Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2023 08:00 | Správy | Domáce správy
Video

Dzurinda exkluzívne pre Nový Čas: Demokrati vznikli podvodom! A kto je podľa neho sobášny podvodník?

Kde sa stala chyba? Expremiér Mikuláš Dzurinda (68) na konci januára triumfálne oznamoval začiatok nového politického projektu.

Z toho o pár týždňov nič nebolo, Dzurindu v ňom na poste lídra vystriedal Eduard Heger (46) a expremiér krajiny sa stal terčom vtipov. Teraz sa snaží otriasť a spustil ďalšiu stranu Modrí. V rozhovore pre Nový Čas Dzurinda opisuje, ako vníma Hegerovo hnutie Demokrati, a ostro kritizuje jeho prechod z OĽaNO.

Pred pár dňami ste oznámili vznik strany Modrí - Európske Slovensko. Deň po vás tak spravil aj Eduard Heger, ktorý prevzal vašu bývalú stranu Modrá koalícia Tú ste však chystali vy s poslancom Miroslavom Kollárom. Ako sa vám na to pozeralo?

- Možno vás prekvapím, ale žiadne emócie som necítil. Ani som sa netešil, ani som sa nezlostil. Zlostil som sa už vtedy, keď som zistil, čo mi štrikujú za chrbtom.

Kedy ste to zistili? Keď ste to oznámili verejnosti?

- Ja som sa pozeral, možnože Miroslav Kollár si myslel, že ja to nevidím, ale ja som to dobre videl. Prvýkrát som si uvedomil, že je to nečestný človek, keď jednostranne bez môjho vedomia zrušil zlučovací snem, ktorý bol zvolaný na 12. februára. My sme sa 27. januára ukázali verejnosti. No tak to v mojej hlave, samozrejme, zasvietili všetky kontrolky, a odvtedy som sa začal lepšie pozerať, a ja som sa vlastne na to dobre pozeral a dobre som to videl už veľa dní pred tým, než sme to vyhlásenie dali. To vyhlásenie sme dali, keď to bolo úplne jasné, že čo sa deje za našimi chrbtami.

Ako ste sa cítili, keď snem strany napokon prebehol náhle po tom, čo Eduard Heger v noci zverejnil status, že odchádza z OĽaNO a pridáva sa k Modrej koalícii, ktorá sa zmenila na jeho Demokratov?

- Bolo mi jasné, že chcú eliminovať efekt našej tlačovej konferencie, to sa v politike stáva. My sme to urobili napoludnie alebo o jednej, ak si dobre pamätám v pondelok, no tak sa splašili, a mysleli si, že vygumujú ten efekt tým, že sa oni takto budú správať.

Už ste si to vyrozprávali s Miroslavom Kollárom, s ktorým ste chceli stranu pôvodne budovať, alebo o to nemáte ani záujem?

- Vybral by som si tretiu alternatívu. Nie je veľmi o čom. Čo mu mám povedať do tváre, že je sobášny podvodník? To nemá veľký význam. Je to klasický sobášny podvodník. Ale ja si nepotrebujem ani uľaviť, ani sa hnevať. Myslím si, že podnety, ktoré ma vedú dnes k tomu, že sa aktivizujem s tými mojimi mladými spolubojovníkmi na Slovensku, majú úplne iný ako osobný charakter. Aj keď som bol mladší, vždy som myslel predovšetkým na Slovensko, aby sme sa vymanili z čiernej diery, aby sme sa postavili ekonomicky na nohy, aby sme zvládli reformy, aby sme sa integrovali do Európskej únie. 

Ako teda na vás pôsobí strana Demokrati, ktorú vedie Heger?

- Na mňa to pôsobí tak, že presne neviem, kto sú slovenskí Demokrati. Zatiaľ sa mi zdá, že viem iba jedno. Že to nebol nápad Eduarda Hegera, ale Igora Matoviča. A to ma tak trošku znepokojuje. Igor Matovič kade chodí, sa tým chváli, pán Heger to nikdy nedementoval. No tak jednoducho treba počkať, čo sa z toho vykľuje.

Pán Heger hovorí o tom, že to je jeho vízia. Neveríte mu?

- Nepôsobí to dôveryhodne. Ak sa nemýlim, je dva roky predsedom vlády, a nikdy o tom nehovoril. Mal všetky páky, všetky možnosti, ako túto víziu nielen sformulovať, ale aj ju z veľkej časti napĺňať. A ja, kde sa dnes pozriem, a začal som vážne konzultácie s odborníkmi zo školstva, z ekonomiky, z financií, zo zdravotníctva, no tak veľmi zle sa mi počúva, čo sa deje napríklad okolo nemocnice Rázsochy.

Nechce sa mi veriť, že je to takto „zmatlané“ a tak bezútešne zabité, tieto Rázsochy. Kde sa pozriem, tam je to prosto zlé. Otvorím dnes ráno médiá, tak počúvam, že v polícii sa idú pozabíjať, NAKA verzus inšpekcia a inšpekcia verzus NAKA. Vrátim sa zo zahraničia, počujem, že Fico publikuje nahrávky, ktoré v živote nemal počuť. Nestačím sa čudovať, v akej krajine som sa to sám ocitol.

 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS