Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2022 19:20 | Správy | Servis | Cestovanie
FotoVideo

Že raj na Zemi neexistuje? Dostanete sa tam priamym letom! Podmorské divadlo, pozorovanie letov a tajomná história

Horúce slnko, dlhé pláže s čistučkým pieskom a nekonečné more! To všetko ponúka africký Zanzibar. Ak sa však do skúmania exotického ostrova ponoríte o čosi hlbšie, zistíte, že sa tam skrývajú poklady, o akých bežný dovolenkár ani nesníva.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ak patríte k tým, čo radi celé dni vylihujú na pláži a užívajú si horúci vzduch, osviežujúcu tyrkysovú vodu, Zaznzibar si zamilujete. Ak však radi spoznávate nové dobrodružstvá, kultúru či ľudí, Zanzibar vás očarí svojou rôznorodosťou a dobrosrdečnosťou obyvateľov.

Veľkou výhodou tohto raja potápačov je, že na Zanzibar sa dopravíte od Silvestra až do Veľkej noci pravidelným letom každý týždeň z hlavného mesta alebo vo vybraných termínoch aj z Košíc. Sadnete zasnežení do lietadla, 10 hodín si pospíte a vystúpite v magickom horúcom raji, kde sa teplota pohybuje okolo 30 stupňov Celzia. "Najlepšie obdobie na návštevu Zanzibaru je od novembra až do apríla, potom už začína obdobie dažďov," vysvetlila Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur.

Perfektnou novinkou na ostrove je päťhviezdičkový Hotel Emerald Zanzibar Resort & Spa, ktorý leží na jednej z najkrajších pláží Matemwe. Je otvorený len od začiatku decembra, takže budete medzi prvými návštevníkmi. Hotel, ktorý ako jediný na ostrove patrí medzi The Leading Hotels of the World, je ideálnym východiskom pre tých, ktorí túžia šnorchlovaním objavovať prírodný koralový útes a park ostrova Mnemba, ktorý sa nachádza priamo oproti hotelu a patrí k tom šnorchlovacím spotom v Afrike.

Elegantnému hotelu sa potešia i gurmáni, nakoľko hotel ponúka až 4 reštaurácie a dva bary, kde ochutnáte z tých najlepších medzinárodných vín, pív a liehovín. Po dobrodružnom dni si zase môžete oddýchnuť v SPA centre s relaxačnými procedúrami tváre a tela. Po dlhých hodinách oddychovanie na pláži sa zase môžete ponaťahovať pri vodných športoch či tenise.

 

Voňavé uličky, ktoré nikde inde nenájdete

Ostrov najkrajších západov slnka však okrem nekonečných pláži a nádherného podmorského divadla ponúka i miesta nasýtene históriou. Hlavné mesto Zanzibaru má starú a novšiu časť. Tá historická nesie názov Stone Town, kamenné mesto, s úzkymi spletitými uličkami, rušným bazárom i honosnými arabskými sídlami.  "Stone Town zažilo i smutnú históriu s otrokmi," prezradila Fedorová. Trhovisko s otrokmi, aby ľudia na krvavé dejiny nikdy nezabudli, pripomína dnes už len pamätník s postavami otrokov sputnaných reťazami. 

Pripravte sa na voňavé uličky nasýtené tými najzvláštnejšími arómami. Zanzibar je najväčším svetovým producentom klinčekov, ale aj významným vývozcom ďalších korenín. Muškátový oriešok, škorica, čierne korenie či vanilka. To všetko prevoniava historické uličky Zanzibaru. 

Ak sa pri prehliadke ostrova zastavíte v niektorej z koreninových fariem Spicy Farm, domorodí predavači vás zasvätia do tajomstiev jednotlivých druhov korenia a chýbať nebude ani malá ochutnávka. 

 

Nádherné podmorské divadlo a dažďový prales

Zanzibarčania ešte dodnes používajú tradičné drevené loďky dhowy, v súčasnosti sú však viac využívané na prepravu zážitkov chtivých hostí. V rámci blue safari sa nimi poplavíte na neďaleký Prison Island, ktorý kedysi slúžil ako odkladisko väzňov a malomocných. Práve na tomto mieste spätom s históriou vás čaká nezabudnuteľný zážitok. Podmorské divadlo, o akom sníva každý dovolenkár. Pri plávaní a šnorchlovaní budú okolo vás krúžiť obrovské korytnačky Aldabra, ktoré sa dožívajú až 200 rokov.

Tam však dychberúci výlet nekončí a v národnom parku Jozani Forest na ostrove vás čakajú opičky, ktoré nikdy inde nenájdete. S Guarézou červenou zanzibarskou s komicky strapatým bielym három máte tú česť jedine na Zanzibare. Jozani Forest vám do cesty prihrá aj chodníčky v hustom mangrovníkovom lese a dažďový prales.

 

Pre odvážnych

Ak vás laka o niečo adrenalínovejší zážitok, Zanzibar má pre vás pripravený dvojdňový výlet v národnom parku Tarangire, ktorý sa hemží veľkým počtom slonov, stromov baobabov a termitových kopcov. Z terénneho safari auta budete pozorovať všetky krásy prírody, ktoré ostrov exotického korenia ponúka. Lákadlom sú levy, žirafy, nosorožce či zebry, ktoré vás budú na vašej dobrodružnej ceste sprevádzať.

Môžete sa tešiť na piknik v parku a po noci v kempe aj na chránenú oblasť Ngorongoro, ktorá sa nachádza v najväčšej dva až tri milióny rokov starej kaldere na svete. Popri hore Kilimandžáro či pobreží Červeného mora kráter Ngorongoro patrí k siedmim prírodným divom Afriky.

Ak ste lovcom vzrušujúcich zážitkov či nádherných pláží, Zanzibar, rodisko legendárneho Freddieho Mercuryho, je pre vás tá správna destinácia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob