Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2023 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideoOnline

Posledná rozlúčka s Jakubiskom († 84) v Prahe: Prišlo množstvo osobností, pohľad na vdovu trhal srdce

Juraj Jakubisko († 84) bol bezpochyby najväčším slovenským režisérom 20. storočia. V tomto duchu sa niesla aj posledná rozlúčka s umelcom - úctivo a zároveň štýlovo, s množstvom ľudí a významnými osobnosťami. Jakubiskov pohreb sa konal v Prahe, kde prežil rodák z Kojšova takmer 40 rokov.

Fotogaléria
27
fotiek v galérii

Pozrite si celý záznam z poslednej rozlúčky.

14:30 Posledná rozlúčka s režisérom Jurajom Jakubiskom skončila.

14:30 Na záver zaznela pieseň Miroslava Žbirku Slovensko.

14:25 Omša sa chýli ku koncu, kňazi opustili katedrálu. Rakvu s telom Jakubiska vyniesli z chrámu sv. Víta. Chrámom znela úvodná melódia z filmu Perinbaba.

14:16 Počas poslednej rozlúčky zaspievala Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože, ktorá vznikla v súvislosti s jeho filmom Bathory.

14:10 Hlavnú smútočnú reč predniesol rodinný priateľ Jakubiskovcov a bývalý český prezident Václav Klaus. „Nahovárali sme si, že Juraj je nesmrteľný rovnako, ako jeho filmy. Je smutné zistiť, že sa nedá zariadiť, aby tomu tak bolo. Juraj Jakubisko bol veľký človek. Veľká osobnosť renesančných rozmerov,“ uviedol Klaus a pokračoval: "Jurajovu veľkosť uznávali aj jeho kolegovia. Nikto z nás mu nesiaha ani po členky, napísal jeden z jeho kolegov. Len vymenovať všetky jeho názvy filmov by dnešnú omšu predĺžilo. Objavoval pre nás veci, udalosti, osobnosti, o ktorých sme vôbec netušili alebo nedoceňovali. Hovorilo sa o ňom ako o Fellinim východu. Tento výrok je veľmi nepresný. Juraj nebol opakovaním Felliniho, bol sám sebou, Jurajom Jakubiskom.“

Otvoriť galériu

14:00 V prvej rade v lavici v katedrále sv. Víta sedí okrem vdovy Deany aj Jakubiskova dcéra Janette so synmi.

Otvoriť galériu

13:40 Na tvári vdovy Deany Jakubiskovej je vidieť veľký žiaľ, ktorý po odchode svojho milovaného manžela Juraja prežíva.

Otvoriť galériu

13:35 Modlitbou sa prihovorila aj herečka Petra Kolevská-Vančíková, ktorá v Perinbabe stvárnila Alžbetku a český režisér a herec Jiří Strach.

13:25 Čítanie z knihy Jób predniesla rozhlasová a televízna moderátorka a speváčka Martina Kociánová. 

13:10 Omšu celebruje bývalý pražský arcibiskup Dominik Duka. Koncelebrantom je aj slovenský kňaz Zoltán Balga, ktorý vedie slovenskú katolícku farnosť v Prahe.

13:07 Režisérovu rakvu zdobí okrem kvetov aj jeho typický čierny klobúk. Vedľa nej je umiestnená jeho veľká čiernobiela fotografia. Medzi kvetinovými darmi je aj veniec od prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Kvety od rodiny sú v tvare filmovej kamery, na ktorej boli stuhy v podobe filmového pásu.

Otvoriť galériu

13:00 V pražskej Katedrále sv. Víta sa začal pohreb filmového velikána Juraja Jakubiska.

12:55 Rozlúčiť sa s Jakubiskom prišli mnohí kolegovia z umeleckého života či politici, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Prví smútoční hostia sa pred Katedrálou svätého Víta začali schádzať po dvanástej hodine. Na poslednú rozlúčku prišli viaceré známe osobnosti vrátane českého exprezidenta Václava Klausa, režisérov Jana Hřebejka a Zděnka Trošku, Kataríny Žbirkovej či modelky Andrey Verešovej.

Otvoriť galériu

12:50 Smútočnú reč prednesie exprezident Česka Václav Klaus (81), ktorý bol režisérovým dobrým priateľom.

12:45 Všetci, ktorí režiséra s veľkým srdcom obdivovali, by nemali chýbať ani na jeho pohrebe. Podľa našich informácií sa maestrovi príde za Slovensko pokloniť aj herec Štefan Kvietik. Na Jakubiska si po jeho smrti zaspomínali aj viaceré české osobnosti, viac sa dočítate v našom článku.

12:40 Pre slovenského filmového mága bola práca záľubou a veľkou vášňou. Filmom žil, film ho živil. Plány mal do poslednej chvíle veľké. Čo už režisér nestihol?

12:30 Jakubisko navždy opustil tento svet v piatok 24. februára po boji s rakovinou vo veku 84 rokov. Manželka Deana (64), syn Jorik (37) a dcéra Janette (49) nesú túto stratu veľmi ťažko.

Jakubisko patril k najznámejším slovenským umelcom a počas svojej kariéry nakrútil niekoľko desiatok hraných i dokumentárnych filmov. K jeho najznámejším dielam patrí Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná správa o konci sveta či Bathory. Jakubisko si za desiatky rokov trvajúcej kariéry vyslúžil viacero ocenení - titul najlepší slovenský režisér 20. storočia či Českého leva za dlhoročný umelecký prínos kinematografii. Nezanedbateľnú stopu tiež zanechal vo výtvarnom umení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!