Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2023 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Spisovateľka Jana Pronská je kráľovnou stredovekých románov: Nádejným autorom odkazuje jednu vec!

Píše prioritne romantické príbehy, no, ako tvrdí, s pekným ľúbostným príbehom, ktorý býva jadrom jej knižných diel, sa dozvie veľa zaujímavostí aj o konkrétnej dobe, udalostiach či osobnostiach. Priznáva, že hoci ju fascinuje stredovek, nikdy by nechcela žiť v tomto období.

Ako vyzerá predpríprava na písanie z pohľadu historických faktov?

Za tie roky mám načítaných desiatky kníh, týkajúcich sa remesiel, stolovania, odievania, života v tom-ktorom období, kto kedy vládol, kto bol kedy palatínom, županom, rody, ktoré kedy ovládali Horné Uhorsko, ktoré s nimi boli spriaznené a podobne. Problém nastane, keď neviem dohľadať skutočnosti typu, prečo a ako sa to stalo – ako príklad uvediem Rolandu z Markušoviec alebo magistra Donča. Niektoré fakty z dejín sa môžu v knihe len mihnúť, no mne trvá pár rokov, kým si pozliepam fakty a zosumarizujem ich. Všetko navyše, čo nájdem popri štúdiu a zaujme ma to, si ukladám do pamäti s vierou, že to použijem niekedy v budúcnosti.

Oslovujú vás nádejní autori s prosbou o posúdenie ich pisateľských schopností?

Stane sa, že sa mi niekto ozve a ponúkne svoj rukopis na prečítanie alebo zhodnotenie. Ak mám práve čas, pozriem sa na to, no je to naozaj iba výnimočne. Čas je u mňa nedostatkový tovar a, úprimne, písmeniek i počítača mám niekedy dosť. Môžem povedať svoj názor, tu a tam usmerniť, poradím, ak v príbehu vidím potenciál, ale na pravidelnej báze to robiť nemôžem. Tou najdôležitejšou radou však je: človek musí mať načítané, bez toho to nejde, musí dobre poznať žáner, pre ktorý sa rozhodne, a musí veriť svojmu textu ako čitateľ, nikdy nie ako autor, spisovateľ.

Mnohí spisovatelia zažívajú často odmietnutie vydavateľov. Spomínate si na svoju najdôležitejšiu lekciu?

Neviem si predstaviť, že by ma niečo odradilo od písania. Keďže spolupráca s vydavateľstvom bola vždy vynikajúca, nemala som pocit, že by som s tým mala nadobro „seknúť“. V pamäti však mám situáciu, keď som si prečítala jednu z prvých veľkých recenzií, pri ktorej ma zabolelo srdce. Dodnes nerozumiem tomu, prečo má niekto potrebu silnými slovami znevažovať prácu niekoho iného, ak sám nevytvorí nič. Aj to ma naučilo, že jedna, dve, ba ani tri lastovičky leto nerobia, že pre mňa je podstatný záujem a nadšenie tisícov ďalších spokojných, láskavých čitateľov, ktorí si s radosťou otvoria moje knihy, prídu na besedy, napíšu mi o svojich dojmoch.

Na čom pracujete aktuálne? Na čo sa môžeme tešiť?

Tento rok by som chcela dopísať nový historicko-romantický príbeh, na ktorom robím od leta. Ale tiež by som chcela konečne dokončiť štvrtú časť fantasy série Kliatba. Hádam sa mi to podarí.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Dana Šoporová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!