11. Pred pečením nepredhrievajte rúru zbytočne dlho.
12. Pri pečení pozorujte jedlo zvonku, pretože pri každom otvorení dvierok v rúre uniká asi 20 % tepla.
13. Na rozmrazovanie (napr. v mikrovlnke) je potrebné veľké množstvo energie, preto potraviny radšej vyberte z mrazničky dostatočne včas pred varením.
14. Elektroniku a spotrebiče, ktoré bežne nepoužívate, nenechávajte zapnuté v pohotovostnom (stand-by) režime.
Pomôže už výber hrnca
Ondrej Šebesta, Slovenský plynárenský priemysel
- Ušetriť vieme aj vtedy, ak budeme dávať pozor už len na to, v akom hrnci varíme. Priemer dna hrncov by totiž mal zodpovedať priemeru platničky elektrického sporáka. Už o tri centimetre väčší priemer dna nádoby zvýši spotrebu energie až o 30 %. Rovnako infračervené a indukčné varné dosky dokážu urýchliť prípravu jedla a znížiť spotrebu energie pri príprave jedla o 30 až 50 %.