Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2023 10:54 | Správy | Domáce správy

Vláda stiahla návrh riešení životných situácií nezosobášených párov: Dôvod? Budete prekvapí, ako sa názory líšia

Vláda stiahla z Národnej rady (NR) SR návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených párov. Dôvodom je, že nie je adekvátnym a plnohodnotným riešením pre LGBTI+ komunitu. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom zasadnutí.

"Z pohľadu občianskej spoločnosti a jej reakcií v rámci legislatívneho procesu nesie problematika fiduciárneho vyhlásenia náboj kontroverzie, pretože na jednej strane zaznievajú hlasy, že ide o nedostatočnú právnu reguláciu, a na strane druhej je fiduciárne vyhlásenie spochybňované z dôvodu relativizácie rodinnoprávnych vzťahov," skonštatovalo ministerstvo spravodlivosti s tým, že to nepovedie k akceptovaniu právnej úpravy.

Poukazuje aj na "nie úplne vhodnú komunikačnú stratégiu predchádzajúcej vlády a vedenia rezortu spravodlivosti", ktoré fiduciárne vyhlásenie prezentovali práve ako vhodné riešenie aj pre páry rovnakého pohlavia. Rezort podľa vlastných slov nespochybňuje dobrý úmysel a ideové východiská vyhlásenia. Nazdáva sa však, že téma si vyžaduje komplexnejší prístup. "Takýto problém je potrebné upravovať zákonom. To nemôže byť nejakým predpisom nižšej právnej sily,"

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová poznamenala, že fiduciárne vyhlásenie je v skutočnosti doplnením už existujúcich inštitútov v Občianskom zákonníku a nejde o riešenie životných situácií sexuálnych menšín. Problém podľa nej patrí do rodinného práva. Dubovcová by navrhovala, aby bola právna úprava obsiahnutá v zákone o rodine, pretože by sa mali riešiť rodinnoprávne vzťahy a ich legalizácia pre LGBTI+ komunitu. Pripustila, že životné situácie nezosobášených párov sa už nepodarí vyriešiť do parlamentných volieb v septembri.

Vláda podľa premiéra Ľudovíta Ódora nemá záujem rozdúchavať kultúrne vášne pred voľbami. "Tým, že je návrh kritizovaný, tak sa pani ministerka rozhodla, že je rozumnejšie ho stiahnuť a pripraviť pre budúcu vládu viac možností, ako to komplexnejšie riešiť, v prípade, že bude o to záujem," uviedol.

Tento návrh by podľa poslanca Igora Matoviča (OĽANO) pomohol komukoľvek, kto sa cíti osamelý a chce si s niekým blízkym niektorú časť práv vzájomne zveriť. Ako príklad uviedol dve babičky, ktoré ostali samy a chcú si pomáhať, napríklad ak je jedna z nich v nemocnici a niektoré úkony nemôže vykonávať. Vidí za tým nátlak LGBTI+ komunity, ktorá chce silou-mocou pretlačiť viac.

Zákon o fiduciárnom vyhlásení posunuli poslanci NR SR do druhého čítania, podľa ktorého by navzájom blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Inštitút mal priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie