Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2023 19:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Svoju úlohu zohral aj Mečiar: Tu je napínavý príbeh profesora Fischera a prvej úspešnej transplantácie srdca u nás

To, čo bolo kedysi v medicíne sci-fi, je dnes často bežné. Keď 3. decembra 1967 v Kapskom meste uskutočnil Christiaan Barnard († 78) historicky prvú transplantáciu srdca, svet bol v nemom úžase.

 

Prvá úspešná

Profesor Fischer dnes s úsmevom spomína, že napriek tomu, že sa cítil so svojím tímom dobre pripravený, zodpovednosť za život pacienta ho na chvíľu premohla.

„Keď sme však povolili svorku - klem z aorty, ktorým sme predtým zastavili akciu srdca, aby sme mohli realizovať jeho výmenu, srdce síce naskočilo, ale v mieste klemu sa na aorte, asi na dvojcentimetrovom úseku, objavila malá trhlina s potenciálnou možnosťou výdute, evidentne z dôvodov sklerotických zmien na aorte. Bol to pre nás tak trochu šok. Takáto situácia sa za normálnych okolností rieši komplexnou operáciou a so značnou potrebou časového priestoru, čo v tomto prípade bolo nemysliteľné. Museli sme to riešiť rýchlo. Trvalo to asi päť minút, čo som na aortu naložil tri podložkové stehy, na čiastočnom, parciálnom kleme a rýchlo túto časť aorty zašil. Nebolo nám všetko jedno... Keď sme uvoľnili parciálnu svorku z aorty a keď kardiológ doktor Kozlovský spravil echo, ultrazvuk srdca a povedal: ,Vilo, fachčí to!‘, neviete si ani predstaviť ten pocit... Ako keby ŠK Slovan Bratislava porazilo Real Madrid na jeho vlastnom štadióne!“ zasmial sa sám nad nezvyčajným prirovnaním profesor Fischer, mimochodom, veľký fanúšik futbalu.

„Po dvanástich hodinách sa pacient na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení prebudil, odstránili mu intubačnú hadicu a začal komunikovať. Povaha pacienta sa prejavila okamžite - lakonicky skonštatoval: No, zobudil som sa!“ Aj po dvadsiatich piatich rokoch má profesor Fischer tento okamih jasne pred očami. Na otázku, ako oslávil zdarnú transplantáciu, odpovedal okamžite: „Keď bolo jasné, že je všetko v poriadku a pacient sa má dobre, zavolal som profesorovi Fabiánovi: ,Juraj, toto musíme osláviť ako poriadni Slováci!‘ Pozval som všetkých zainteresovaných do svojej pracovne a pripili sme si šampanským.“ Presne o týždeň si profesor Fischer so svojím tímom zopakovali transplantáciu srdca, tentoraz prvej ženy.

Otvoriť galériu

A prišli ďalšie...

Na tlačovej konferencii pri príležitosti štvrťstoročnice prvej úspešnej transplantácie srdca na Slovensku bol prítomný dnes už 83-ročný pán Alfréd Tomanovič, ktorému profesor Fischer pred štvrťstoročím transplantoval srdce ako piatemu pacientovi v poradí. „Môj život pred transplantáciou už nebol dobrý. Nebál som sa, lebo som vedel a dúfal, že sa to podarí. Po transplantácii mi bolo oveľa lepšie aj vďaka rodine, ktorá ma podržala. Normálne som ďalej pracoval ako šofér v diplomatických službách,“ povedal nám.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!