Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2023 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Tragédia na Akadémii PZ je plná nejasností a znepokojivých zistení: 5 otázok, na ktoré doteraz nikto neodpovedal!

Bola na koberci! Na utorok doobeda bola zvolaná mimoriadna schôdza výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť za účasti ministra vnútra Romana Mikulca.

4. Čo robili žiačky na krúžku, ktorý mal byť zakázaný?

Rektorka akadémie Lucia Kurilovská nevedela vysvetliť, ako je možné, že kadetky vôbec na krúžku Manipulácia so zbraňou boli. Hneď po incidente Novému Času aj so šéfom katedry telesnej výchovy a športu Rastislavom Kurilovským tvrdila, že išlo o voľný predmet, no na zasadnutí zmenila rétoriku. „Krúžok bol len od októbra minulého roku a v januári nastúpil nový vedúci katedry, ktorý tento krúžok zakázal,“ uviedla Kurilovská. O zákaze, ktorý prebehol na porade, však nemali na zasadnutí výboru záznam. Do polygónu, kde pedagóg nemal podľa tvrdení čo hľadať, však mal prístup.

„Bol pedagóg na katedre a bolo by čudné, keby nemal prístup k výučbovej miestnosti,“ uviedla Kurilovská, ktorá nevedela vysvetliť ani to, prečo mal náboje, keď sa vydali zbrane s prázdnymi zásobníkmi. Na výbore bol aj nový vedúci katedry telesnej výchovy a športu Kurilovský, ktorý strelecký krúžok Šeparnevovi údajne zakázal. Najprv nechcel odpovedať, prečo sa mu krúžok nepáčil a odvolával sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Potom vysvetlil, že chceli nastaviť nové pravidlá a smernice, preto k zákazu došlo. Či ho pedagóg dodržiava, už však neskontroloval on ani nikto iný.

5. Prečo nepadlo obvinenie?

Od incidentu v polygóne ubehli už dva týždne, no doteraz nebolo vznesené žiadne obvinenie. Šeparnev je doma, kde ho nafotil aj Nový Čas. Kompetentní dávajú od toho ruky preč. „To, že je pedagóg stále na slobode, mi neprináleží súdiť. To sú veci orgánov činných v trestnom konaní, prebiehajú tam úkony, ktoré prebehli, boli tam zbrane, ktoré boli útvarové,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec. Inak sa na vec pozerá bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek.

„Niekto sa nám snaží nahovoriť, že odklad vzniesť obvinenie Vladimírovi Š. je založený na riešení ,hlavnej otázky‘, ktorá znie: ako sa do pištole, ktorú na nepovolenom kurze používal V. Š., mohol dostať ostrý náboj? Tento problém však má až druhoradý význam. Situácia je jednoznačná, on to určite nepopiera, teda nevidím dôvod, prečo by nemal byť obvinený. Pretože ak tú osobu neobviníte včas, v pravú chvíľu, tak ju ukracujete na jej právach obvineného. Z tohto dôvodu si myslím, že to mali už dávno urobiť. Ja si myslím, že čas na vznesenie obvinenia bol už dávno. Po prvotných úkonoch mali konať. Nevidím žiaden dôvod, prečo to naťahujú. To, čo sa stalo, je strašná hanba pre akadémiu a celý Policajný zbor,“ vysvetlil Šátek.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, gh, irk, oand, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?