Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2024 10:02 | Atentát na premiéra

Koalícia navrhla uznesenie o odsúdení atentátu na premiéra Fica: Túto vec zdôraznili

Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR navrhli uznesenie, ktorým by mal parlament v reakcii na atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odmietnuť násilie a vyzvať politické subjekty, médiá a mimovládny priestor, aby rešpektovali výsledky volieb a nešírili nenávisť.

Informoval o tom na tlačovej konferencii podpredseda Smeru-SD a podpredseda NR SR Ľuboš Blaha spolu s vedením strany. Uznesením chcú vyslať signál zmierenia.Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) sa ospravedlnil za to, pokiaľ niekedy prehnal svoju reakciu a prešiel k slovníku, ktorý nepatrí do 21. storočia. Myslí si, že tak by mal urobiť každý. Zároveň vyzval ľudí, aby si zmierenie nemýlili so slepotou. "To, čo sa stalo, musíme dôsledne poznať," poznamenal.

Uznesenie hovorí o výzve na nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde SR, "pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy". Koalícia v uznesení apeluje tiež na zmierňovanie napätia v spoločnosti. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory.

 

Politici, médiá a mimovládky majú podľa uznesenia prispieť k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku. Koalícia chce, aby parlament prijal uznesenie, ktoré tiež konštatuje, že úloha zodpovedných a kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľná, "ale ich práca musí byť založená na faktoch, a nie na šírení nenávisti". Uznesenie má povzbudiť vládu SR k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR.

Uznesenie je podľa Blahu napísané zmierlivým a korektným jazykom, verí, že sa poslanci na ňom zhodnú a podporia ho. Solidaritu podľa Blahu pociťujú naprieč celým Slovenskom. Zopakoval, že celá strana stojí za Ficom. Atentát na Fica je podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) útokom na základné princípy demokracie, a to nielen na Slovensku, ale na celom svete. Poďakoval sa svetovým lídrom a verejnosti za prejavy solidarity po útoku.

Uznesením chcú podľa šéfa rezortu financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) vyslať signál potreby stabilizácie a upokojenia spoločnosti. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) uviedol, že návrh uznesenia odsudzuje daný "brutálny prejav politického násilia, ako aj rastúcu vlnu nenávisti na Slovensku voči demokratickej vláde". Očakáva, že opoziční poslanci návrh podporia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zázračná potravina? Jedzte TÚTO zeleninu a bude z vás nový človek
Ilustračné foto
Zdravotná sestra tvrdí, že posmrtný život EXISTUJE: Prezradila DÔVOD! Neuveríte, čoho bola svedkom
K dopravnej nehode došlo medzi obcami Ostratice a Žabokreky nad Nitrou.
Foto
Desivá čelná zrážka: Zábery naháňajú hrôzu, cesta je neprejazdná
(ilustračné foto)
Niečo také ešte nezažili: Krajina bude mať prvú ženskú prezidentku! TOTO sľubuje obyvateľom
Predná k spokojnosti nepotrebuje žiaru reflektorov.
Zdenka Predná ušla z Bratislavy: Potrebovala som úplne zmiznúť! Prečo sa stráni ľudí?
Silná búrka. (ilustračné foto)
Počasie sa zbláznilo: Výstrahy platia pre celé Slovensko! Aha, čo sa rúti
Ilustračné foto
Doprava je pekelná: Nehoda na diaľnici a dlhé kolóny! Tu si postojíte
Žehlička na drevené uhlie
FotoVáš Tip
Neobyčajná výstava v Košiciach: Sledujte, akú žehličku používali v praveku!
Michal bude mať zo všetkých súťažiacich najviac nabitý program.
Tajný plán Markízy po Kovačičovej kauze: Aké zmeny chystá televízia?
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Koniec vojny? Izrael má súhlasiť s prímerím: Za všetkým je Amerika
Kandidátka na prezidentku Claudiu Sheinbaum v štáte Mexiko.
Bude mať Mexiko prvú ženskú prezidentku?! Víťazkou volieb má byť táto žena
(ilustračné foto)
Katastrofa mimoriadneho rozsahu: Dážď zabíja! Povodňová vlna na Dunaji a desaťtisíce záchranárov