6. Máte hladinu cukru v krvi ako na horskej dráhe
Keď jeme prevažne uhľohydrátové jedlá (jedlá s veľkým obsahom cukru) alebo pochutiny, môže to viesť k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi – a krátko nato k prudkému poklesu. Pokles hladiny cukru v krvi môže spôsobiť, že sa budeme cítiť unavení a donúti nás to siahať po nejakej pochutine, čím sa začína kolotoč odznova. "Zvýšená hladina cukru v krvi z dlhodobého hľadiska je tiež spojená s cukrovkou, srdcovými chorobami, zápalmi, zrýchleným starnutím a mnohými ďalšími zdravotnými komplikáciami," vysvetľuje odborník.
Aby ste takejto situácii predišli, začleňte bielkoviny, tuky a vlákninu do svojich jedál a občerstvenia, pretože práve oni môžu pomôcť minimalizovať prudký nárast a pokles hladiny cukru v krvi tým, že spomalia uvoľňovanie glukózy do tela. „Namiesto plátku bieleho toastu s džemom si dajte celozrnný semienkový chlieb s prírodným arašidovým maslom,“ prezrádza odborník. Skúste napr. skombinovať plátky jabĺk s mandľovým maslom alebo mrkvové tyčinky s hummusom. Napriek zvýšeniu kalórií z orechového masla/humusu vás toto jedlo v skutočnosti udrží sýtymi až do ďalšieho chodu.