Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Napadnutá policajtka zúri: Prezradila, čo si myslí o milosti pre hokejistu Kolena!

Dnes už bývalý prezident Ivan Gašparovič udelil poslednú milosť počas svojho úradovania Františkovi Kolenovi (22) iba dva dni pred odchodom z funkcie. 

Mladý hokejista si pôvodne odpykával osemročný trest za napadnutie policajtky. Výška trestu rozprúdila búrlivú diskusiu v spoločnosti, pričom Františka podporilo formou petície 50-tisíc ľudí. Mladý hokejista napokon zostane za mrežami dva roky. Jeho rodina prijala túto správu s veľkou radosťou. Policajtka, ktorú kopol do kolena, je nahnevaná.

František sa svoju najradostnejšiu správu o tom, že mu prezident udelil milosť, dozvedel v utorok večer z médií. Včera mu informáciu prišli priamo do basy v Dubnici nad Váhom, kde si odpykáva osemročný trest, oznámiť jeho advokát Marcel Péli aj jeho otec František. Reakcia mladého muža bola za mrežami veľmi emočná.

„My sme čakali, že sa niečo takéto stane. Stále sme verili, ale František sa priznal, že keď sa do piatka nič neudialo, v sobotu rezignoval. Potom, keď sa to v utorok dozvedel, vravel, že to bolo niečo úžasné. Ľahol si na posteľ a aj si poplakal. Potom za ním spoluväzni chodili s tým, že mu znížili trest len o dva roky, tak zase prišiel smútok. Ďalší mu povedal, že trest znížili až o šesť rokov, tak zas prišla veľká radosť,“ povedal chlapcov advokát.

Tešia sa na vnúčatá

 

Obrovskú úľavu po mesiacoch trvania súdneho procesu a napokon aj samotného trestu mali aj Františkovi rodičia. Posledné obdobie bolo v ich živote najťažším. Až utorková správa ich vrátila späť do starých koľají. „Bola to jedna z najlepších správ v mojom živote. Plakali sme od šťastia a musím priznať, že prvýkrát po troch rokoch, odkedy sa tá nešťastná udalosť odohrala, sme sa normálne vyspali. Je to obrovská úľava,“ povedal otec František s tým, že jeho syna drží pri zmysloch vo väzení myšlienka na svoju priateľku. „Pracuje v zahraničí v istej kamiónovej firme ako špeditérka. Je to veľmi dobré dievča, čaká na neho,“ uzavrel František s prianím, že sa o pár rokov dočká od mladého páru vysnených vnúčat.

Hokej chce hrať naďalej

Mladý František sa posledné mesiace za mrežami zdržuje hlavne v kuchyni a začal aj posilňovať. Fakt, že sa spoza múrov dostane na slobodu o šesť rokov skôr, ako pôvodne mal, ho ženie vpred, aby sa vrátil späť k svojej hokejovej kariére. „Povedal mi, že sa bude správať presne tak vzorne ako doteraz, aby sa čím skôr dostal odtiaľ von. Hneď potom ide hrať hokej do Švajčiarska. Agent je s ním v kontakte a drží mu tam miesto,“ uzavrel advokát Péli.

Podľa psychológa Františka Skokana môžu mať aj dva roky v base nemalý vplyv na psychiku odsúdeného. „Závisí, do akej miery je tento človek kriminálne narušený. Ten, ktorý nie je, tak je poznačený na celý život. Dva roky budú mať na neho dostatočný vplyv, aby si dával veľký pozor, aby nabudúce nič neurobil,“ vysvetlil Skokan, podľa ktorého nie je dôvod na ľútosť, keďže za trestné činy nasleduje automaticky trest.

Obeť je nahnevaná

Úplne iné pocity má policajtka Katarína, ktorú František kopol v opitosti do kolena a spôsobil jej doživotné následky. Katarína vraví, že voči Františkovi necíti žiadnu osobnú zášť. "Nikdy mi nešlo o pomstichtivosť. Pán Koleno je svojprávny človek, zodpovedný za svoje konanie. Chcem podotknúť iba to, že na margo môjho prípadu aj toho, čo sa stalo nedávno, že mi zastrelili kolegu, je toto zníženie trestu diskutabilné. Na mieste je otázka, či už naozaj kopnúť si, alebo si zastreliť policajta, môže teraz každý? Tiež sa naskytuje otázka, polícia ma logo pomáhať a chrániť, ale keď pomáha a chráni, pozrite sa, ako to dopadne," povedala Katarína.

"Pánu Kolenovi prinieslo zníženie trestu miesto ôsmich rokov dva, ale čo to prinesie mne? Moje koleno mi už nik nedá do poriadku," povedala mama dvoch synov (4, 10). Tiež potvrdila, že už nikdy nebude úplne zdravá, naďalej behá po lekároch a hrozí jej ďalšia, v poradí už tretia operácia. "Bol to jeden kopanec do kolena, ktorým mi bola spôsobená zlomenina kosti, potrhané väzy, rozdrúzgané chrupavky, poškodený krížny väz, následná operácia, po roku ďalšia a hrozí mi aj tretia. Zvažujú plastiku kolena," dodala Katarína. Tá však odškodné nechce. "Akokoľvek to vyznie, viedol ma k tomu môj otec, som zo starej školy. Ja sa nebudem na niekom obohacovať, nie som na to odkázaná. Nárokujem si jedine na to, čo mne bolo úrazom spôsobené podľa vyčíslenia súdneho znalca. Ide o sumu 3260 eur. Dodnes sa nik neozval, nikto sa neospravedlnil, nevidela som ani cent," uzavrela Katarína.

Milosť nie je amnestia

Amnestia a milosť - dva často zamieňané pojmy predstavujú rozdielne rozhodnutia a úkony. Oba pojmy spája to, že sú formou zahladenia odsúdenia, o ktorých rozhoduje prezident. Amnestia sa viaže na všetkých odsúdených, prípadne len špecifických trestných činov a môže byť obmedzená viacerými faktormi. Milosť sa udeľuje individuálne, a to buď zruší trest úplne, alebo ho zmierni.

Osem rokov za kopnutie

V decembri 2011 sa František pobil v bare, a keď prišla policajná hliadka, bol agresívny. Spacifikovať ho chcela policajtka Katarína. Zložila ho na zem, policajti mu nastriekali do očí slzotvorný plyn, na čo František kopol silno policajtku do kolena, vážne jej ho poškodil a zlomil. Liečila sa štyri mesiace a má doživotné následky. Hrozilo mu takmer 12 rokov za mrežami, na koniec dostal osem.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!