Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2023 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda sa vracia do politiky: Zažiari či úplne pohorí?! Názory politológov

Rozvíri slovenskú politiku alebo sa len márne snaží vrátiť čas? Po deviatich rokoch sa do aktívnej politiky vracia viacnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda (67), ktorý v piatok predstavil svoj nový tím a načrtol smer, ktorým sa hodlá uberať.

S Hegerom by mohol byť problém
 

Jozef Lenč, politológ
 

Projekt môže rátať s poznateľnosťou Mikuláša Dzurindu a  aj s  hlasmi, ktoré by mohol priniesť či už on ako osoba, alebo spomienkový optimizmus na Modrú koalíciu z konca 90. rokov. Potenciál strany, ktorej by šéfoval Mikuláš Dzurinda, nie je podľa mňa väčší ako jednociferný. Na druhej strane, ak by chcel tento projekt absorbovať aj Eduarda Hegera, mohol by byť problém s tým, ako sa k tomu postaví Dobrá voľba, ktorá by tiež mohla byť súčasťou tohto projektu. Dobrá voľba zrejme nie je úplne nadšená z toho, že tí, ktorí ešte včera pomáhali Igorovi Matovičovi rozbíjať štát, by boli zrazu očistení.

Závisí od tvárí 
 

Pavol Baboš, politológ
 

To, aké bude mať tento subjekt šance, závisí od toho, kto všetko sa k nemu ešte pridá a akých ľudí dokáže presvedčiť, aby boli tvárami tejto strany. Čím známejšie a dôveryhodnejšie tváre to budú, tým budú vyhliadky pre stranu lepšie. Dôležité bude aj to, ako komunikačne zvládnuť „predať“ tie hlavné posolstvá ľuďom. Koľko môžu získať percent, to nemôže dnes zodpovedne povedať nikto.

Sebavedomý či arogantný?
 

Dzurinda na tlačovke predstúpil pred novinárov sebavedomý, no niekedy sa voči nim poriadne vymedzoval a na niekoho mohol pôsobiť mierne arogantne. Pri nepríjemnejších otázkach sa snažil uhnúť cez to, že sú príliš nástojčivé či nervózne, redaktorke, ktorá kládla otázky, povedal, že je „mladučká“ a fakt, že odpovie už len na tri otázky, odôvodnil tým „aby netrpeli dámy na vysokých podpätkoch“.

Odborník na marketing Róbert Slovák si myslí, že Dzurinda vystupuje príliš akademicky. „Je zaskočený tým, keď od neho chcú novinári odpovede na jednoduché a relevantné otázky. Mám z neho podobný pocit ako niekedy z pani Radičovej - je v pozícii učiteľa a starého otca, ktorý poťahuje za ucho svojich vnúčikov, a to asi nebude funkčné,“ tvrdí Slovák.

 

Ľudia vedia, čo je Modrá

 

Simona Bubánová, marketingová expertka

 

Nový subjekt na politickej scéne je vždy v centre pozornosti. Tak tomu bolo aj keď sa znovu ohlásil do politiky Mikuláš Dzurinda. Názov strany strategicky výborný, logo značky po grafickej stránke slabšie. Z pohľadu marketingu to mal omnoho ľahšie ako iné subjekty, ktorých úlohou pri zrode je hlavne budovať znalosť značke. Či v dobrom, ale aj v zlom, ľudia majú pomerne vysokú znalosť pre to, čo znamená pojem Modrá.

Lebo slogan "Modrá je dobrá" rezonuje doteraz, aj keď strana, ktorá ho pôvodne používala už neexistuje. Ľudia si tento veršík osvojili do hovorovej reči. Modrá koalícia má teda na čom budovať komunikačne, ale aj obsahovo. Súvislosť s Mikulášom Dzurindom a výsledkami jeho pôsobenia ako premiéra je, že má pomerne vysokú znalosť aj u všeobecnej populácie. Je faktom, že má už šedivé vlasy a aj dikcia jeho príhovoru bola taká, že novinári asi mali pocit, že ich poučuje, niečo ako keď hovorí profesorka Radičová.

 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať