Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2023 11:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Peter Pellegrini EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Prečo nechcem ísť s Ficom!

Otvorene prehovoril o tom, čo si myslí o bývalom šéfovi. Predseda Hlasu Peter Pellegrini (47) urobil po voľbách radikálny krok a po 20 rokoch odišiel zo Smeru, aby si založil vlastný politický projekt.

Platí to aj pre spoluprácu Hlasu a Smeru, alebo je to čisto iba osobná rovina?

Ja som to povedal o týchto osobách, ale to neznamená, že to je len nejaká finta, aby sme potom predsa len so Smerom mohli vládnuť. Ja chcem, a veľmi by som si želal, aby Hlas získal takú dôveru, aby bol jedinou alternatívou pre vznik stabilnej, odborne pripravenej vlády, ktorá vyvedie Slovensko z tohto marazmu a dá mu nejakú víziu. Ale o tom, s kým to Hlas bude môcť urobiť, samozrejme rozhodnú ľudia, a len tí naznačia, akým spôsobom by sa mala tá vláda skoordinovať a skombinovať. Moja preferencia je, a hovorím to vlastne od začiatku Hlasu – pre upokojenie spoločnosti, ktorá je rozdelená na dva znepriatelené tábory, by bolo najlepším riešením, keby vznikla vláda takého zmierenia, to znamená, že by to bol mix strán, napríklad Hlasu a niekoho zo súčasnej koalície, alebo nejaký budúci tvar, ako keď sa to len takto vymení. Ale ja preferujem ako predseda strany, a strana Hlas preferuje modernú vládu, ktorá nebude v očiach verejnosti znamenať, alebo už dupľom nie v očiach zahraničia, pretože Slovensko je malá krajina závislá aj od postoja zahraničia, našich susedov a zahraničných organizácií, aby to nebol návrat do minulosti a návrat starých časov. Toto budem odmietať a určite by som nechcel, aby sa Slovensko vrátilo niekde, kde už by sa vracať nemalo.
 

V kampani ale budete čeliť určite výpovediam vašich bývalých nominantov zo Smeru, ktorí teraz hovoria ako fungoval štát, ako sa rozdeľovali miliónové úplatky pre rôznych úradníkov. Necítite za to zodpovednosť?

Ja som sa na tých pozíciách, na ktorých som bol, snažil pracovať najlepšie, ako som vedel. Bol som vicepremiér pre informatizáciu a pre investície. Keď som bol predseda vlády, tak som mal ťažkú situáciu, upokojiť tú spoločnosť, urobiť všetko pre vyšetrenie vraždy, vrátiť Slovensku medzinárodné renomé, posunúť nejaké projekty ďalej. Takže, v tom dennom zhone si človek neuvedomí, že aj nejaké veci a nominanti môžu zlyhávať. Určite, do budúcna, skôr si z toho odnášam, aké dôležité je správne vybrať ľudí, ktorých nominujete a že možno nie je rozhodujúce, aby vám boli lojálni a verní, ale aby naozaj mali niečo v hlave a aby hlavne charakterovo boli morálne zdatní zvládnuť túto pozíciu. Ja k tým výpovediam poviem len toľko, že samozrejme, ak platí, že niekto spáchal trestný čin a sú na to dôkazy, nech sa páči, nech ho postihne spravodlivý trest. Len nabádam a vyzývam k tomu, aby každý bol trestaný alebo obviňovaný len na základe dôkazov - aby tu neplatilo, že máte dokazovať svoju nevinu, ale aby vám štát dokazoval vinu, aby ste mali právo na spravodlivú obhajobu, spravodlivo sa brániť, aby vaše argumenty boli brané do úvahy, keď sú brané do úvahy napríklad argumenty kajúcnikov a aby nedochádzalo k zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní. Ale nikdy nebudem komentovať veci, ktoré sa dejú. Ja ako predseda vlády po nástupe som povedal, že bude platiť politika – mnohí nemajú radi ten výraz, že ho stále používam – padni, komu padni. A ja som naozaj od nástupu pána generála Lučanského na policajného prezidenta ako premiér, ani len raz sa nezaujímal, ako funguje polícia. Práve naopak, som povedal, robte, čo musíte a jednoducho, začali sa, aj za mojej vlády, šetriť tie najväčšie kauzy, ktoré ešte len dnes niekedy budeme možno sledovať, ako dopadnú na súdoch. Z tohto pohľadu, spravodlivosť musí byť. A ak by ste sa chceli spýtať na mňa, ja naozaj nespáchal som žiadny trestný čin.

Pripomeniem, že ste podľa výpovede jedného z kajúcnikov Františka Imreczeho mali zobrať 150 000 eur za projekt virtuálnej registračnej pokladnice. Tam nie ste obvinený, ste v pozícii svedka. Ako to pokračuje?

- Je teraz zase ticho, bolo x-krát odročené súdne konanie, takže tam sa čaká asi na vytýčenie nového súdneho pojednávania, kde budem predvolaný ako svedok. Tie výpovede sú tak popletené, raz rozprávali tak, raz onak, raz to bolo v štrnástom, raz v šestnástom, raz to malo byť za niečo, potom to malo byť údajne len tak, z vďaky, takže oni sami sa zaplietli. Môžem naozaj s čistým svedomím spávať, nič také sa nestalo, dúfam, že sa to aj na súde preukáže. Ak ale sa ma niekto pýta, či sa obávam nejakých aktivít, ja dobre spím, jedine, čo človek nemôže dnes vylúčiť, je, že ešte Igor Matovič so svojimi kumpánmi sa môže pokúsiť v rámci predvolebnej kampane o nejaké aktivity, ale pevne verím, že ak spravodlivosť na Slovensku funguje, tak bude potrestaný len ten, kto naozaj niečo spáchal a tí, ktorí sú vpletení do rôznych káuz a nič neurobili, nakoniec budú oslobodení. Tak to pevne verím, že bude fungovať spravodlivosť na Slovensku.

 

Už ste si v Hlase najali nejakého komunikačného stratéga, ktorý vám bude radiť a pripravovať kampaň pred predčasnými voľbami?

Samozrejme, že oslovujeme ľudí z okolia a rôznych odborných oblastí. Tiež nemáme patent a rozum na všetko, takže tiež si musíme dať poradiť. Kampaň musí byť kombináciou toho, čo je pre nás kľúčové, a zároveň nám to je vlastné, že sme radi medzi ľuďmi. Budem sa snažiť prejsť Slovensko od východu na západ a od severu na juh, lebo som s ľuďmi rád a treba, aby sme počúvali, čo chcú a nie si vymýšľali v Bratislave pseudo-témy, ako ste mnohé z nich pomenovali. Ale samozrejme, že sa musíme radiť aj s odborníkmi o tom, ako efektívne využiť aj iné nástroje. Oproti iným politickým stranám, ktoré majú zo štátneho rozpočtu milióny eur, my nemáme nič, takže rokujeme o úvere na volebnú kampaň, aby to bolo čisté, aby sme mali pôžičku za zverejnených presných podmienok od nejakej finančnej inštitúcie a aby sme, ak sa bude dať, mohli za tento úver ručiť našimi preferenciami a potenciálnym ziskom vo voľbách. Zoberieme si ho len do takej miery, aby sme mali akú-takú garanciu, že aj pri nejakom horšom výsledku to budeme schopní splatiť, aby sme to nezostali niekomu dlžní.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko