Ak by sme mali tradičnej slovenskej kuchyni niečo vytknúť, bol by to nedostatok ovocia a zeleniny. Šaláty nie sú pre našu gastro kultúru typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jablko.
Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami, v roku 2017 bolo na Slovensku diagnostikovaných okolo 4 500 prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva, v roku 2020 už vyše 4 800. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.
Použite odľahčené alternatívy klasických surovín
Nemusíte sa vzdávať nostalgie a radosti z jedál, ktoré k najkrajším sviatkom roka jednoducho patria. Dbajte však na umiernenosť, ustrážte si obsah tuku, cukru a soli a kombinujte ich so zdravšími pochutinami. „Kto by nemiloval klasický zemiakový šalát. Urobte si ho podľa rodinného receptu a časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku,“ radí známy šéfkuchár Martin Záhumenský. Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé. „Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze. Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte za variant v spreji,“ dodáva odborník.
Keď si koláče a zákusky upečiete doma, budete mať lepší prehľad o ich zložení. Tretinu múky môžete nahradiť celozrnnou s vyšším obsahom vlákniny. Ubrať časť cukru je vždy dobrý nápad, rovnako aj používať kvalitnú horkú čokoládu s obsahom antioxidantov či dosladiť koláče ovocím. Vianočné medovníčky budú rovnako dobre chutiť aj bez cukrovej polevy, s vlašským orechom navrchu ako prospešnou ozdobou bohatou na zdravé tuky. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste si tradičné vianočné maškrty vychutnali bez kompromisov na chuti, zato plní energie a s dobrým trávením.
Vianoce trochu inak podľa Nathana
Tejto téme sa venuje aj najnovší diel obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu. Nákupov a varenia sa tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba a svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi presvedčí aj Docenta so Strýcom, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povie Docent Milan Sedliak na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú výživu. Máte sa na čo tešiť.