Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2023 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slovensko zasiahla snehová kalamita: Sobotu sprevádzali nehody a kolóny! Niekto sa však predsa tešil

Počasie si s nami opäť robí, čo sa mu zachce! Od piatku sužuje Slovensko na mnohých miestach výdatné sneženie a prudký vietor. Kalamitná situácia spôsobila obrovské dopravné komplikácie predovšetkým na severe a východe. Autá zafúkali nánosy snehu, jeho súvislá vrstva komplikovala život najmä vodičom.

Dodal, že v Jasnej v sobotu premával len sever, juh pre nepriaznivé počasie bol odstavený. Z veľkej nádielky snehu sa tešili aj lyžiari vo voľnom teréne. Na miestach, kde nebol silný vietor do hranice lesa, sa dala zažiť neskutočná lyžovačka. „Jazdiť v polmetrovom prašane je rozprávka. No nad pásmom lesa je ale veľmi veľké riziko lavín,“ skonštatoval Michal. Pre tých, ktorí sa radi lyžujú v tzv. freeridových zónach, však záchranári dôrazne zdvihli varovný prst.

„V Západných a Vysokých Tatrách je vyhlásený štvrtý lavínový stupeň z päťdielnej stupnice. V uplynulých dňoch napadlo v niektorých horských oblastiach viac ako 100 – 150 cm snehu. Následne sa pridal silný vietor s rýchlosťou do 150 km/h. V horách očakávame veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách. Preto neodporúčame v týchto dňoch pohyb na horách. Otvorené zjazdové trate sú bezpečné, ale dôrazne neodporúčame opúšťať ich a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách tzv. freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúčame akýkoľvek vstup. Situácia sa v nasledujúcich dňoch bude zlepšovať,“ vyjadrili sa.

Žilinský kraj
 

Vyslobodzovali kamióny
 

Operační dôstojníci KR PZ v Žiline od piatka obeda do soboty obeda pre snehovú kalamitu na linke tiesňového volania 158 prijali 519 hovorov. Policajti z dopravnej a poriadkovej polície preverili od piatku do soboty obeda 106 škodových udalostí a realizovali päť dopravných nehôd, pri ktorých dvaja ľudia utrpeli ťažké zranenia. „Na cestách bolo vyslobodených 42 kamiónov. Čakacia doba vo vytvorených kolónach trvala od troch až do ôsmich hodín.“
 

Sklabiňa (okres Liptovská Ján)
 

Detské nadšenie
 

Dospelí mali plné ruky práce, deti sa tešili! V Sklabini pri Martine sa rozhodli deti vychutnať si bohatú snehovú nádielku. Tomáško (5) a jeho sesternica Nelka (5) boli z množstva bielej periny maximálne nadšení. Menší Maťko (2) sa s rodičmi dokonca vybral na sánkovačku. Z hromady snehu sa tešil aj Adam (10) z Liptovského Jána.

Donovaly
 

Situácia bude pokračovať
 

Zatiaľ čo v uplynulých dňoch pribúdal sneh a v sobotu vystrájal vietor, v najbližších dňoch sa počasie ešte zhorší. Vietor sa podľa Meteo Slovensko síce utíši, no v nočných hodinách sa treba pripraviť na extrémne mrazy. „Už v nedeľný večer nielen vo vyšších, ale aj v nižších polohách stredného Slovenska teploty poklesnú pod -10 °C. Po polnoci by už mohli teploty pokoriť hranicu -15 °C v tých nižších polohách a v ranných hodinách aj -25 °C v tých najvyšších polohách a v mrazových lokalitách. Pondelňajšie ráno tak poriadne mrazivo odštartuje aj v nižších polohách, predovšetkým na pohoriach južného Slovenska a v oblasti Nízkych Tatier, kde budú taktiež teploty klesať k -20 °C. Nasledujúce dni budú mrazy miernejšie,“ dodali.

SHMÚ vydal na nedeľu výstrahy 2. stupňa pred vetrom na horách či nízkymi teplotami v 9 okresoch: Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Brezno, Poprad, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica, Rožňava a Gelnica. Na pondelok je pre nízke teploty výstraha 2. stupňa pre sever a stred Slovenska a tiež okresy Rimavská Sobota, Revúca či Rožňava.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, iglu, šiš, fb, sv, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol