Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2023 12:45 | Správy | Domáce správy

Exminister Jozef Mihál EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Dôvod, prečo budem kandidovať za Demokratov!

Rozhodol sa vrátiť späť do vysokej politiky. Bývalý minister práce Jozef Mihál (58) to tentokrát skúša so stranou Demokrati, kde bude odborníkom pre sociálne veci. Novému Času poskytol pri ohlásení kandidatúry exkluzívny rozhovor, v ktorom hovorí o svojom bývalom šéfovi Richardovi Sulíkovi, opisuje v čom zlyhal Eduard Heger a naznačuje, že stojí pred dilemou, či je správne vylučovať z koaličných rokovaní Hlas Petra Pellegriniho.

Za politickú kariéru ste vystriedali viacero strán. Známym ste sa stali v SaS, odkiaľ ste po rokoch odišli, aby ste zakotvili v Spolu s Miroslavom Beblavým. V roku 2020 ste opäť stáli po boku Richarda Sulíka a minulý rok už vás ako posilu ohlasovala Lucia Ďuriš Nicholsonová v Jablku. Teraz idete kandidovať za Demokratov. Čo si má z tohto vášho putovania volič zobrať?

Naozaj to je také veľmi zvláštne, také štrikovanie medzi stranami, ale chcem zdôrazniť, že ide o dve politické strany – SaS, ktorú som s Richardom Sulíkom zakladal, a aktuálne ide o stranu Spolu, kde sa cítim byť naozaj otcom zakladateľom. V apríli 2017 sme ako skupina nezaradených poslancov sedeli s Mirom Beblavým, Simonou Petrík, Vierou Dubačovou a ďalšími, a ja som vtedy buchol päsťou do stola a povedal som, že nebudeme sa na veci len tak pozerať a založíme slušnú stredovú demokratickú stranu a nazveme ju Spolu, a tak sa aj stalo.

Boli sme v koalícii s PS, veľmi úspešní sme boli v eurovoľbách aj komunálnych voľbách, ale, žiaľ, tie parlamentné voľby boli veľkým neúspechom. Bol som z toho strašne frustrovaný a sklamaný, že nám parlament a možno vláda ušli o pár stoviek hlasov. Bol som po tých troch rokoch intenzívnej práce v strane Spolu tak vyčerpaný, že som zo Spolu potichu bez nejakého veľkého lúčenia odišiel. O pár dní sa stalo to, že ma Rišo Sulík a Lucia Nicholsonová v mojej slabej chvíli oslovili, či by som nemal chuť im prísť pomôcť do Sasky.

Bol to čas, kedy prichádzala vlna korony a bolo jasné, že táto republika bude mať veľké problémy a že pandémiu treba čo najlepšie zvládnuť a je potrebný každý, kto k tomu vie nejako prispieť. Krátko na to ma oslovil minister práce Milan Krajniak, aby som bol jeho štátny tajomník. Bohužiaľ, veľmi rýchlo som sa presvedčil, že tá partia ľudí, ktorá sa poskladala po voľbách 2020 a ktorá dostala tú veľkú dôveru – veď tam bola ústavná väčšina a mohli si doslova robiť čo chcú – bola veľkým sklamaním.

Preto som tú funkciu potom veľmi rýchlo položil, pretože mne nejde o funkcie, ale o riešenia. A tie som tam jednoducho nevedel presadiť. Následne som odišiel aj z SaS, keďže ma nevolali na rokovania, ktoré by si možno vyžadovali moju prítomnosť.
 

Čo sa stalo, že teraz budete kandidovať za Demokratov, ktorých má pod palcom Eduard Heger?

Stalo sa to, že či sa nám to páči alebo nie, tá vláda skončila dosť tragicky, možno až tragikomicky. Faktom je, že tu vnímame veľký rast extrémistických antisystémových síl a strán, a bohužiaľ aj návrat Roberta Fica do svojich bývalých pozícií, a mne sa to nepáči a rád by som tomu zabránil. Nechcem zostať v pozícii ležiaceho strelca, ktorý sa bude niekde na gauči všetkým vysmievať, ako to robia zle.

Pokiaľ je o moju prácu záujem, tak som k dispozícii. Oslovili ma z viacerých strán, ja som prijal ponuku Lucie Ďuriš Nicholsonovej, aby som jej pomohol rozbehnúť stranu Jablko z pohľadu experta na sociálne veci. A teraz, keď došlo k tomu, že Jablko bude kandidovať v rámci kandidátky Demokratov, tak trochu ma to prekvapilo. Ale zas na druhej strane, keď si vezmete tú politickú realitu, aká je, tak je to vlastne dobré riešenie, a bodaj by tá kandidátka ešte narástla o ďalšie zaujímavé mená, aby volič na tej stredopravej scéne získal čo najlepšiu ponuku, pretože dnes ju príliš dobrú nemá.

Máte skúsenosti s Richardom Sulíkom ako lídrom Sasky. Považujete Eduarda Hegera za kompetentnejšieho lídra ako Sulíka?

Ja Eda Hegera poznám ešte z toho predošlého parlamentu v rokoch 2016 až 2020 ako veľmi seriózneho a solídneho chlapa, a myslím si, že takým stále je, navyše je veľmi skromný a veľmi pokorný. Tie udalosti a to všetko, čo sa stalo – viete, niekedy za to človek ani nemôže, kam ho to zaveje a do akej pozície sa dostane.

Ako vníma Jozef Mihál Eduarda Hegera v pozícii premiéra, čo hovorí na jeho manažérske zlyhania aj dlhé neodpútavanie sa od Igora Matoviča, či ako sa pozerá na Hlas Petra Pellegriniho, sa dozviete v rozhovore vo videu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!