Vitamín E a K
- Vitamín K pomáha so zrážaním krvi a podporuje zdravie kostí.
- Vitamín E chráni bunky pred poškodením a znižuje oxidačný stres, ale tiež znižuje zrážanlivosť krvi.
- Tieto dva vitamíny majú opačné účinky, a preto nie je vhodné ich užívať naraz.
- Keď K zvyšuje zrážanlivosť krvi, E ju naopak znižuje.
- Ak užijete oba naraz, ich účinky sa môžu navzájom oslabovať, čo môže viesť k problémom.
Vápnik a železo
- Vápnik môže znížiť vstrebávanie železa až o 50 %.
- Ak užívate železo spolu s vápnikom (napríklad ako doplnok stravy alebo v potravinách bohatých na vápnik): medzi užitím železa a vápnika by mali uplynúť aspoň 2–3 hodiny.
Vápnik a horčík
- Spoločné užívanie vápnika a horčíka by malo byť dobre premyslené a naplánované.
- Dôvodom je, že obidva minerály používajú na vstrebávanie rovnaké transportéry, o ktoré „bojujú.“
- Dôležitý je pomer vápnika a horčíka: Ideálny pomer je 2:1 v prospech vápnika. Ešte lepší pomer je 3:1 v prospech vápnika. - V správnom pomere spolupracujú a podporujú sa pri vstrebávaní.
Je pre vitamíny dôležité načasovanie?
Vitamín E (tukom rozpustný) sa nemá užívať na lačný žalúdok; na jeho absorpciu je potrebný tuk. Najlepšie je kombinovať vitamín E s jedlom.
Železo môže interagovať s niektorými potravinami (napr. syr, jogurt, vajcia, mlieko, špenát, čaj, káva, celozrnné pečivo).
Vitamíny B a C (vodou rozpustné) by sa mali užívať nalačno. Najlepšie je si ich vziať ráno pred raňajkami.
Vitamíny A, D, E a K (rozpustné v tukoch) sa odporúča užívať po jedle. Zložky potravy môžu zabrániť ich vstrebávaniu tým, že sa na ne naviažu a neskôr sa vylúčia z organizmu.