Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2023 00:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

Svetielko pomoci pomáha už vyše 16 rokov

Košická nezisková organizácia pôsobí nepretržite v boji proti rakovine a pri skvalitňovaní podmienok starostlivosti o detských onkologických pacientov už vyše 16 rokov.

Toľko rokov mala aj Gabika, jediná dcérka zakladateľky a riaditeľky organizácie Mirky Hunčíkovej v čase, keď prehrala svoj boj s rakovinou. „Prácu v našej organizácii som venovala Gabikinej pamiatke. Ako poďakovanie za jej statočnosť, s akou bojovala s chorobou. Akoby mi z neba ukázala cestu, ako ďalej žiť a čo robiť. Zmysel života som našla v pomoci iným, ktorí si, žiaľ, prechádzajú tým, čím som musela prejsť ja. Preto im veľmi dobre rozumiem a viem, že pomoc potrebujú.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko pomoci

Počas tohto obdobia organizácia bezplatne pomohla množstvu detí s onkologickými ochoreniami a ich rodinám z regiónov východného Slovenska, na ktoré SVETIELKO POMOCI zameriava svoju pozornosť. V úzkej spolupráci s Oddelením detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach im celoročne a nepretržite poskytuje pomoc a podporu počas liečby, po liečbe, aj v terminálnom štádiu života malých pacientov.

A rodiny neopúšťa, ani keď o dieťa prišli. „Kráčame spolu s nimi na ich ťažkej životnej ceste, pretože z vlastnej skúsenosti vieme, že nie je dobré byť na to sám,“ priblížila svoju motiváciu Mirka Hunčíková. Viacnásobne oceňovaná filantropka, okrem iného držiteľka Krištáľového krídla, založila organizáciu spolu so svojím otcom v auguste 2006. Presne vedela kde a ako pomôcť, pretože ju k tomu viedla osobná skúsenosť s onkologickým ochorením Gabiky. Aj ona sa liečila v Košiciach, v roku 2008 však v bratislavskej detskej nemocnici boj s chorobou prehrala.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko pomoci

SVETIELKO POMOCI pracuje systematicky a adresne poskytuje široké spektrum pomoci. Deťom a ich rodičom napríklad špecializované sociálne poradenstvo, pomoc a podporu psychológa, sociálneho pracovníka, rôzne aktivity v rámci arteterapie, kanisterapie a iných podporných činností. Na východe Slovenska je zvlášť potrebná, hoci finančne veľmi náročná, individuálna preprava detských pacientov vlastnými vozidlami organizácie. Z miest aj vzdialených obcí celého Košického a Prešovského kraja ich odváža do košickej detskej nemocnice, alebo na špeciálne vyšetrenia do špecializovaných nemocníc v Bratislave či Prahe. V spolupráci s Ligou proti rakovine SR zabezpečuje rodičom, ktorí chcú byť počas liečby so svojimi deťmi, aj ubytovanie v náhradnom domove v Košiciach a všestrannú podporu. „Väčšine dobre padne, ak po príchode na oddelenie dostanú od nás tzv. balíčky pomoci, kde okrem iného nájdu užitočné informácie a kontakty, ktoré počas náročnej liečby dieťaťa môžu potrebovať,“ pripomenula jednu z konkrétnych aktivít, ktorá je podanou pomocnou rukou v pravý čas.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko pomoci

SVETIELKO POMOCI je nápomocné rodinám aj pri vybavovaní potrebných dokladov a v styku s úradmi, ale tiež v kontakte s ďalšími rodinami. Organizuje víkendové stretnutia celých rodín s deťmi po liečbe, alebo rodín po strate dieťaťa a rôzne kultúrne a športové podujatia. Nevyliečiteľne chorí detskí pacienti a ich rodiny majú vďaka organizácii k dispozícii aj multidisciplinárny tím detského mobilného hospicu. Vznikol ako prvý na východnom Slovensku a už 11-ty rok im v domácom prostredí poskytuje potrebnú zdravotnú starostlivosť. Ako spresnila M. Hunčíková: „Pre deti v terminálnom štádiu onkologického ochorenia bezplatne zapožičiavame prístroje, zabezpečujeme kompletné materiálne vybavenie a lieky. Staráme sa o to, aby dieťatko prežilo posledné chvíle svojho života doma, s najbližšími, a čo najlepšie. Podľa seba viem, že byť spolu až dokonca, je veľmi dôležité.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko pomoci

SVETIELKO POMOCI sa o skúsenosti s pomocou onkologicky chorým deťom a podporou ich rodinám podelila aj s tými, ktorí to naliehavo potrebovali a stále potrebujú. Už koncom roka 2019 rozbehla s ukrajinskou verejnou organizáciou Radou ochrany práv pacientov a zdravotníckych pracovníkov projekt Európskej únie Partnerstvo bez hraníc. Jeho podstatou bolo odovzdať skúseností, ale aj materiálnu pomoc. Počas dvoch rokov vďaka tomuto európskemu programu a prostriedkom EÚ poputovali do susedného, prihraničného regiónu Zakarpatska na Ukrajine potrebné prístroje do štyroch detských zdravotníckych zariadení. Ani po skončení projektu pomoc neustala. Ruská agresia na Ukrajine a vojna ju ešte zintenzívnila a prehĺbila. SVETIELKO POMOCI v súčasnosti zabezpečuje prostredníctvom sponzorov potrebné zdravotnícke prístroje pre dve detské nemocnice v Užhorode a Ľvove.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko pomoci

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý