Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2023 12:00 | Správy | Domáce správy

Posun po 18 rokoch: Kto je advokát obvinený z vraždy Tupého! Odhalí Puškára test DNA?

Obvinenie po takmer 18 rokoch. Polícii sa po zadržaní desiatky podozrivých v prípade popravy Daniela Tupého († 21) z roku 2005 podarilo nájsť údajného páchateľa. Podľa mužov zákona sa mal na vražde na bratislavskom nábreží podieľať známy advokát Adam Puškár (39).

Zavážilo DNA?

Súd bude rozhodovať v nedeľu, prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava vidí dôvody útekovej a kolúznej väzby. Z policajného prezídia v piatok popoludní odišiel advokát Puškára. „Môj klient sa žiadneho skutku, ktorý mu je kladený za vinu v uznesení, nedopustil a akékoľvek ďalšie vyjadrenia nemôžem poskytnúť, pretože by som mohol zmariť zachytenie skutočného páchateľa,“ skonštatoval Michal Ellinger.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda nám potvrdil, že Puškár si u nich dokončoval doktorandské štúdium a vyučoval študentov. Zaujímavou informáciou je aj to, že Puškár v roku 2009, teda len štyri roky po skutku, ktorý mu teraz pripisujú, získal bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné.

„Národný bezpečnostný úrad pri vyhodnocovaní previerok analytickými postupmi vychádza z podkladov bezpečnostných zložiek štátu a nemá vlastnú operatívnu kapacitu,“ odpísal nám hovorca NBÚ Peter Habara. Zatiaľ teda nie je isté ani to, či Puškárovi vypršala previerka po tradičnej 5-ročnej lehote, alebo sa mu ju neskôr ešte podarilo predĺžiť.

Zaujímavú informáciu priniesol denník Sme, po­dľa ktorého obvineným odobrali vzorky DNA. Presne s tým sa totiž borili pôvodní vyšetrovatelia, ktorým sa podarilo odobrať vzorku DNA z boxera použitého pri usmrtení Daniela Tupého, no nemohli odobrať vzorky DNA podozrivým osobám. V tom čase totiž podľa zákona bolo možné odoberať vzorky DNA len tým, ktorí sú už obvinení. Dnes je pritom iná situácia a odobrať vzorky DNA je možné aj podozrivým.
 

Otec: Tušil som kto je zapletený do vraždy 

Otec Daniela Tupého tušil, kto je zapletený do vraždy jeho syna aj o obvinenom advokátovi, ktorého polícia viní. „Vedeli sme len okruh podozrivých, ale vedeli sme, že práve obvinený sa tam zúčastnil, len dôkazy vtedy neboli. Rád by som dúfal, že to sa podarí teraz už do zdarného konca,“ hovorí otec Daniel, ktorý si myslí, že advokáta musel posunúť niekto, kto je momentálne za mrežami. „Pravdepodobne niekto musel niečo povedať spoza mreží,“ dopĺňa. Otec Daniela verí, že obvinený advokát pôjde do väzby. „Určite sa chcem zúčastňovať na pojednávaniach a verím, že vrah môjho syna bude potrestaný,“ uzavrel otec.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, šiš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona