Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2023 09:00 | PR články
PR článok

Nová garáž či výmena okien. Podľa akých pravidiel rekonštruovať?

V niektorých prípadoch je pred začatím rekonštrukcie bývania nutné vybaviť stavebné povolenie. Iné prestavby sa, naopak, zaobídu len s ohlásením stavby.

Keď po mnohých rokov dôjde nielen z dôvodu poveternostných vplyvov k opotrebovaniu plášťa domu, týka sa to okrem fasády aj ďalších kľúčových a namáhaných prvkov – dverí, okien či garážových vrát. Často je nutné vymeniť tieto časti za nové a kvalitnejšie.

Hoci sa to pritom nemusí zdať, vyjadrenie stavebného úradu sa netýka iba nových stavieb, ale aj niektorých rekonštrukcií. Najmä tých, na ktorých dôjde k narušeniu nosných konštrukcií stavby. Bez stavebného povolenia sa, naopak, zaobídu také úpravy, ktoré nosnú konštrukciu nenarušia, negatívne neovplyvnia požiarnu bezpečnosť stavby, nebude treba posúdiť vplyv na životné prostredie a nebudú použité neobvyklé materiály, ktoré by sa hmotnosťou zásadne líšili od pôvodných.

Otvoriť galériu

Malú garáž postavíte bez stavebného povolenia

Od veľkosti garáže sa neodvíja len investícia do materiálu, ale aj to, či je nutné zháňať stavebné povolenie. „Stále častejšie sa stretávame so samostatne stojacimi garážami. Pri tých záleží na veľkosti. Garáže nad 25 metrov štvorcových musia získať tak územné rozhodnutie, ako stavebné povolenie,“ hovorí Petr Přichystal, marketingový manažér spoločnosti LOMAX, ktorá sa zaoberá produkciou garážových vrát či vchodových dverí.

Uvedený limit však nemusí byť ľahké splniť. „Ľudia dnes často vlastnia viac áut, ktoré sú navyše väčšie než pred pár rokmi. Garáže sú zároveň často spojené s dielňou a slúžia aj ako úschovňa pre bicykle, motorky aj záhradný nábytok či náradie. Z hľadiska osobného komfortu je teda lepšie garáž postaviť priestornejšiu,“ dopĺňa Přichystal.

Naopak, garáže, ktoré limit 25 metrov štvorcových neprekračujú, je možné postaviť aj bez týchto náležitostí, ale stále je nutné podať formulár na územný súhlas, čo je jednoduchý variant stavebného povolenia.

Otvoriť galériu

Okná zvládnete vymeniť bez dozoru úradov

Okrem prípravy na novú garáž je jar vhodným obdobím najmä na výmenu starých okien. „Výmena je vďaka teplejšiemu počasiu príjemná, firmy nie sú také vyťažené, a aj cena služieb je nižšia než v exponovaných letných mesiacoch,“ vysvetľuje Přichystal.

Ak sa okná vymieňajú za vzhľadovo a veľkostne rovnaké a nemení sa ich členenie, ide iba o takzvané udržiavacie práce a stavebné povolenie nie je potrebné. Ak nové okná budú vyzerať inak - pôvodné boli z iného materiálu alebo sa zmení farba nových okien, mierne tým zmeníte vzhľad stavby. Prerábku tak budete musieť ohlásiť. V prípade zmeny tvaru (väčšie alebo menšie) a budú inak členitosti ide o stavebnú úpravu, ktorá vyžaduje stavebné povolenie. Nutné je tak isto v prípade, keď by montáž nových okien zasahovala do nosnej steny.

Otvoriť galériu

O rekonštrukciách v bytoch často rozhoduje družstvo

Výmena okien v panelových domoch sa svojimi formálnymi náležitosťami príliš nelíši. Okrem prípadného povolenia úradov však výmenu musí schváliť aj bytové družstvo či spoločenstvo vlastníkov. Ich súhlas je nutný aj v tom prípade, ak sa obyvatelia bytu rozhodnú vziať rekonštrukciu od podlahy a zasiahnuť do nosných konštrukcií stavby alebo meniť vzhľad budovy. „Ten narušuje napríklad vonkajšia tieniaca technika. O jej montáži si majitelia bytov nemôžu rozhodnúť sami, ale plánovanú investíciu im musí odsúhlasiť majiteľ či družstvo,“ vysvetľuje Přichystal.

Oznámenie o plánovaných rekonštrukciách by sa však nemali týkať iba úradu a správcov domu, ale aj susedov. Tým je prinajmenšom slušné oznámiť plánované zmeny a upozorniť na možný hluk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!