Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2023 00:01 | Nové Časy | Cestovanie

Máte chuť na dobrodružstvo? Balkánsky Karibik vás očarí

Hľadáte tento rok krásnu, lacnú a nezvyčajnú destináciu? Zamierte do Albánska! Ak máte dobrodružného ducha, ešte stále neobjavená destinácia vás opantá.

Ak sa neviete rozhodnúť medzi krásou hôr a nádherou mora, už nemusíte váhať. Albánsko by pre vás mohlo byť to pravé orechové. Krásna príroda je iba zlomkom z toho, čo táto lákavá krajina ponúka.

Od Chorvátska nižšie, nižšie

Možno ste milovníkom Balkánu, no preplnené Chorvátsko vám už lezie krkom. Čo tak zviesť sa ešte trochu nižšie a vyskúšať dovolenku v Čiernej Hore či Albánsku? Práve posledná menovaná krajina ponúka ľudoprázdne pláže a nie nadarmo ho volajú balkánsky Karibik. Albánsko však nemusí byť pre každého...

Adrenalínová jazda

Do Albánska sa môžete dostať autom, avšak myslite na to, že to nie je práve krátka cesta a v krajine nájdete žalostne málo kilometrov diaľnic. To môže byť, najmä pre rodiny s deťmi, problémom. Hovorí sa, že aj samotné šoférovanie po krajine vie byť celkom adrenalín a že s novým autom sa do Albánska nejazdí. Ohroziť ho totižto môže nielen kvalita ciest, ale i spôsob jazdenia domácich, ktorí si zo značiek ťažkú hlavu nerobia. Ak ste však milovník adrenalínu a roadtripov, možno práve toto je to, čo hľadáte. Podľa online máp trvá cesta z Bratislavy do letoviska Dhërmi približne 18 hodín.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Pohodlný let

Jednoduchšie je dostať sa do krajiny letecky. Let do hlavného mesta Tirana trvá z Budapešti či Viedne niečo cez hodinku a atraktívna je aj jeho cena. Často nájdete spiatočnú letenku už za 30 – 50 eur. Pri dnešných cenách palív sa o najvýhodnejšom prostriedku ani nemusíme baviť. Auto si môžete požičať po prílete priamo na mieste. Ak sa rozhodnete vynechať z tejto dovolenky cestovné kancelárie, ubytovanie v privátoch vás na noc bude stáť približne 20 – 30 eur. Ceny jedla sú viac ako príjemné a domáci úslužní. Niekedy až príliš.

Z každého rožka troška

Ľudia sa však do Albánska vydávajú najmä kvôli bielym piesočnatým plážam a azúrovému moru. Skrátka scenérie ako z Karibiku bez nutnosti absolvovať únavný a dlhý let. Krajina však uchváti aj množstvom historických monumentov. Ak by vás náhodou plážové scenérie ako z prvotriedneho dovolenkového bedekra začali nudiť, môžete sa vydať na prieskum do albánskych Álp na severe. Pohorie je to prenádherné, avšak podobne tajomné ako samotná krajina. Pokiaľ nie ste zdatný horal, na podobné expedície sa vydajte so sprievodcom. Uchváti vás aj povodie rieky Vjosa, ktorá je ako stvorená na rafting a ďalšie vodné športy, a svojou atmosférou zaujme aj hlavné mesto Tirana. Ak teda máte chuť na niečo adrenalínovejšie, Albánsko má pre vás dvere otvorené.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!