Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2023 05:55 | Správy | Domáce správy

Mama dievčatka (1,5) so SMA II po stretnutí v poisťovni plakala: Prečo chorej Editke zamietli liek?

Opäť to nevyšlo! Rozkošná Editka, ktorá bojuje s ťažkou spinálnou atrofiou SMA II, je už známa po celom Slovensku.

„Oni majú zrejme problém s tým, že Editka má SMA II a deti predtým mali SMA I. Ale túto liečbu nám predpísala naša lekárka, ktorá je presvedčená o tom, že Editke pomôže,“ hovorí. Paradoxom je, že táto istá liečba sa v Čechách pacientom okamžite uhrádza.

Otvoriť galériu

„Ak by som tam bola zamestnaná, vedeli by nám to uhradiť. Len ja pracovať nemôžem, keďže sa musím starať o svoju Editku, takže tadiaľto pre nás cesta nevedie,“ vysvetľuje Monika, ktorá okrem iného prosila o pomoc aj našich politikov. „Nikto mi doteraz neodpísal,“ povzdychla si. Neostáva jej nič iné, len prosiť o pomoc dobrých ľudí. „Doteraz sme vyzbierali približne 350-tisíc eur, čo je zatiaľ málo. Máme veľmi málo času, ale ja verím v zázrak."

Poisťovňa vidí situáciu inak. "Dôvodom zamietnutia žiadosti o liek Zolgensma nebola cena liečby, ale skutočnosť, že v prípade tejto pacientky, v jej zdravotnom stave momentálne neexistuje dostatok publikovaných medicínskych dôkazov o bezpečnosti a účinnosti liečby. Zároveň ubezpečujeme, že liečba, ktorá jej bola poskytnutá, je pre ňu tá najvhodnejšia," uviedla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Podľa VšZP z doteraz známych a publikovaných výsledkov klinických štúdií vyplýva, že liečba kategorizovaným liekom, ktorý jej bol schválený a podaný, môže zlepšiť motorické schopnosti pacienta, stabilizuje jeho stav a zastavuje zhoršovanie ochorenia. "V súčasnosti však nie sú k dispozícii klinické dôkazy, že v štádiu ochorenia, v akom je naša poistenka, by Zolgensma zabezpečila porovnateľnú bezpečnosť a účinnosť liečby, ako kategorizované lieky," informuje poisťovňa.

"Na základe dôkladného oboznámenia sa so zdravotným stavom poistenky a medicínskymi poznatkami došlo k zhode odborníkov (hlavný odborník pre neurológiu, hlavný odborník pre detskú neurológiu a ošetrujúci lekár, MZ SR a VšZP), že liečba, ktorá je pacientke schválená a ktorá jej bola podaná, je podľa klinických dát a medicíny založenej na dôkazoch najlepšou možnou voľbou vzhľadom k jej aktuálnemu zdravotnému stavu," zdôrazňuje VšZP.

Poisťovňa sa vyjadrila, že v súčasnosti dievčatku hradí liek, ktorý má najlepšie preukázané výsledky a bezpečnostný profil, vzhľadom k najväčšiemu počtu liečených pacientov vo svete s porovnateľným zdravotným stavom, aký má naša poistenka. Poisťovňa teda urobila všetko pre to, aby jej zabezpečila najvhodnejšiu liečbu vzhľadom k jej zdravotnému stavu tak z ohľadu účinnosti, ako aj bezpečnosti.

Podľa poisťovne je dôležité zdôrazniť, že bez ohľadu na to, či ide o výnimkový liek alebo štandardne hradený z verejného zdravotného poistenia, isté je to, že ani jeden z troch registrovaných liekov určených pre pacientov s SMA nevedie k vyliečeniu ochorenia a uzdraveniu detí, u ktorých sa už ochorenie prejavilo.

"Poistenci, ktorým sme doteraz schválili Zolgensmu majú iný typ ochorenia (SMA I), a teda iný zdravotný stav ako Editka (SMA II). Držiteľ registrácie požiadal o kategorizáciu lieku Zolgensma v prípade indikácie SMA I a SMA II, ale iba pre bezpríznakových pacientov. A teda, aj keď liek vstúpi do kategorizácie, z verejného zdravotného poistenia sa bude preplácať iba pacientom s typom ochorenia SMA I," spresnila VšZP.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu