Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2023 00:00 | Nové Časy | Auto Moto

Inception ukazuje, aké budú nové Peugeoty

Unikátny koncept odhaľuje novú platformu značky a naznačuje budúci vzhľad interiéru automobilov.

Auto navyše stojí na platforme STLA Large, je iba 1,34 metra vysoké a dlhé 5 metrov. Táto platforma bola zvolená, aby zvýraznila mnohé inovácie tohto konceptu. Pod kapotou je 100 kWh batéria s výkonom takmer 680 koní a dojazdom 800 kilometrov na jedno nabitie. Inception má inšpirovať novú líniu elektromobilov, ktoré začne Peugeot produkovať od roku 2025.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Unikátny dizajn

Už na prvý pohľad zaujme Inception svojím vzhľadom. Pozornosť púta najmä výrazná predná a zadná časť. Vo futuristických líniách sa ukrýva presklená kabína, ktorá je srdcom automobilu. Všetky zasklenia sú vyrobené zo skla určeného pre architektúru. Toto sklo si zachováva svoje výnimočné tepelné vlastnosti a ťaží z multichrómovej úpravy, čo je proces, ktorý NASA pôvodne používala na štíty prilieb astronautov. Sklo NARIMA má teplý odraz v odtieňoch žltej a chladnejšiu priepustnosť v modrastých tónoch. Tento sklenený povrch vytvára jemný dialóg medzi exteriérom a interiérom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Farba karosérie je tvorená veľmi jemným kovovým pigmentom a je nanášaná len v jednej vrstve, čo má za následok oveľa nižšiu spotrebu energie pri jej aplikácii. Farebné odtiene sa prispôsobujú prostrediu, takže máte pocit, že auto mení farbu. Unikátny dizajn exteriéru dopĺňajú aj displeje umiestnené na bočných dverách, ktoré komunikujú s vonkajším prostredím. Displej vysiela rôzne správy do vonkajšej časti vozidla, keď sa k nej vodič a cestujúci priblížia.

Revolučný výkon

Až 800 kilometrov na jedno nabitie predstavuje vzdialenosť z Paríža do Marseille alebo z Bruselu do Berlína. Pohodlne by ste tak zvládli aj jazdu z Bratislavy až do Michaloviec alebo Bardejova. Jeho spotreba je pozoruhodná, len 12,5 kWh na 100 km. Batéria sa nabije na ekvivalent 30 km dojazdu za jednu minútu, alebo na 150 km za päť minút. Inception je možné dobíjať indukciou, čím sa tento krok zjednoduší bez potreby kábla.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Dva kompaktné elektromotory, jeden vpredu a druhý vzadu, robia z Inception vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies pre dokonalosť plne kontrolovanej dynamickej jazdy. Kombinovaný výkon sa blíži k hranici 680 koní (500 kW). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne za menej ako 3 sekundy.

Namiesto volantu Hypersquare

Inovatívnosť konceptu zvýrazňuje technológia Steer-by-Wire. Tá eliminuje koncept volantu tak, ako ho poznáme už desaťročia a nahrádza ho systémom Hypersquare, pri ktorom sú mechanické prepojenia plne nahradené elektrickými. Ovládací systém Hypersquare je kombinovaný s flexibilnou obrazovkou na pozadí, ktorá zobrazuje informácie o jazde alebo infotainmente v 360°. Tento Halo Cluster s kruhovým displejom informuje cestujúcich prichádzajúcich k autu. Táto externá komunikácia posilňuje koncept zdieľania a novú automobilovú víziu. Cieľom Peugeotu je predstaviť Hypersquare na vozidle novej generácie do konca desaťročia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Kolesá Aerorim brilantne spájajú aerodynamiku a estetiku. Sú navrhnuté s osovou symetriou, rovnako ako 20-palcové kolesá nového PEUGEOT 408. Kované textilné vložky prispievajú k aerodynamickému úsiliu, zatiaľ čo hliníkové vložky s mikroperforáciami podčiarkujú high-tech aspekt dizajnu. Osvetlený znak leva zostáva pri otáčaní kolesa statický. Vo vnútri kolesa je strmeň brzdy pokrytý zrkadlovým sklom.

Zostáva už len dúfať, že prvky z tohto úžasného konceptu, oficiálne predstaveného v Paríži, sa čo najskôr objavia v radových modeloch Peugeotu a dostanú sa ku zákazníkom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň