Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2023 06:00 | Správy | Politika

Za ľudí sa potáca pod tromi percentami: Hrozí, že skončí v prepadlisku dejín! Kto zachráni Remišovú?

Bojuje o prežitie. Strana Za ľudí vstupovala do politického ringu pred voľbami 2020. Voliči jej dali len necelých 6 %, a tak sa Andrej Kiska (59) porúčal z politiky. Na jeho miesto zasadla Veronika Remišová (46), pod ktorej vedením sa však nedarí prinavrátiť stratené percentá. V súčasnosti sa tak začína špekulovať, pod koho krídla sa ministerka môže ukryť.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Cez víkend Remišová pripustila, že v záujme politického prežitia je v hre spájanie sa pred voľbami. Spoločnú formáciu si vie predstaviť na platforme OĽaNO a KDH. „S lídrami strán, ako aj s premiérom Hegerom aktívne komunikujeme, ale zatiaľ nie je jasné ani to, kedy voľby budú. Preto sú to zatiaľ len orientačné rokovania. Formálne vytváranie koalície bude mať význam, keď bude známy termín volieb,“ reagovala Remišová pre Nový Čas.

Ani líder OĽaNO Igor Matovič takúto alternatívu neodmieta. „Pre zabránenie návratu politikov, ktorí vo veľkom okrádali svojich voličov, je jedným z nevyhnutných predpokladov snaha, aby žiaden dôležitý hlas neprepadol. Všetko je preto otvorené,“ povedal Novému Času. Za ľudí by podľa prieskumu AKO volilo 1,7 % voličov.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga vidí spájanie síl tiež reálne. „Pravidelne komunikujem s predstaviteľmi rôznych strán vrátane KDH a premiéra Hegera, pána Kollára. Náš cieľ je postaviť silu podobnú SDK, ktorá bude schopná zostaviť vládu a nedovolí, aby sa krajina dostala do rúk ,smerohlasu‘,“ povedal.


Zaujímavé je, že ani KDH nehovorí prípadnej spolupráci nie. „KDH sa dlhodobo usiluje o spájanie kresťanskodemokratických konzervatívnych síl. V posledných týždňoch a mesiacoch som absolvoval mnoho rokovaní so zástupcami strán a tiež s osobnosťami z konzervatívneho spektra, ktoré majú záujem o spoluprácu s KDH,“ prezradil šéf KDH Milan Majerský.

Nevraživosť
 

Problémom by mohla byť nevraživosť medzi kresťanskými politikmi. Pred časom sa totiž práve z KDH vyčlenila Kresťanská únia Richarda Vašečku a Anny Záborskej, ktorú zobralo na kandidátku OĽaNO. Obaja však hovoria, že nebude problém opätovne spojiť sily s KDH. „Vždy som hovorila, že v najbližších voľbách nesmie prepadnúť žiadny kresťansko-konzervatívny hlas,“ dodala Záborská. Vašečka uviedol, že je pre nich dôležitá jednota.

V područí Matoviča?
 

Jozef Lenč, politológ
 

Spojenie sa s niekým, kto bude slúžiť ako výťah, či už pre Veroniku Remišovú, alebo pre celú politickú stranu, je jedinou možnosťou parlamentného pôsobenia do budúcnosti. Nesmieme zabúdať, že KDH je politická značka, ktorá tu ako jediná existuje od čias Novembra ’89. Súčasne je to však strana, ktorá sa opakovane nedostala do NR SR, takže sa bude usilovať o to, aby sa tam dostala, ale OĽaNO je subjekt vlastnený Igorom Matovičom. A nie je veľmi isté, či bude ochota KDH byť v područí nálad Igora Matoviča.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk, Nový Čas 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko