Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2024 05:00 | Správy | Politika

Minister Keketi v relácii Včas: Vznik ministerstva má zmysel, rozpočtu prinesie 9 miliárd do 15 rokov

Ministrom je len niekoľko dní. Len teraz začína zháňať budovu pre svoj rezort. Naplno sa chce venovať práci, no stále musí odpovedať aj na otázky o pôsobení exposlankyne Romany Tabák (32) v jeho rezorte.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Športovci majú od neho veľké očakávania, nebojí sa však priznať, že jeho misia je len na tri až štyri roky. Koľko ihrísk a športových hál chce postaviť a čo chce po sebe zanechať? V relácii Včas odpovedal na otázky nový minister športu Dušan Keketi (49).

Šport je aj o zdraví. Kedy ste naposledy športovali?

Na Silvestra som hral golf na tradičnom turnaji Silvestrovská jamka, ktorý som vyhral, čiže na pár mesiacov mám odrobené. A teraz vážne. S kolegami sa úplne vážne zamýšľame aj nad tým, ako budeme aktívne tráviť čas potom, čo sa úspešne presťahujeme a začneme normálne fungovať.

Úspešné presťahovanie... Asi narážate na to, že momentálne zdieľate priestory s ministerstvom dopravy a zrejme hľadáte nové priestory. V akom je to štádiu?

Finalizujeme dokumenty na verejný prieskum a myslím, že aktuálne je to Útvar hodnoty za peniaze, ktorý sa na to ešte pozerá. Dávame si veľmi záležať, aby bol celý proces transparentný.

Už skôr ste avizovali, že ministerstvo bude mať približne 200 zamestnancov, pričom sa najviac hovorí o jednom z nich, a to o bývalej poslankyni Romane Tabák. Akú bude mať funkciu?

Musím povedať, že máme veľa žiadostí o spoluprácu aj od bývalých športovcov. Vážime si priazeň pani Romany Tabák, aj ja osobne sledujem jej sociálne siete, dokonca sme sa aj stretli a riešime športové otázky. Ale dnes neviem povedať, v akej štruktúre bude zaradená, to rieši štátny tajomník. Ja mám okruh svojich najbližších 12 ľudí a medzi nimi Romana nie je.

Otvoriť galériu
R. Tabák
Zdroj: anc

Potrebovali sme ministerstvo športu alebo to bolo tak, že bolo nutné uspokojiť potreby Slovenskej národnej strany a vytvorilo sa nové ministerstvo?

Je to len naratív opozície. Ale keď sa pozriete na obidva sektory, na šport a cestovný ruch, tak niekoľko rokov aktívne volajú po tom, že chcú mať relevantného partnera na vládnej úrovni a dokonca boli spísané preto aj deklarácie športovcov a výzvy Asociácie cestovného ruchu, Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a podobne. Navyše, ide o sektory, ktoré boli výrazne zasiahnuté a postihnuté covidom. Aby vôbec prežili, museli sme vynaložiť nemalé prostriedky. Pre mňa osobne je to len vyústenie ich dlhoročnej snahy, ktorú si SNS svojím spôsobom osvojila. Navyše, sú to sektory, ktoré budú prispievať do národného hospodárstva a vytvárať HDP.

Ak by ste to vyjadrili v číslach, o akej sume sa bavíme?

Prínos ministerstva sa kalkuluje na 9 miliárd eur v najbližších 15 rokoch. V cestovnom ruchu robí 6,5 % zamestnaných ľudí a vytvárajú 2,7 % HDP. Tu niekde by sme sa chceli pohybovať. A okrem toho, ročne pôjde do športu a cestovného ruchu o 100 miliónov viac ako doteraz.

To by sme asi vedeli investovať aj bez vzniku nového ministerstva...

To si nemyslím. Problém bol v tom, že šport a cestovný ruch boli roztrúsené na niekoľkých ministerstvách a nikdy to nebola priorita, vždy to bola iba súčasť niektorého z ministerstiev. Šéfoval som letisku a viem veľmi dobre, o čom hovorím. Keď som raz minister výstavby dopravy a cestovného ruchu, tak sa primárne venujem železniciam, diaľniciam, cestám, ktoré majú patričné rozpočty a na cestovný ruch alebo na šport ide len zostatok.

 

Možno by stačilo len skoordinovať rozpočty na ministerstvách a nemuseli by sme mať nové ministerstvo.

Netvrdím, že keby niekto mal túto úlohu zosystematizovať, stransparentniť a zlepšiť ten systém na terajších ministerstvách, že by to nebolo možné, ale nevidím, že by sa to za posledných 45 rokov udialo, takže považujem za lepšie dať to dokopy.

Čo by ste po 4 rokoch chceli po seba zanechať, že - aha, toto je výsledok ministerstva alebo ministra športu?

To, čo je najhmatateľnejšie a viditeľné, a to je množstvo športovej infraštruktúry, to je jasné. Máme naplánované stretnutie so župami a s mestami a robíme pasportizáciu športovej infraštruktúry. Chceme urýchliť stavebné procesy a proces verejných obstarávaní. Nedá sa veľmi očakávať, že po 3 rokoch uvidíme masívnejšiu výstavbu nových hál a ihrísk, ale chceme položiť základy a dobre naštartovať ministerstvo, ktoré prinesie výsledky v budúcom období. Pripravujeme stratégiu do roku 2035 a bol by som rád, keby s touto dlhodobou víziou boli stotožnené všetky športové zväzy a verejnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jes, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom