Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2023 10:06 | Správy | Domáce správy

Kollár s lídrami Slavkovského formátu prebral dôležité témy: Ukrajina, migrácia a potom... lyžovačka!

Krajiny Slavkovského formátu (S3) zastávajú v otázke Ukrajiny tradične blízke pozície. Počas stretnutia predsedov parlamentov Slovenska, Českej republiky (ČR) a Rakúska vo Vysokých Tatrách to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Zdôraznil, že takéto rokovania vytvárajú priestor na diskusiu o aktuálnej pomoci Ukrajine.

Politici diskutovali aj o nelegálnej migrácii a efektívnosti migračných opatrení zo strany EÚ. Krajiny S3 boli minulý rok svedkami výrazného nárastu neregulárnych migrantov najmä cez západobalkánsku trasu. V kontexte migrácie predstavitelia parlamentov hovorili aj o význame schengenského priestoru a spôsoboch posilňovania jeho externých hraníc. "Musíme využiť všetky nástroje, ktoré máme už dnes k dispozícii. Mám na mysli predovšetkým potenciál agentúry Frontex a Agentúry EÚ pre azyl," dodal Kollár. Vzhľadom na vplyv, ktorý ruská agresia na Ukrajine spôsobila na energetický trh, je podľa predsedov parlamentov S3 nepochybne dôležité zaoberať sa spôsobmi zvýšenia nezávislosti od ruských energetických nosičov.

V pondelok pokračuje stretnutie spoločnou lyžovačkou lídrov a tiež popoludňajším tlačovým vyhlásením. SR je lídrom S3 od júla 2022, od 1. júla tohto roka preberie vedúcu pozíciu Rakúska republika. V rámci trojstrannej spolupráce je snaha naďalej využívať aj formát S3+, teda poskytnúť priestor interakcie s ďalšími krajinami.

"Aj Rakúsko sa bude podieľať na všetkých opatreniach EÚ, ktoré sa týkajú agresívneho napadnutia Ruska na Ukrajine. Vojna trvá už jeden rok, všetci musíme bojovať s nepravdivými informáciami, ktoré šíri Rusko, budeme o tom hovoriť aj na stretnutí predsedov parlamentov, ktoré sa bude konať v Prahe," uviedol Sobotka. Zdôraznil, že treba zabrániť, aby sa ruská agresia rozšírila aj do iných krajín. Je podľa neho tiež dôležité, aby sa aj tento rok podarilo vytvoriť "civilné koridory" na vývoz ukrajinského obilia smerom k Čiernemu moru. "Je to dôležité pre Afriku, blízky východ a v neposlednom rade z finančného hľadiska aj pre samotnú Ukrajinu," skonštatoval predseda rakúskeho parlamentu.

Partneri tiež deklarovali pomoc smerom ku Gruzínsku a Moldavsku, kde podľa Pekarovej Adamovej čelia obrovskému tlaku zo strany Ruska. "Najmä v Moldavsku bola zima veľmi náročná z hľadiska cien energií, proeurópska vláda a prezidentka tam čelia veľkému tlaku platených demonštrantov, ktorí sa snažia nalomiť presvedčenie Moldavcov, že v EÚ je ich perspektíva. V Gruzínsku tiež vidíme protesty, veríme, že sa tam situácia upokojí po tom, ako vláda stiahla kontroverzný zákon. Aj tak je táto krajina veľmi zraniteľná. Obidve by sme pritom mali chcieť mať v našom spoločenstve v rámci EÚ," upozornila česká predsedníčka parlamentu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!