Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2014 00:00 | Správy | Servis | Trh práce

Nezamestnaní, pozor! Kedy vás môžu vyhodiť z úradu práce?

Bez zamestnania je podľa štatistík vyše 12,50 % Slovákov. Skončiť bez práce nepoteší nikoho. 

Kým ste však na úrade práce, máte nárok na podporu a platia za vás zdravotné poistenie, tak sa to ešte dá zvládnuť. Pozor, ale vyhadzov môžete dostať aj z úradu práce. Nový Čas vám poradí, ako sa tomu vyhnúť! Na úrade práce je u nás evidovaných vyše 380-tisíc ľudí. „Nezamestnaný Slovák je evidovaný na úrade práce v priemere až 31,7 mesiaca, teda viac než dva a pol roka,“ zhodnotila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Približne 950 dní bez práce, slušného príjmu a denného režimu sa zákonite prejaví negatívne nielen na finančnej situácii, ale aj psychike nezamestnaného človeka a jeho najbližších. Priemernú evidenciu na úrade práce však výrazne zvyšujú dlhodobo nezamestnaní. Niekomu sa podarí nájsť si zamestnanie už po pár týždňoch, inému po mesiacoch. Evidencia na úrade práce je dobrovoľná, štát vás k tomu nenúti. Ak sa však prihlásite, tak ako všade v živote aj tu platia pravidlá, ktoré musíte dodržiavať.

Napríklad musíte hlásiť zmenu adresy, keď si začnete privyrábať a podobne. „Za predpokladu nesplnenia niektorej z týchto povinností bez vážnych dôvodov v lehote 8 dní bude UoZ vyradený z evidencie, uviedla Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí. Okrem toho sa musíte na úrad dostaviť na predvolanie, zúčastniť sa na kurze, či prijať ponúknuté miesto. Ak vás vyradia, stratíte nárok na podporu, ak ste ju dostávali, ďalej si budete hradiť zdravotné poistenie zo svojho vrecka.

 

1. Odmietnutie ponuky vhodného zamestnania 

(vyradenie na 6 mes.)

  • Ak ste evidovaní na úrade práce, nemôžete (môžete, ale budete vyradení z evidencie UoZ) bezdôvodne odmietnuť ponúknuté pracovné miesto. Môžete tak urobiť iba z vážnych dôvodov, ktoré sa zohľadňujú a sú posudzované individuálne. Prihliadnu na vzdialenosť od vášho bydliska, vaše vzdelanie a iné skutočnosti.

2. Odmietnutie účasti na aktívnych opatreniach na trhu práce

(vyradenie na 6 mes.)

  • Ak vám je z úradu práce ponúknutý kurz, rekvalifikácia, školenie či iné z akt. opatrení, nemôžete ho odmietnuť bez udania dôvodu. Ten musí byť opodstatnený. Tieto opatrenia vám majú pomôcť nájsť si prácu.

3. Nedostavenie sa na úrad alebo miesto určené úradom

(vyradenie na 6 mes.)

  • Občan je povinný sa dostaviť v dohodnutom čase, ak má závažný dôvod (návšteva lekára, pracovný pohovor...) je povinný o tom úrad vopred informovať a dohodnúť si náhradný termín, o čase musíte byť dostatočne včas informovaní, okrem iného sa takto zabraňuje čiernej práci.

4. Nepreukázanie aktívneho hľadania zamestnania

(vyradenie na 6 mes.)

  • Ako evidovaní nezamestnaní ste povinní minimálne 1x do mesiaca preukázať aktívne hľadanie zamestnania (na predpísanom tlačive potvrdenom  zamestnávateľom, preukázať mail. komunikáciu so zamestnávateľmi a pod.), evidencia na úrade totiž slúži na to, aby ste sa zamestnali, nie len využili výhody, ktoré prináša.

5. Predčasné skončenie účasti na aktívnych opatreniach

(vyradenie na 6 mes.)

  • Bez závažných dôvodov ukončíte kurz, či iné opatrenie pred jeho riadnym skončením, hrozí vám vyradenie, ako keby ste naň nenastúpili.

6. Nepredloženie dokladov

(vyradenie na 6 mes.) 

  • Úradu nepredložíte doklad o priznaní dôchodku, doklady na  posúdenie zdravotnej spôsobilosti, ak ich však nedokážete predložiť nie vašou chybou, prirodzene za to nemôžete. O všetkých skutočnostiach ste spravidla povinní informovať úrad do 8 dní.

7. Nedodržanie liečebného režimu

(vyradenie na 6 mes.)

  • Rovnako ako keď je zamestnanec na péenke, musí sa zdržiavať v mieste bydliska (alebo mieste uvedenom na doklade o PN) a má sa liečiť, a nie napríklad pracovať v záhrade. Rovnakú povinnosť máte aj ako evidovaní nezamestnaní. Zamestnanec o péenke musí informovať zamestnávateľa, vy ak ste bez práce, tak úrad práce.

Zarobiť môžete len do 148,57 €


Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

  • Uchádzač o zamestnanie môže vykonávať aj zárobkovú činnosť, ale výška jeho príjmu počas evidencie nesmie presiahnuť sumu 148,57 eur (v hrubom). V opačnom prípade bude uchádzač vyradený z evidencie uchádzačov, čo spôsobí zánik nároku na dávku v nezamestnanosti.

Takto sa ľahšie uplatníte

Peter Paška z Proact People Slovensko

  • Základnou chybou nezamestnaných je klamlivá predstava o dostatočnom časovom priestore si nájsť zamestnanie. Spoliehajú sa na polročnú  podporu v nezamestnanosti.
  • Nezamestnaní nevyužívajú ani krátkodobé brigády, strácajú svoje pracovné návyky a vytvárajú tak u svojich budúcich potenciálnych zamestnávateľov imidž malo iniciatívneho človeka.
  • Ďalšou chybou sú prehnané očakávania - na pracovnú pozíciu, plat, miesto výkonu práce - a neochota zreálniť svoje vedomosti a skúsenosti reálnemu trhu práce.
  • Nezamestnaní tiež sú málo ochotní pracovať na odstránení svojich slabých stránok

Koľko pracujeme na jednom mieste

3,8 roka je dĺžka zamestnania, ktorú v priemere uvádzajú ľudia na portáli profesia.sk.

O 2 mesiace skôr striedali ľudia v priemere zamestnanie v porovnaní s rokom minulým.

Ľudia do 24 rokov pracovali v priemere už v 1,8 zamestnaniach, od 25 do 34 rokov uvádzajú v 3,3 pozícií, neskôr sú ľudia opatrní a prácu menia minimálne.

Najkratšie na jednej pozícii pracujú telefonickí operátori, a to len 1 a štvrť roka, 1 a pol roka vydržia na jednom mieste robiť aj telemarketingový pracovník a predajca pizze.

Najdlhšie na 1 pozícii pracujú colníci, a to 12,3 roka, za nimi nasledujú v stabilite na pracovisku rušňovodiči a výpravcovia s necelými 12 rokmi.

Muži za svoju kariéru v priemere pracujú v 3 zamestnaniach, ženy v 2,9.

2 zamestnania majú v priemere za sebou ľudia so základným vzdelaním evidovaní na portáli, tí s vysokou školou až 3,3.

(Zdroj: Profesia.sk)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka