspoň päťkrát týždenne zjedli porciu 28,3 gramu extra tmavej čokolády (viac ako sedemdesiat percent).
Na druhej strane konzumácia mliečnej a bielej čokolády zvyšuje riziko vzniku cukrovky, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov a cukrov. Riziko neznižujú ani čokolády s obsahom kakaa do sedemdesiatich percent.